Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Про це заявив голова першого в Україні ОСББ у гуртжитках. 

Уперше в Україні на виконання відповідного Закону «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» в житлових будівлях за адресою вул. Чалдаєва, 13, 17, виконавчий комітет міської ради своїм рішенням від 18 серпня 2011р. погодив реорганізацію органів самоорганізації населення-будинкових комітетів в об’єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитках. 

Спілкуємось із головою новостворених об’єднань Сергієм Лупаком 

- Пане Сергію, розкажіть про передумови створення у ваших гуртожитках відповідних об’єднань співвласників.

- Наші гуртожитки були збудовані в середині 70-х років для поселення працівників бавовняного комбінату. На сьогоднішній день тут проживають більше 310 сімей. Ще у 2008р. у наших будівлях були зареєстровані органи самоорганізації населення- будинкові комітети, але у даних юридичних осіб трохи обмежене коло повноважень. Для того, щоб взяти наші будинки на баланс та закріпити відповідні земельні ділянки, на зборах мешканців було вирішено реорганізуватись в об’єднання співвласників гуртожитків. Переваги у нової юридичної особи очевидні: відсутність рентабельності та наявність ознак неприбутковості дозволить заощаджувати кошти мешканців приблизно на 30 відсотків; можливість закріплення прибудинкової території дозволить самостійно визначатись із влаштуванням додаткових місць паркування автотранспорту та можливим здійсненням добудов; не варто також забувати про контроль за коштами квартирної плати та самостійного формування переліку першочергових робіт тощо. Враховуючи дані фактори, особисто переконаний, що незабаром в Україні альтернативою діючим ЖЕКам стануть асоціації таких об’єднань співвласників.

- Що вже вдалося вашим мешканцям реалізувати із запланованого та які завдання ви ставите перед собою на майбутнє?

- За нетривалий період діяльності будинкових комітетів нам вдалось за власні кошти: облаштувати додаткові місця для паркування 18 автомобілів; провести ямковий ремонт асфальтобетонного покриття прибудинкової території; встановити контейнерний майданчик для твердих побутових відходів; відновити діяльність колясочної кімнати; організувати в підвальних приміщеннях тренажерний зал; провести освітлення прибудинкової території у вечірній час; розширити, обгородити та облаштувати «Дитяче містечко»; провести озеленення, висадити клумби та встановити декоративні фігурки; викласти фігурними елементами мощення пішохідні доріжки; встановити лавочки для відпочинку та урни для сміття; залучити дітей до художнього розпису сходових кліток; виготовити нові інвентарні справи та проекти відповідності виконаних перепланувань діючим державним будівельним нормам; провести ремонтні роботи системи водопостачання та водовідведення тощо.

Шкода правда, що не всі мешканці задіяні в реалізації задумів, проте щиро дякую тим, котрі таки приймають активну участь в облаштуванні нашого спільного майна.

Ще цього року плануємо за допомогою КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» замінити частково систему централізованого опалення. Для цього вже закуплено нові труби.

Планів на наступний рік ще остаточно не складали, але в майбутньому плануємо провести обшиття зовнішнього фасаду пінопластом, щоб вирішити питання енергозбереження кутових кімнат. З цих же міркувань варто також встановити загальнобудинковий багатотарифний лічильник електроенергії, поміняти всі лампочки в місцях загального користування на нові енергозберігаючі та додатково встановити детектори руху.

На даний час маємо вільних оборотних коштів по двох будинках близько 40 тис. грн. і вже на загальних зборах мешканців будемо вирішувати, на які потреби їх спрямувати.

Спробуємо також знайти інвестора для реконструкції гуртожитків шляхом здійснення добудови та надбудови. Принцип такої реконструкції базується на основі металевого каркасу, який працює окремо від конструкції існуючої 5-поверхової споруди. Додатково виконується підсилення існуючих фундаментів, демонтаж існуючих і зведення нових стін та перегородок, улаштування нових віконних та дверних прорізів, встановлення вертикальних транспортних вузлів і виходів. Такі проекти вже реалізовувались в Україні.

- Чи відчуваєте підтримку від місцевої влади?

- У 2008 р. міжвідомчою комісією від міської ради наші гуртожитки були визнані у передаварійному стані, і коли у вересні 2008 р. наше житло передавали від ВАТ «Текстерно» у комунальну власність, то з Державного бюджету, з метою ліквідації такої загрозливої для проживання мешканців ситуації, було спрямовано близько 1,2 млн. грн. на проведення капітального ремонту основних конструктивних елементів будівель: покрівлі, інженерних мереж, фасадів, заміни вікон та дверей на сходових клітках тощо. Якщо врахувати, що місячне нарахування квартирної плати на один гуртожиток становить близько 5 тис грн. і лише 20% з даної суми має йти на поточний ремонт, то вищезгадані кошти мешканцям довелось би збирати самостійно на протязі 50 (!) років. Звичайно, такий ресурс є значною підтримкою для будь-якого будинку.

Головне ж завдання, яке очікують мешканці гуртожитків від місцевої влади - надання дозволу на приватизацію займаних приміщень, адже на сьогоднішній день власне житло є найбільшою матеріальною цінністю для пересічного українця. Наскільки мені відомо, у багатьох містах України процес передачі гуртожитків у комунальну власність ще навіть не розпочинався, а у м. Тернополі ця процедура для багатьох об’єктів вже була проведена у попередні роки - відповідно процес приватизації гуртожитків розпочався одним з найперших.

Також для вирішення своїх поточних питань отримуємо всебічну підтримку від нашого депутата по відповідному мажоритарному окрузі та працівників відділу реформування житлово-комунального господарства.

Приємно, що напередодні 20-ї річниці Незалежності України ми спромоглися найпершими створити об’єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитках. Зупинятись на досягнутому, думаю, не варто, адже попереду ще багато справ. Сподіваюсь і надалі на плідну співпрацю із структурними підрозділами міської ради.

- Що можете порадити іншим мешканцям гуртожитків, які мають намір здійснити приватизацію власних помешкань та покращити свої умови проживання?

- «Стукайте і вам відкриють». На мою думку, головний ворог у даному питанні - байдужість мешканців, адже без їхньої солідарності та підтримки процес поступу вперед буде тернистим.

Юридичним способом вирішення спільних питань є створення відповідних об’єднань співвласників або будинкових комітетів. Особисто користуюсь сайтом «Про ОСББ» - proosbb.info, на якому можна отримати юридичну допомогу та консультації фахівців. Також про переваги діяльності ОСББ варто дізнатись на сайті відділу реформування житлово-комунального господарства - jkg.at.ua.

Власним досвідом готовий поділитись зі всіма бажаючими. Моя електронна скринька - Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду .

 

Коментарі  

 
+2 #2 будівельник 01.09.2011 09:34
цілком реальна пропозиція. треба дочекатися поки ринок нерухомості підніметься.
Цитувати
 
 
+2 #1 власник житла 31.08.2011 21:17
ОСББ- не панацея, але реальний вихід, як можна впливати на ситуацію
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.