Нове на сайті:
Мерія Тернополя виплачує по 10 000 грн на лікування та реабілітацію кожному тернополянину, який отримав поранення на війні Спостерігати вагітність безоплатно можна у 25 медзакладах Тернопільщини Активістка вважає, що тернополянам начхати на скандали навколо своїх нардепів У Тернополі родинам полеглих Героїв надається щомісячна грошова допомога та компенсація за комунальні послуги Тернопіль отримав найвищу відзнаку Ради Європи та Асоціації міст України за залучення молоді до управління - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру ще одній колаборантці Мобілізовані військовослужбовці з хронічним захворюванням втрачають доступ до життєво-необхідних ліків! Ветерани російсько-української війни закликають міську раду внести зміни до Генерального плану Тернополя Можна лише вчерговий раз порадіти за пінгвінів Зубопротезування для військових та ветеранів: як працює новий пілотний проєкт від НСЗУ на Тернопільщині Передали нашим тернопільським тероборонівцям ще вісім нічних розвідувальних дронів - Сергій Надал Замість випускного у школі рідні готуються до похорону школяра У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У 2013 році в Україні запроваджено податок на житлову та нежитлову нерухомість. Торік ставка податку була 1 % від мінімальної заробітної плати, що в грошовому еквіваленті складає 12, 18 грн. за 1 кв. метр. Згідно зі змінами, внесеними до Податкового кодексу, нинішнього року податкова ставка може бути збільшена органами місцевого самоврядування до 3 %. Про те, яка ситуація з оподаткуванням нерухомості у Тернополі та скільки податку на нерухомість сплачуватимуть фізичні та юридичні особи в нашому місті у 2016-ому році, “НОВІЙ…” розповіла заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Вікторія Остапчук.

— Вікторіє Олександрівно, якою є податкова ставка в Тернополі цьогоріч та чи зберігаються пільги? 
— Згідно з податковим законодавством, ставки податку затверджуються за шість місяців до початку наступного року. Відповідно 30 червня 2015 року міською радою були затверджені податкові ставки на 2016 рік. Щодо податку на нерухомість, то у Тернополі він зберігається у розмірі 1 % для житлової і 1 % для нежитлової нерухомості. Згідно зі змінами до Податкового кодексу, прописана максимальна межа пільгової площі. Якщо раніше для нежитлової нерухомості максимальна ставка складала 2 %, то тепер вона зросла до 3 %. Та у Тернополі, як я уже говорила, залишається 1 % податкова ставка. До липня 2016 року буде прийнято рішення, якою буде ставка на 2017 рік (максимально вона може зрости до 3 %). Тернопільська міська рада вирішуватиме: збільшити ставку чи доцільно залишити її на рівні цьогорічного показника? Нині, повторюю, податкова ставка складає 1 % від мінімальної заробітної плати, а в разі підвищення мінімальної заробітної плати у грошовому еквіваленті тернополяни платитимуть дещо більше – приблизно 13 грн. за 1 кв. метр. 
Пільгові площі на житлову нерухомість у 2016 році залишаться, проте внаслідок внесення змін до Податкового кодексу в органів місцевого самоврядування забране право збільшувати дану площу. База оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, зменшується: для квартири/квартир, незалежно від їх кількості, – на 60 кв. метрів; для житлового будинку/будинків, незалежно від їх кількості, – на 120 кв. метрів; для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. метрів. Такою ж пільгова площа буде і для міста Тернополя. До речі, торік пільгова площа для житлових квартир складала 70 кв. метрів, а тепер вона на 10 кв. м зменшилася.

