Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На початку грудня Тернопільщину сколихнули два випадки самогубства неповнолітніх. 15-річна школярка зі Збаража вкоротила собі віку у закинутій будівлі неподалік від школи, повісившись на стрічці «Міс школа», яку здобула у конкурсі краси напередодні. Її однолітка із Шумщини затягнула на шиї в’язаний шарф. На металевій трубі у рідному домі її мертвою знайшов батько. 

Статистика суїцидальних випадків з початку цього року  вражає. У петлю, а саме в такий спосіб діти зводять рахунки із життям, полізли шестеро неповнолітніх. Найстаршому було сімнадцять, двоє – шістнадцятирічних, трьом виповнилося лише п'ятнадцять. Спробу вчинити самогубство намагалися семеро школярів.

Які причини скоєння суїцидів і як батькам, педагогам розпізнати, а головне не допустити непоправного. Про це розповів практичний психолог Головного управління Національної поліції Тернопільщини Михайло Козюк. 

-Психологічні чи психіатричні розлади- це найперше, що має насторожувати рідних та близьких, - каже Михайло Козюк - Часто батьки намагаються «не вірити», «не бачити», «свідомо заменшувати» проблеми, які є у молоді, невчасно, а подекуди й зовсім не звертаються за допомогою кваліфікованих психологів чи лікарів.

По-друге, підліткова депресія. В процесі фізіологічного зростання кожна особистість має певні кризові періоди, гормональні зміни організму. Іноді буває так, що молодь в пошуках власного самовираження, формування життєвої позиції чи побудови свого статусу в певній соціальній групі не може знайти «комфортних» для себе шляхів реалізації. Як наслідок, у ще несформованої особистості може розвиватися почуття власної нікчемності, неповноцінності, зниження мотивації до життя, навчання, спілкування.

Третя причина, на яку варто звернути увагу, - відчуття провини, страху у неповнолітніх. Через відчуття невідповідності певним критеріям, які нав’язуються близькими людьми чи соціальними групами в яких виховується та зростає підліток, наприклад, вимога батьків чи вчителів навчатись тільки на відмінно, чи категоричність у виборі друзів, виникають емоційні зриви, комплекси нереалізованість власної позиції, страждає самоствердження.

Погіршення психологічного стану та глибокі емоційні переживання у молоді виникають внаслідок втрати об’єкту любові або небажаної вагітності. Через інтимність цієї тематики, відсутність правильного сексуального виховання молоді люди часто не хочуть спілкуватись, або радитись із кимось щодо шляхів врегулювання проблем у взаєминах, вважаючи, що не знайдуть підтримки. Часто панічно бояться бути підданим критиці, насильству, особливо, коли дитина виховується в неблагополучних сім’ях. 

Конфлікти в навчальних закладах, сварки з друзями, неуспішність, негативний соціальний статус в колективі, проблеми з батьками також можуть бути причиною необдуманих вчинків юнаків та юнок. У силу соціальної незрілості, максималізму у поглядах, нестабільності емоційної сфери можуть відбувається швидкісні афективні реакції на певні проблеми або стреси. А в стані афекту, яке відомо, прогнозувати наслідки дій вкрай важко.

Демонстративно-шантажна поведінка теж одна з причин суїцидальнихнамірів. З метою привернення до себе чи своїх проблем уваги, неповнолітні часто методом погроз заподіяти собі шкоди, намагаються маніпулювати іншими. Часто такі явища відбуваються без усвідомлення незворотності наслідків свого вчинку. У випадку, якщо інші піддалися такому «шантажеві», поведінка набуває системності та може повторюватись аж то того часу, поки це не закінчиться фатально.

До необдуманих вчинків також можуть підштовхнути вживання психоактивнихречовин, наркотиків або алкогольних напоїв.

Як запобігти непоправному?

Насамперед, слухайте вашу дитину, обговорюйте, те, що її турбує, Будьте уважними до появи психологічних проблем у її житті. Кожну, навіть жартівливу згадку або погрозу самогубством слід сприймати серйозно. Цікавтесь життям та соціальним оточенням своїх дітей, колом їх спілкування, тематикою та характером спільноти в якій вони перебувають. Пам’ятайте, що ніякі гроші не замінить сімейного спілкування, батьківської чи материнської поради.

Особи, які висловлювали суїцидальні наміри, або здійснювали спробу самогубства потребують кваліфікованої психологічної допомоги і підтримки. Їхній «крик про допомогу» обов'язково має бути почутий близькими. 

За даними керівництва обласної поліції,  загалом цього року в області трапилося 103 самогубства, серед них є підліткові.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.