Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Нещодавно зі столиці Казахстану Астани повернулася делегація тернополян, які вирушили у далеку путь, щоб потрапити на освячення українського греко-католицького храму Cвятого Йосифа Обручника.

Майже 10 років тривали будівельні роботи. І от практично у центральній частині столиці Казахстану Астані, на березі річки, постав величний храм, який видно з різних куточків міста. Урочисту божественну літургію та чин посвячення очолив владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архиєпархії УГКЦ, голова пасторально-міграційного відділу, що відповідає за душпастирство серед вірних УГКЦ на теренах, де ще немає адміністративних структур церкви. З ним співслужили: кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації для Східних церков, архиєпископ Мігель Маурі Буендія, апостольський нунцій у Казахстані, римо-католицькі єпископи Казахстану, о. Василь Говера, апостольський делегат для греко-католиків у Казахстані та Середній Азії, архимандрит Сергій Гаєк, апостольський візитатор для греко-католиків Білорусі, греко-католицькі та римо-католицькі священики. У спільній молитві з місцевими вірними єдналися українські прочани, які прибули з інших міст країни, зокрема, Караганди, Павлодара, Жискагана, Шидерти.

З історичної батьківщини – України на урочистості разом із духовенством приїхали і віряни. До складу делегації увійшов і представник мирянського руху Тернопільсько-Зборівської митрополії, директор видавництва «А-прінт» Вадим Перець (цей місцевий політик кілька разів балотувався на мера Тернополя, а також мріяв стати нардепом, використовуючи під час одніє виборчої кампанії слоган, якщо не помиляємося, "Дамо Верховнй Раді перця!" - прим.ТТ).
– Поїздка пов’язана з тим, що стараннями брата нашого колишнього настоятеля Івана Говери – Василя Говери у столиці Казахстану постав храм. Греко-католицька громада в Астані не вельми чисельна і нараховує приблизно сотню людей. В основному це вихідці з України та їхні діти. Освячення відбулось надзвичайно урочисто, – зазначив Вадим Перець. – Звичайно, ми відвідали табори ГУЛАГу, вшанували наших співвітчизників, які померли у тих краях. Але найбільше здивувало, що українцям там було важко зберегти життя, однак вони зберегли мову, традиції, віру. А тепер возвели храм.

Також на урочистостях були присутні представники влади та дипломатичного корпусу США, Грузії. Кардинал Леонардо Сандрі передав подарунок від Папи Франциска – чашу та частину мощів святого священномученика Йосафата.

Історія сучасної греко-католицької парафії в Астані розпочинається з 1999 р., коли сюди почав приїжджати з Караганди о. Василь Говера. Богослужіння для місцевих греко-католиків відбувалися в римо-католицькому храмі. Починаючи з 2002 р., греко-католицькі священики розпочали у столиці постійну душпастирську працю. Того ж року, відвідуючи греко-католиків Казахстану, Блаженніший Любомир (Гузар), тодішній Глава УГКЦ, посвятив наріжний камінь під спорудження храму. Через 2 роки міська влада виділила земельну ділянку і відразу розпочалися будівельні роботи.

Номер один

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.