Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

179-у річницю з Дня народження справжньої легенди Тернополя – першого бургомістра етнічного українця Володимира Лучаківського відзначили 19 березня біля його могили на Микулинецькому кладовищі панахидою та покладанням квітів. Вшанувати відомого тернополянина та українця прийшов міський голова Сергій Надал та представники громадськості (більше фото ТУТ)

Цього року вперше, з моменту поховання першого українського бургомістра Володимира Лучаківського, повністю відновлено гробівець на його місці поховання за кошти меценатів.

лучаківський, тернопіль, гробівець, фото, тернопільський тиждень

«Українського бургомістра Володимира Лучаківського у свій час називали найкращим міським головою, відзначаючи його професійні якості господарника та управлінця. За його керівництва у нашому місті вперше з'явилося електричне освітлення, телефон, водогін. Водночас він був ще й видатним поетом свого часу, драматургом та громадським діячем, справжнім лідером української громади Тернополя, - зазначив Сергій Надал. - Тернопіль далі буде віддавати належну шану своєму великому сину, а вже найближчим часом у нашому місті з’явиться пам’ятник Володимиру Лучаківському».

Громадська діячка, літератор, неодноразовий депутат Тернопільської обласної ради, голова Тернопільського міського об’єднання «Просвіти» ім. Тараса Шевченка Дарія Чубата зазначила, що у Тернополі лише за часи правління теперішнього міського голови Сергія Надала активно набирає популярності постать Володимира Лучаківського: впровадилася премія, яку вручають за вагомі заслуги у розвиток міста кращим тернополянам та у підручнику про історію обласного центру з’явився окремий розділ про бургомістра-українця.

Довідка. Володимир Лучаківський (19.03.1838-19.04.1903) – український громадський діяч, письменник, перекладач, адвокат і перший українець-бургомістр у Тернополі. Він очолював товариство «Руська бесіда» та філію «Просвіти», був членом тимчасового комітету для укладання Статуту фундації ім. князя Острозького, став засновником багатьох українських культурних установ. Для створеного українського театру переклав понад 20 п’єс. Як бургомістр зустрічався з Іваном Франком, Соломією Крушельницькою та залучав їх до культурного життя Тернопілля.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.