Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Білівську сільську раду Чортківського району визнали кращою на Тернопільщині і однією з кращих в Україні.  Національний проект "Україна від краю до краю. Місцеве самоврядування” тривав протягом року.  Сільського голову  Володимира Шматька (на фото) нагородили грамотою "За вагомий внесок у розвиток місцевого самоврядування” та медаллю.

Володимир Шматько, за фахом інженер-еколог, сільським головою став у 24 роки.  Нині йому - 26.  У 19 років  був наймолодшим депутатом  Чортківської районної ради.   Через рік став радником голови  райради. Здобуває другу вищу освіту, навчаючись у Тернопільському національному економічному університеті на спеціальності територіальне управління і місцеве самоврядування.

- Тепер пізнаю свої можливості,  – розповідає Володимир Шматько.  - Голосували за мене переважно старші жителі Білої і трьох хуторів.  З молодими іноді важко знаходити спільну мову. Але  хочу порозумітися з ними і водночас  повчитися у старших.

У Білій зупиняємося біля будинку культури. Сільська бібліотека, яка міститься тут,  виграла грант. Тож завдяки цьому   обладнали інтернет-центр.

-  Щоб посидіти в інтернет-центрі, слід дотримати однієї  умови, – пояснює Володимир Шматько. – Кожен, хто бажає ним скористатися, повинен записатися в бібліотеку і взяти будь-яку книжку. Якщо ні, то доступ до комп’ютерів закритий. Так пропагуємо у селі читання  книжок.

Найбільше відвідувачів -  у вихідні. Переважно молодь.  Іноді приходять  пенсіонери. Доступ до інтернету безкоштовний.

- Щовечора витрачаю  кілька хвилин на інтернет,  - ділиться  Ольга Трендовацька. – Цікавлюся матеріалами про виховання, бо ж  маю внуків і хочу, щоб виросли вони добрими і чуйними людьми.

Далі йдемо на цвинтар.  Кладовище розширюють,  вирубуючи хащі взимку, поки сплять дерева.  Ще одне нововведення у Білій – тут вшановують покійників живими квітами.

- Спочатку  це люди сприймали важко, - ділиться  голова. -  Лише працівники сільської ради підтримали мене, ідучи на  похорони із живими квітами. Адже штучні вінки  засмічують цвинтарі.  Виготовляти і продавати їх ми уміємо, а утилізувати не навчилися. Добре, якщо  із могил їх винесуть на сміттєзвалище, а не кинуть поряд. Але й це не вихід із такої ситуації, бо  на сміттєзвалищі бездомні палять вінки і здають на металобрухт дроти, з яких сформована основа. Дим стелиться над селом і люди ним дихають. Мертвим уже не допоможемо, а живих повільно вбиваємо.

- Не знаю, чи можливо тут щось змінити,  – каже сусідка голови Оксана Магега. – Люди так звикли. Я, наприклад,   вважаю, що живі квіти треба дарувати живим, а штучні – мертвим. А те,  що  Володя  запровадив вивезення сміття із села, - добре.  Дороги взимку  у нас посипають. Стадіон відремонтували.

За рік Володимир Шматько придбав для села автомобіль ГАЗ-53 для вивезення сміття і трактор МТЗ-80.

- Молодий голова  таки хоче щось зробити для села, - вважає  тракторист Богдан Гребенюк. – І його вік  не є для цього перепоною.  Якщо не було розуму у 20, то і в 60 не прибуде.

Село Біла — одне з найбільших в області.  Тут проживають близько чотирьох тисяч осіб, серед них – багато  молоді і підлітків. Тож, дбаючи про їх здоров’я, недавно тут збудували спортивний комплекс.  Він освітлений, є будиночок з душовими і роздягальними, для глядачів встановили пластмасові сидіння. Відбуваються тут футбольні і волейбольні турніри між вуличними командами, районні сільські спортивні ігри.

Володимир Шматько  скаржиться на умови в державі, які не сприяють розвитку  місцевого самоврядування. Вбачає проблему в  бюджеті, який формують не за потребою громади, а за залишковим принципом. Хоч бюджет  країни формують місцеві бюджети.

А ще Володимир Шматько переймається  рівнем спілкування односельців.

- Уже і в селах люди  перестають вітатися, – ділиться голова. - Гоноровими стають, замкнутими. Це найбільше вбиває громаду.  Насправді людина сама нічого не зробить.

Незважаючи на  свій молодий вік, на сільські проблеми, Володимир Шматько  впевнено долає труднощі, здобуває управлінський  досвід і  мріє про розквіт своєї малої батьківщини.

А ще наймолодший сільський голова недавно одружився. Із майбутньою дружиною  Мар’яною зустрічалися два місяці.

- Це кохання з першого погляду, - згадує Володимир Шматько. – До шлюбу ішли  через усе село. Багато людей вітали нас. Але навіть  за  весільним столом думки про роботу не покидали мене.

Газета  "Свобода"

                  

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.