Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Заради піару тернопільські нардепи ладні навіть вдавати здивування. Саме такий висновок напрошується від новини про те, що Роман Заставний, який очолює партію Народний Фронт на Тернопільщині, з якогось дива почав їздити по області і вишукувати нелегальні карєри. Ніби він раніше не знав про їх наявність. Але тільки тепер прийшов час таким перевіркам. Адже його однопартійці і його "клан" зараз при владі на Тернопіллі. Тож треба продемонструвати електорату перед жовтневими виборами свою активність.

"На Тернопільщині – маса незаконних кар’єрів. Такий висновок після рейду зробив народний депутат Роман Заставний разом з Держекоінспекцією. На нелегальні об’єкти водночас виїхало три наші знімальні групи, повідомляє ІНТБ (одним із співласником якого, нагадаємо, є саме Заставний - прим. ТТ)

Численні скарги від мешканців області на незаконний видобуток корисних копалин у Держекоінспекцію надходять регулярно. Тому днями, заручившись підтримкою народного депутата, екологи вирушили в рейд по вказаних жителями місцях. Розділилися на три групи, що дозволило водночас оглянути втричі більше незаконних об’єктів. Для початку обрали Теребовлянщину. На одному з перших кар’єрів, у буданівському лісі, робота йшла на повну. Та помітивши нас, робітники розбіглися в різні сторони. Проте доказів забрати не встигли. На місці залишилися: їхній службовий вагончик, робочі інструменти, зо два кузови складеного для вивезення каменю-пісковику і навіть… особистий транспорт.

ЕДУАРД ФЕРЕНЦ, заступник начальника Державної екологічної інспекції області:

«Цей камінь вони перегружають на автомобілі і, звичайно, що здійснюють продаж. В першу чергу, контроль за цим місцем повинен був здійснювати користувач цих земель лісового фонду – це працівники Буданівського лісництва, повинні вони, звичайно, були повідомити про це і правоохоронні органи, і Державну екологічну інспекцію. А так, поки що таких фактів від них ми не чуємо, своїми силами пробуємо боротися з цим явищем».

На місці видобутку каменю вдалося зустріти працівника місцевого лісництва. Чоловік при зустрічі з нами знітився та розповів, що бачить робочих в кар’єрі регулярно. Але що вони там роблять – ніколи не цікавився.

лісник:

«Представники Лісгоспу приїжджають, з Екології приїжджають, проводять ревізії і т.д., встановлюють границі. Не буду я їх питати кожний місяць «Що ви тут робите?» Тут техніка працює. Вони собі встановлюють свої рогатки. То їхня територія, вони собі встановлюють охорону за тим кар’єром. В цьому кар’єрі був сторож постійно, просто зараз, розумієте, нема роботи, вони не можуть оплачувати, я так спілкувався зі сторожем, вони його звільнили, цього сторожа».

В межах кількох сіл, які об’їхали, крім цього, ми виявили ще з десяток кар’єрів. Під час нашого візиту вони вже були безлюдними. Проте на місці вдалося побачити і робочі інструменти, і сліди від спецмашин, і готовий камінь. Цікаво, що керівництво Тернопільського лісгоспу про ці випадки знає. Але незаконних видобувачів не відстежує, ймовірно, будучи в цьому зацікавленими особисто, припускає начальник Екологічної інспекції. Варіант вирішення проблеми лісникам порадив народний депутат Роман Заставний.

РОМАН ЗАСТАВНИЙ, народний депутат України,

ОРЕСТ ХОДИНЬ, директор ДП «Тернопільське лісове господарство»:

«По слідах видно, які машини там заїжджають. Підготовка здійснюється серйозною спецтехнікою, тому що по колесах можна це все розпізнати. Там заходить серйозна спецтехніка і вона працює явно не 15 хв, щоб такий скриж робити. А в цьому, що ми були, кар’єрі, 2 га просто спустошено лісом і вглибилося мінімум на 15-20 м. То я хочу побачити ту техніку чи тих людей, які в ручному режимі з лопатами останні 120 років копали ту яму. – Я не кажу, що на великих. Я кажу, що взагалі є таке. – По слідах спецтехніки видно, що там робився професійний скриж і там свіжі сліди, от буквально тиждень назад. – Лісове господарство, самі лісники не в змозі всього охопити. – Давайте ми вам допоможемо. – Без проблем. Будем тільки вдячні. – Беріть аркуш паперу, пишіть, що ви звертаєтеся: «Просимо здійснити перевірку…» і ми присилаємо людей, здійснюють перевірку, в т.ч. правоохоронці, рахують збитки і шукають винних в цих збитках. Все. Далі вже не буде. Ви готові написати? – Ну. Без проблем».

Та незважаючи на обіцянку, директор Тернопільського лісгоспу писати звернення, щоб виявити порушників, як не дивно, відмовився. Не звертався він впродовж останніх місяців і до начальника обласної міліції. Натомість в обласному управлінні лісового господарства, яке мало би фіксувати незаконні кар’єри, цією проблемою теж мало зацікавлені. Їхнього начальника Ігоря Попадинця на робочому місці ми взагалі не застали. А нещодавно держпосадовець провів на лікарняному більше, ніж півроку.

ІГОР ГУМЕНЮК, заступник начальника Тернопільського обласного управління лісового господарства:

«Попередній рік там були проблеми в нього зі здоров’ям, людина має певні якісь проблеми. Я не лікар, не можу їх коментувати. Він був на лікарняному тривалий час, з травня місяця. З 15 січня він був на роботі і виконували обов’язки то інша людина, не я, і я виконував обов’язки».

Незаконно видобувати корисні копалини, ще й знищуючи при цьому ліси, неприпустимо, наголошує Роман Заставний. І особливо боротися з цим варто зараз, коли в країні війна.

РОМАН ЗАСТАВНИЙ, народний депутат України:

«Це такий своєрідний тест буде для влади – наскільки ми зараз зможемо побороти ту корупцію, що є всередині, хоча би заради тих хлопців, які сьогодні воюють на передовій. Виходить так: одні люди на передовій воюють, а інші за той час в неприродній спосіб збагачуються тими ресурсами, які належать всім практично ("неприродній спосіб збагачення" - це щось нове, напевне пан Заставний знає і "природній спосіб забгачення" - прим.ТТ). Ці речі є неприпустимі. Якщо це зараз не вирішити, то я думаю, що наслідки і робота всіх разом органів влади, які є в Україні, будуть зведені нанівець».

Виявлені нами факти розкрадання надр народний депутат спільно з Держекоінспекцією передали правоохоронцям. То ж далі цю проблему триматимуть на контролі. І хочеться вірити, що збагачення за рахунок знищення природи і розкрадання державних ресурсів вдасться зупинити.

ОЛЕКСАНДР БОГОМОЛ, начальник УМВСУ в Тернопільській області:

«Ми звертаємося до всіх мешканців Тернопільської області – надавати інформацію, де працюють кар’єри, де працює техніка. Міліція буде миттєво реагувати і розбиратися в законності такої діяльності».

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.