Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вже минуло 120 днів, як область живе без голови адміністрації (правда, були періоди, коли голова був, а виглядало, що його в області не було). Але чи з головою, чи без голови справи в Тернопільській області давно йдуть погано. Тернопільщина відкрита всім політичним вітрам. Але ніхто не спішить очолити депресивну область. Бо нинішні чиновники вищого рангу, як у часи Івана Грозного в Московії, отримували посади на кормління, а в нашій області вже нічого нема, крім біди і печалі.

Посада голови ТОДА – розмінна монета між Адміністрацією Президента і Кабміном

Але все-таки адміністрації потрібен голова. Дану посаду треба розглядати у двох площинах – політичній і господарській. На майбутнього голову облдержадміністрації треба дивитися під кутом зору виборів до органів місцевого самоврядування, які мають відбутись у жовтні ц.р. Тому в його особі має бути поєднання господарника, який вже має певні успіхи, і політика, що засвітився на місцевому рівні.

Історія багатьох попередніх виборів показує, що при відповідних фінансових можливостях та адмінресурсі успіх у виборчих перегонах - справа чисто технічна. Не минуло й року після останніх парламентських виборів, а політикам знову треба зваблювати виборців новими обіцянками. Не вибагливий тернопільський виборець спокуситься на будь-яку політсилу, якщо обіцянки будуть привабливі, а про їх виконання мова не йде. Основне завдання для голови ОДА - забезпечити перемогу на місцевих виборах політсили свого київського патрона, тому посада голови Тернопільської облдержадміністрації стала розмінною монетою між Адміністрацією Президента і Кабінетом Міністрів. Перемагати на місцевих виборах важливо, бо ця перемога приносить владу і забезпечує тили на всеукраїнських виборах. Важливо з чим і з ким прийти до неї. На вибори треба йти командою, яка має складатися з людей, що працюватимуть на перспективу. Останнє десятиліття показало, що в обласних владних структурах відсутні команди професіоналів, які б складалися зі стратегів, спроможних ефективно працювати на ключових посадах. На жаль, в області немає місцевої еліти, яка була б патріотична, національно свідома і професійно працювала. А «бройлери» від політики, яких багато розвелося в області, не здатні виконати політичних замовлень центру. Все це зменшує перспективи області на майбутнє.

Зробимо невеликий екскурс у минуле. Створене в 1921 році Тернопільське воєводство із трьох частин – Галичини, Поділля і Волині - ще тоді виявилось не життєздатним. Процитуємо газету «Діло» від 5 лютого 1930 року: «Польські рішаючі чинники носяться з думкою скасувати в найближчому часі Тернопільське воєводство, з різних причин: господарських, комунікаційних і військових. Воєводство фінансово  заслабе, щоби покривало свої видатки і держава мусіла би доплачувати».

А хіба нинішня ситуація в області відрізняється від цієї, що була у воєводстві? Затягування з призначенням голови ОДА свідчить, що область стала безперспективною. Та замість того, щоб стати на державницьку позицію, вирішувати питання по-державному, партії ведуть боротьбу за посаду голови облдержадміністрації, виходячи тільки з партійних інтересів. Кожна із партій хотіла б тепер, перед виборами до органів місцевої влади, взяти Тернопільщину під свій контроль. «НФ», «БПП-Солідарність», «Самопоміч», «Батьківщина», «РПЛ» (усі партії урядової коаліції) не мають фракцій в облраді та місцевих радах. І тому їм потрібна база, особливо для трьох останніх, для старту майбутніх парламентських виборів.

Та важко буде майбутньому голові ОДА повторити виборчий «подвиг» Ю. Чижмаря на дочасних виборах до обласної ради в березні 2009 року. Тоді маловідома партія В. Балоги «Єдиний центр» зробила в області прорив і набрала на виборах 15%. За неї проголосували 63 тис. виборців, і вона утворила другу за чисельністю фракцію в облраді (20 депутатів). Ці вибори тодішній нардеп Геннадій Москаль (а він по Закарпаттю добре знав цю політсилу і її керівників) назвав «театральним спектаклем, а не виборами». Ці вибори вже стали історією, а обрана тоді облрада ще дотепер мучить себе та область.

