Нове на сайті:
Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Незважаючи на людські смерті, сотні рятувальників та мільйони гривень, які виділені з державного бюджету на подолання екологічної катастрофи, на Львівщині продовжують горіти сміттєзвалища. У ніч на 18 червня знову загорілося сумновідоме Грибовицьке сміттєзвалище. Також сталося загорання сміття на сміттєзвалищах у Самбірському районі та у містах Стрий та Жидачів. У той же час на Тернопільщині на рекультивованому Малашівецькому полігоні почали висаджувати дерева. Про це заявив сільський голова Малашівець Володимир Корнутяк.

Рекультивація Малашівецького полігону ведеться постійно, Грибовицького – не проводилася ніколи

Завдяки унікальним технологіям та регулярному фінансуванню з бюджету Тернополя, Малашівецький полігон сьогодні нагадує облагороджену територію, а не сміттєзвалище. Влада Львова оцінює Грибовицьке сміттєзвалище як «ворожу територію», призначену лише для необмеженого зберігання сміття.

«Спеціалісти проводять рекультивацію, приїжджають на полігон, збирають сміття. Ніде не горить, ніде немає ніякого запаху. Зараз засипаємо сумішшю, а потім будемо засипати землею і буде проводитися висадка дерев», – конкретизував голова Малашівецької сільської ради Володимир Корнутяк. 

«У Тернополі затверджений проект рекультивації Малашівецького полігону, який також пройшов державну експертизу. Перед тим як складати такий проект, міська рада вивчила досвід відповідних робіт у Польщі, Угорщині та Австрії. На підставі досвіду цих європейських країн, які наразі володіють найсучаснішими методами рекультивації, Тернопільська міська рада розробила свій проект. З того часу в місті на повну запрацювала схема санітарного очищення Тернополя та проект рекультивації Малашівецького полігону», - зазначив мер Тернополя Сергій Надал.

На рекультивацію Малашівецького полігону – 1 мільйон гривень щороку

У той же час, міський голова Львова станом на червень 2016 року заявляє, що на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища треба не менше 40 мільйонів євро, які він планує взяти у вигляді кредиту в Європейського інвестиційного банку, які згодом має віддавати громада Львова. Хоча ще у 2006 році вже тоді чинний міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв жителям Малих Грибович вирішити проблему найбільшого в Україні сміттєзвалища. Мер прирівняв екологічну катастрофу в Грибовичах до Чорнобиля. Проте і досі, через 10 років, не виконав жодної з обіцянок, що у підсумку призвело до людських жертв. 

Як заявив міський голова Тернополя Сергій Надал, Тернопільська міська рада щороку виділяє з міського бюджету кошти на рекультивацію Малашівецького полігону. Тому його рекультивація відбувається поетапно, відповідно до затвердженого плану.

«Щороку міською радою на роботи по рекультивації виділяється близько 1 млн. гривень. Крім того, розуміючи свою відповідальність перед громадою села, міською радою щороку виділяється певну суму коштів для забезпечення соціально-побутових потреб мешканців Малашівки. Тобто ми не розглядаємо Малашівецький полігон як сміттєзвалище, де вивезли сміття і забули, ми розглядаємо його, як полігон, де відбувається його сортування й переробка і постійна рекультивація території», - пояснив ситуацію Сергій Надал.

Екологи: У Львові, ймовірно вода містить домішки, на Тернопільщині – придатна до споживання

Щодо ситуації з забрудненням води та повітря, то через Грибовицьке сміттєзвалище на Львівщині вже небезпечно пити воду.

«Екологічна інспекція взяла проби води, ґрунту та повітря з Грибовицького сміттєзвалища. Попередні результати вказали на те, що забруднення є. Також людям із навколишніх сіл не варто пити воду з криниць», - повідомив директор обласного департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА Руслан Гречаник.

Що ж у Тернополі? Відповідно до лабораторних досліджень “Водоканалу” та спостереження санепідстанції, за останніх тридцять років жодного разу не реєстрували негативний вплив Малашівецького полігону на якість питної води у Тернополі та навколишніх селах.

 «Малашівецький полігон під постійним моніторингом екологів і можу з впевненістю заявити, що ситуація на сміттєзвалищі стабілізувалась завдяки проекту рекультивації. Тобто на сьогоднішній день якщо не максимум, то близько до цього зроблено, щоб цей об’єкт якнайменше шкодив довкіллю і людям, які проживають там», - підсумував начальник управління екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич.

Малашівецький полігон дасть нові робочі місця та дешеву електроенергію

Як наслідок мешканці Малих Грибович під Львовом мріють лише про одне – щоб сміття перестали вивозити на їх городи. А жителі Малашівець отримали шанс на нові робочі місця, а тернополяни можуть отримувати свою дешеву електроенергію.

Так за словами, міського голови Тернополя Сергія Надала, на Малашівецькому полігоні вже готовий працювати американський інвестор.

«Хочу підкреслити, що вже з’явився американський інвестор, який готовий на Малашівецькому полігоні «витягувати» газ. Це підприємство може перетворювати газ в дешеву електроенергію. Більше того, це дасть додаткові робочі місця для мешканців Малашівець та Тернополя. Паралельно, у планах Тернопільської міської ради встановлення сміттєсортувальної лінії чи іншого об’єкту, який буде займатись цивілізованою обробкою твердих побутових відходів», – заявив мер Тернополя Сергій Надал.

«Згідно з діючим законодавством, будь-що, що зв’язане з сміттям: сміттєвий полігон, чи сміттєсортувальна лінія, чи завод, може бути розміщені виключно за межами населеного пункту. Для того, щоб розмістити будь-який об’єкт, має бути закріплена земельна ділянка. Виділення та закріплення таких земельних ділянок за межами населених пунктів є компетенцією обласних адміністрацій. У Тернополі процедура оформлення земельної ділянки під Малашівецьким полігоном зрушилась з місця. Хочу подякувати діючому голові Тернопільської ОДА Степану Барні, з яким є повне взаєморозуміння. Вже розроблений перший проект землеустрою, ми працюємо в цьому напрямку разом і найближчим часом земля буде закріплена та узаконена за міською радою», - зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал.

Таким чином, через непрофесіоналізм місцевої влади Львова та Львівщини, Львівську область можуть вже визнати зоною екологічного лиха. А влада Тернополя та Тернопільщини показує приклад всій Україні, як треба вирішувати сміттєву проблему.

Підготував Андрій Васюник

          сміттєзвалище, малашівці, тернопіль, фото, тернопільський тиждень          

Малашівецьке сміттєзвалище на Тернопільщині травень 2016

           сміттєзвалище, малашівці, тернопіль, фото, тернопільський тиждень

Грибовицьке сміттєзвалище біля Львова до трагічних подій травня 2016 року

Коментарі  

 
0 #1 АннА 01.07.2016 13:12
та подивіться краще на підїздну дорогу до сміттєзвалища- вся в купах сміття,ямах і вибоїнах -що невистачило коштів? А "рекультивацію" проводять недавно ,а в попередні роки у всіх окружних селах влітку вікна не можна було відкрити- такий сморіл від спалюваного сміття і фекалій
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.