Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

1 травня вступив у дію закон, згідно з яким державний службовець не має права суміщати державну службу зі статусом депутата місцевої ради, якщо такий чиновник займає посаду державної служби категорії «А». До неї належать чиновники рівня голови обласної і районних адміністрацій. На Тернопільщині з подібним статусом є голова ТОДА Степан Барна та 15 голів РДА. Але жоден з них не збирається позбуватися ні посади, ні мандата.

Під час засідання Тернопільської обласної ради фракції з числа опозиційних вимагали, щоб тернопільський губернатор визначився згідно з цим законом – він депутат чи чиновник високого рангу. Натомість Степан Барнависловився, що він не складатиме мандата і далі працюватиме в ТОДА.

– Закон зворотної дії не має! Якщо я піду працювати на іншу посаду категорії «А», тоді я маю скласти повноваження депутата. А якщо мене обрали депутатом до прийняття закону (прийнятий у грудні 2015 року, вступив у силу з 1 травня – авт.), відповідно на мене цей закон не поширюється. Нагадаю, я був обраний депутатом у жовтні минулого року, а в листопаді були визнані мої повноваження. Тому я і решта голів РДА, які стали депутатами місцевих рад, залишаються на тих посадах і в тому статусі, які мали до цього. Ми не є сумісниками! – заявив Степан Барна.

Свої слова Степан Степанович обґрунтував офіційною позицією Національного агентства з питань державної служби, до якого він звертався і яку, посилаючись на закони та Конституцію України, він зачитав депутатам облради.

Фракція ВО «Свобода» найсильніше торпедувала виконання губернатором норм нового закону. А її голова Олег Сиротюк зазначив: «Конституційний суд – це єдиний орган, який трактує закони, і з цього приводу він жодних висновків не давав. Звичайно, будь-яке Національне агентство може мати свою позицію, але є пряма норма закону. До того ж ми обговорюємо питання з точки зору не лише юридичної, а й моральної. Якщо держслужбовці найвищої категорії трактують собі по-іншому норми закону, то як робити людям, які в скрутних умовах мають брати на себе зобов’язання, скажімо, сплачувати податки чи комунальні послуги. Ті теж можуть сказати, що прожитковий мінімум у нашій державі не дає можливості прожити навіть тиждень, то навіщо я буду платити комунальні платежі, за проїзд у громадському транспорті, давайте я буду робити це безкоштовно. І в цих умовах виникає конфлікт інтересів між державною службою і громадянським суспільством».

Степан Барна не проти, щоб Кабмін, Національне агентство з питань державної служби, прокуратура та інші структури надали офіційні роз’яснення депутатам Тернопільської обласної ради, щоб раз і назавжди зняти це питання.

А як у наших сусідів? На виконання закону депутати Рівненської облради Алла Черній, Микола Мельник і Віталій Ундір склали повноваження голів районних державних адміністрацій. Саме з формулюванням "на виконання вимог закону" пішов із посади голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков, який є обраним депутатом облради від БПП "Солідарність". А ось його наступник на посаді керівника області Олексій Муляренко почав шукати різні варіанти…

Віталій Попович, газета Номер один

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.