Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Розпізнати кліща – нескладно, – каже заввідділення організації епідеміологічних досліджень Богдана Козяр.

Комаха має характерний бурий або коричневий колір, витягнутий тулуб діаметром від двох до п’яти міліметрів із темною плямою на голові.

З усіх кліщів, переносниками вірусів є лише 10-15%. Утім, статистика статистикою, але все ж краще подібних неприємностей уникати. Для цього необхідно знати і дотримуватися певних правил, які допоможуть вчасно попередити трагічні наслідки, наголошують медики. 

- Ускладнення від хвороби Лайма можуть зробити людину калікою, – каже інфекціоніст Світлана Сніцаренко. – Часто хворі, які роками нарікають на проблеми з суглобами чи, наприклад, неврологічні негаразди, навіть не підозрюють, що насправді страждають через кліща, який вкусив їх багато років тому.

Людина – остання ланка в ланцюзі передачі цієї хвороби. Найчастіше захворювання проявляє себе протягом одного-двох тижнів. Адже кліщі, заражені бореліями – хвороботворними мікроорганізмами, інфікують людину під час укусу.

- Прояви потрапляння інфекції до організму людини – ломота у тілі, підвищення температури тіла, сонливість, навіть нудота та блювота, – перелічує інфекціоніст. – Часто ці симптоми люди пов’язують із застудою чи вірусною інфекцією, тому належної уваги своєму стану не надають. У цьому – й небезпека.

До речі, навіть вихователі у дитсадках нині зобов’язані оглядати дітей після прогулянки, аби малеча не стала жертвою кліща. До того ж, з початком сезону відпочинку на території дитячих таборів, санаторіїв будуть організовано знищувати кліщів спеціальними засобами.

Олена Авсюкевич, лікар-епідеміолог Управління соціально-гігієнічного моніторингу Головного управління Держсанепідслужби у Тернопільській області:

- Перші випадки захворювання на хворобу Лама в Україні були зареєстровані в 1994 році. Першого інфікованого на Тернопіллі виявили у 1999-му. Офіційно реєструють у нашій країні хворобу Лайма з 2000 року. На Тернопіллі вже сформувався стійкий осередок даної недуги. Адже через ландшафтні особливості та клімат наш регіон має значний потенціал для цього. Тож кількість захворілих росте з кожним роком. Якщо у 2000-х ми реєстрували лише поодинокі випадки, то у 2010-му – вже 30, у 2011-му – 60, а торік – 59 випадків. 

Збільшується останніми роками і кількість територій, де можна наразитися на небезпеку бути покусаним кліщами. Так, до переліку за 2000-2010 рік потрапив 101 населений пункт Тернопілля. Практично, вони розташовані у всіх районах області. Лише у 2012-му список поповнився 20 назвами сіл і містечок. Найбільше таких небезпечних територій у Кременецькому, Теребовлянському, Тернопільському, Бережанському та Зборівському районах.

Нагадаю, кліща, який насмоктався крові і відпав, в жодному разі не можна розчавлювати чи просто викидати на смітник. Краще того кровопивцю спалити.

Попередити укуси можна репелентами

Спреї та лосьйони, що відлякують комах, розробляють і випробовують уже багато років. Ці засоби є безпечними навіть для дітей від двох років. Щоб захиститися від укусів комах, не варто втирати крем в усі ділянки тіла. Краще намастити тільки руки, шию та кісточки. Решту тіла захистить правильно підібраний одяг. Кожні 2-4 години потрібно наносити крем знову.

Натуральними, але менш ефективними засобами, що відлякують комах, є аромати лимона, лаванди, м’яти і гвоздики. Олійки на основі цих ароматів можна додавати в спеціальні аромалампи. Простий рецепт: нашпигуйте половинки лимонів гвоздикою, яку використовують в кулінарії, і розставте по всій кімнаті, особливо – перед вікном.

Фумігатори на основі хімічної рідини або таблеток не можна використовувати для захисту маленьких дітей. Такі засоби отруюють повітря. Будь-який хімічний чи натуральний препарат, перед нанесенням, варто перевірити на згині ліктя. Якщо засіб викликатиме у вас алергію, то шкіра почервоніє. У разі одночасного застосування захисного крему від сонця спочатку наносять крем, а потім засіб від укусів.

20 хвилин

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.