Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернополяни стверджують, що у них ніхто не запитував про згоду на зведення храму. Святі отці начебто зібрали підписи у людей, які живуть набагато далі від місця забудови.

Натомість священики кажуть, що у них усі необхідні документи - в порядку. Є також акт на землю. За власну позицію щодо зведення храму святі отці нікого не засуджують. Натомість намагаються знайти компроміс – обіцяють облаштувати новий дитячий майданчик.

Земля там - спірна

Кореспондент 20 хвилин перебував на місці події у середу від 13.00. Розмовляв із представниками обох сторін конфлікту.

- Десь два роки тому, ми побачили у дворі хрест, - каже голова ОСББ "Вул. Карпенка, 22а" Юрій Дуцик. - Виявилося, що священикам міська рада виділили ділянку поруч із нашим будинком для складування будматеріалів. Але дозволу на будівництво храму чи навіть встановлення хреста у них не було.

Молебні під тим хрестом, за словами чоловіка, проводили ще кілька років тому. Однак мешканці будинку були проти. Тож згодом богослужіння припинили. Але хрест залишився...

Сама ж проблемна ділянка, як каже голова ОСББ, досі фактично “висить у повітрі”.

- Ця територія, щоправда, за нами також не закріплена, - розповідає пан Дуцик. - Просто коли будувався наш дім, його планували як п'ятиповерховий. Але звели шість. Відповідно, і прибудинкова території мала б збільшитися... Тож та ділянка нам належить за законом. Але офіційних документів немає. Та звідки мешканцям було знати, що у нас просто під вікнами на дитмайданчику будуватимуть церкву?

Протестувальників щодо зведення храму зібралося близько десятка. На дорогих іномарках на місце прибули також і не менше 10 святих отців. Вони не вступали у перемовини із тими, хто виступав проти забудови дитмайданчика. Були там і школярі, яких начебто привезли для виступу під час освячення наріжного каменю. Утім, коли про автобус зі школярами розповіли журналісту "20 хвилин", транспорт негайно поїхав геть.

- Цілий бус дітей привезли. Що це школярі, нам сказав водій, який їх сюди доправив, - каже одна із пікетувальниць. - Це для того, аби діти своєю присутністю створили ефект згоди на будівництво храму. Також сюди ж зігнали декілька хлопців, начебто із "воєнки". Але потім їм сказали піти.

"Яка різниця, на якій я машині?"

Обурені мешканці Карпенка, 22а бідкаються, що у разі будівництва церкви на території дитмайданчика, малеча буде змушена гратися на асфальті.

- У нашому домі - десь 15 дітей. Де їм гратися: серед хрестів і асфальту? Ми вимагаємо, щоб припинили забудову майданчика, - наголошує Юрій Дуцик. - Ми будемо звертатися в управління "Архбудконтролю", міську раду, прокуратуру, до мера Тернополя. Словом, в усі інстанції. Хочемо справедливості, а не хаотичної забудови усіх зелених острівців міста.

Пік пристрастей під час пікету настав, коли поруч із протестувальниками зупинився сріблястий Chrysler. Із нього вийшов водій у рясі та настоятель Святотроїцького духовного центру отець Анатолій Зінкевич. Правда, одягнений звичайно. Протоієрей неабияк обурився, що окремі пікетувальники почали його фіксувати на камери своїх мобільних.

- Я у цивільному приїхав. І яка різниця, на якій я машині? Я ж - не злодій, не вбивця... Чому сьогодні людина дозволяє собі фотографувати мене чи задіювати в якусь акцію? - обурювався настоятель Духовного центру ім. Данила Галицького.

Але пікетувальники вигукували “Ганьба”. Мовляв, вони зібралися не для того, аби подібне вислуховувати. Натомість нашому кореспонденту Анатолій Зінкевич пояснив, що взагалі не дотичний до проблемного заходу.

- Я сюди приїхав, бо сьогодні у розмові із заступником голови міської ради отримав інформацію, що тут проводитимуть освячення наріжного каменю. Чому ж мені не зайти сюди, аби поглянути, що тут робиться? Я ж без ряси! А мене одразу почали фотографувати. Я ж при чім? - бідкається протоієрей.

Усе – згідно із законом

Опісля цього, ігноруючи громаду із плакатами “Нашим діткам потрібні гойдалки, а не хрести”, святі отці розпочали відправу на честь встановлення наріжного каменю.

Коли кореспондент фотографував усе навколо, то на його адресу з боку одного із священнослужителів прозвучали докори і прохання знищити знимки. Однак нагадуємо, що зйомка у публічному місці, а тим паче, під час масових заходів, є цілком законною.

- Я - військовий капелан. І перш за все, моє завдання є служіння суспільству, - розповів журналісту після відправи протоієрей отець В'ячеслав Кізілов. - Ставлення людей до будівництва храму не є поганим, воно - позиційне. Церква поважає будь-яку позицію. Але у нас всі необхідні документи - в порядку. Також є акт на землю.

Священик вважає, що згодом стане найближчим другом людям, які виступають проти забудови. А їхні діти, мовляв, ще ходитимуть у недільну школу до новозбудованої церкви.

- Підготовку до робіт ми проведемо згідно із законом. Ми нічого не робимо самовільно, - наголошує отець В'ячеслав. - Ми навіть готові із тими людьми, які нас підтримують, тут зробити сучасний дитмайданчик. Я ж додам, що людей цих розумію. Вони, мабуть, думають, що тут буде якийсь великий собор, але – ні! Планується невеличка дерев'яна церква, яка прекрасно "впишеться" між цими будинками.

До речі, погодження щодо будівництва храму, за словами священика, отці отримали з мерії цього року. Хоча, як уже йшлося, молебні на спірній земельній ділянці проводили ще із 2011-го. Тоді ж і встановили хрест. Процедура освячення наріжного каменю нового храму за адресою: вул. Карпенка, 22а у Тернополі мала розпочатися о 14.00. Проводили все святі отці Української православної церкви Київського патріархату. Утім, ще за кілька годин до цього протестувати проти появи нового храму на території дитмайданчика почали місцеві жителі.

Редакція обіцяє простежити за розвитком подій навколо зведення храму. Ми повідомимо громаду про те, чи виконали святі отці всі свої обіцянки.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.