Таке затягування з призначенням голови облдержадміністрації викликає стурбованість і у громадськості області. Координаційна рада громадських організацій захисту Української державності уже двічі (в грудні 2014 р. і на початку лютого ц.р.) зверталась у Кабінет Міністрів й Адміністрацію Президента з проханням призначити голову адміністрації і навіть пропонувала кандидатуру на цю посаду - депутата облради В. Чубатого, який відповідає принципам трьох «П» – професіоналізм, патріотизм, порядність. Та дотепер не отримала відповіді.

Нещодавно, 12 березня, Громадська рада при Тернопільській обласній адміністрації звернулась також до Президента і Прем’єра «невідкладно визначитися з кандидатурою голови облдержадміністрації». Звертались і депутати ВР від Тернопільщини. Але, як то кажуть, віз і нині там.

Ігнорування думки Координаційної ради ГО захисту Української державності свідчить, що люди з принципами «трьох П» не в пошанівку у нинішньої влади. В авторитеті ті, хто вчасно встигає поміняти політичну орієнтацію, тримаючи ніс по вітру. Про що свідчать останні кадрові призначення виконуючого обов’язки голови ОДА.

Хто ж зможе очолити область?

Як згадувалось вище, це може бути господарсько-політичний діяч місцевого масштабу, що забезпечить в області переможні вибори політичній силі свого київського патрона. Таких кандидатур є кілька. Візьмемо Івана Чайківського(гендиректор «Агропродсервісу») – часто міняв, причому вдало, свою політичну орієнтацію. В часи «помаранчевої влади» - депутат Тернопільської райради від «Нашої України», за режиму В. Януковича - в районній раді у фракції Партії регіонів, у 2012 р. балотувався до ВР, тепер у таборі «порошенківців». Враховуючи, що надає допомогу воїнам АТО, в т.ч. кошти на фортифікаційні споруди на східному кордоні, має певний авторитет у громадськості. Через свого заступника (який зараз в армії) може мати зв’язки у фракції УНП в обласній раді.

Олег Крижовачук (керівник агрогосподарства «Україна») – Герой України, депутат облради від партії ЄЦ. У період В. Януковича підтримував правлячий режим, не брав участі у відповідальних голосуваннях, для прикладу, голосування в квітні 2010 р. за звернення облради з приводу угод про базування Чорноморського флоту Росії.

До цієї групи віднесемо і підприємця Василя Чубака (директор ТРК «Подоляни»),  також відомого і в політичних колах. У 2010 році балотувався на міського голову Тернополя, правда, зайняв шосте місце, набравши 3596 голосів, 2012 році балотувався до ВР, хоч знову невдало. Але головне - не перемога, а участь у виборах. Можливо, йому на допомогу прийде кум Роман Заставний, хоч кажуть, що тепер куми не в дружбі, але чого не зробиш заради власної вигоди.

Не треба скидати з рахунку керівників обласних віртуальних партій Степана Барну і Романа Заставного. Хоч перший з них є політичним пропагандистом, який повинен понести відповідальність за невдалу кампанію пропрезидентської партії в області за пропорційною схемою. Другий зазнав невдачі на виборах міського голови Тернополя в 2010 р. (якщо в 2006 році за Р. Заставного проголосувало 19,98% - 22136 чол., то через чотири роки його правління – 15709 чол.)

Навряд чи Барна і Заставний забезпечать переможні вибори в області, бо це буде жовтень 2015 року, а не травень чи жовтень 2014 року, коли спрацювали лейбли/бренди Петра Порошенка та Арсенія Яценюка.

Була кандидатура і «варяга» Михайла Полянчича, але ця особа також не забезпечить владі переможних виборів, про що свідчить його керівництво обласним штабом НУ на парламентських виборах 2002 року. Не проти вдруге очолити ТОДА Іван Стойко, але його кандидатура відпала, бо ще в пам’яті керування областю в 2005-2007 рр. Хоч тоді, на початку політичної кар’єри Стойка, Віктор Ющенко висловився про нього так: «З такими людьми будь-які біди долати можна».Та життя показало, що Віктор Андрійович помилявся… Одним із варіантів, головою ТОДА може бути особа, що є уродженцем області, працювала тут, а зараз на керівний посаді в столиці і близька до команди Президента. Таких осіб є кілька.

А поки що «візантійщина» в кадрових питаннях триває… А що нам у цій ситуації, за висловом Президента Віктора Ющенка, «маленьким українцям» робити? Встати з колін, і тоді можновладці не будуть здаватися такими великими, а рівними нам, українцям.

Павло Сливка, співголова Координаційної ради ТО захисту Української державності (спеціально для "Номер один")

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.