— Тобто власники квартир, площа яких більше 60 кв. метрів, сплачуватимуть податок на нерухомість? Як він обчислюватиметься? 
— Так, відтепер усі, хто має квартири площею більше 60 кв. метрів, будуть сплачувати податок, але тільки за надлишкову площу. Тобто, якщо площа квартири 64 кв. метри, то за чотири “квадрати” людина буде змушена платити податок на нерухомість. Іншими словами, якщо за квартиру площею до 60 кв. метрів громадяни нічого не платитимуть, то все, що більше, – оподатковуватиметься. Якщо ж квартира площею 100 кв. метрів перебуває у спільній власності двох людей, то з цієї квартири податок на нерухомість не стягуватиметься, адже за кожним громадянином закріплена пільгова площа у розмірі 60 кв. метрів. Для Тернополя ми не передбачаємо великого зростання податкової ставки на наступний рік, оскільки в середньому квартири у місті до 70 кв. метрів, тому, власне, така й пільга була затверджена торік.

— Чи є таке нерухоме майно, за яке громадяни не сплачуватимуть податку на нерухомість? 
— Так. Від податку на нерухомість звільнено: щодо об’єктів житлової нерухомості учасників АТО, членів їхніх сімей та членів сімей загиблих під час участі в антитерористичній операції – мешканців Тернополя; місцеві благодійні організації, головною метою діяльності яких є здійснення благодійної діяльності в інтересах суспільства і потребуючої категорії осіб, засновниками яких є релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку, та міжнародні благодійні фонди, будинки-інтернати для людей похилого віку та інвалідів, будинки дитини та сирітські будинки, центри соціальної адаптації, соціальні готелі (хоспіси), будинки для переселенців, притулки для безхатченків, материнські та дитячі реабілітаційні центри, площі загального користування в багатоквартирних житлових будинках.

— Чи передбачені додаткові пільги для пенсіонерів? 
— Пенсіонери також є платниками даного податку, і якщо вони володіють квартирною площею більше 60 кв. метрів, то змушені сплачувати податок на нерухомість так само, як і працюючі громадяни. Якщо, скажімо, пенсіонер має квартиру площею 70 кв. метрів і водночас є її одноосібним власником, то він за 10 кв. метрів має заплатити 130 грн. податку на нерухомість у рік.

— А пільги на об’єкти нежитлової нерухомості також передбачені? 
— Щодо об’єктів нежитлової нерухомості, то якщо людина володіє офісом площею 20 кв. метрів, то відповідно за всі 20 кв. метрів вона повинна сплатити податок на загальних підставах.

— Хто, згідно з внесеними до Податкового кодексу змінами, сплачуватиме так званий додатковий податок у розмірі 25 тисяч гривень?
— За наявності у власності платника податку об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, в тому числі його частки, що перебуває у власності фізичної чи юридичної особи – платника податку, загальна площа якого перевищує 300 кв. метрів (для квартир) та/або 500 кв. метрів (для будинків), сума податку збільшується на 25 000 грн. на рік за кожен такий об’єкт житлової нерухомості додатково до визначеного податку.

— Як формується база осіб, які повинні сплачувати податок на нерухомість, і куди варто звертатися тернополянам за додатковою інформацією?

— Базу даних платників податку на нерухомість сформувала Тернопільська об’єднана ДПІ ГУ ДФС у Тернопільській області. Дані також надавали Реєстраційна служба Тернопільського міського управління юстиції та Бюро технічної інвентаризації. Наразі дані уточнюються. Якщо за даними реєстраційної служби квартира належить одній фізичній особі, а люди уточнюють, що насправді квартирою володіють двоє осіб, то відповідно вони не сплачуватимуть податку.

Детальніше з усіх питань щодо податку на нерухомість можна проконсультуватись у Центрі обслуговування платників податків за адресою: вул. Білецька, 1, телефони: 43-46-10, 43-46-46.

Інна Ткаченко

НОВА Тернопільска газета

Коментарі  

 
0 #2 НАдія 01.02.2016 11:53
Де мій коментар? Що в ньому крамольного?
Цитувати
 
 
0 #1 НАдія 01.02.2016 11:41
Давно пора обкласти податками на вілли їх власників. Хоч якась копійка з нажитого майна "непосильним"трудом.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.