Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

14 березня Верховна Рада прийняла в цілому законопроект №5520 щодо особливостей добровільного об’єднання територіальних громад, розташованих на територіях суміжних районів. На ухвалення законопроекту чекали десятки громад по Україні, які створені на межі районів. З них три на Тернопільщині – Товстенська селищна об’єднана територіальна громада, Зборівська міська ОТГ, Хоростківська міська ОТГ. Очікується, що після прийняття законопроекту ЦВК отримає беззаперечні підстави для призначення перших місцевих виборів у більш як 30 об’єднаних громадах.

За прийняття законопроекту №5520 проголосували 232 народні депутати. «За» проголосували 112 народних обранців від фракції партії «Блок Петра Порошенка»; 67 народних депутатів від фракції партії «Народний фронт»; 18 позафракційних; 17 нардепів від фракції партії "Об’єднання "Самопоміч"; 2 народних обранців від групи «Партія «Відродження»; 12 депутатів від фракції Радикальної партії Олега Ляшка; 4 депутати  від Групи "Воля народу". У повному складі проігнорували законопроект дві політичні партії: із 43 народних депутатів від «Опозиційного блоку» та з 20 народних обранців від «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» «За» не проголосував жоден.

Прийнятий   законопроект дає можливість й механізм для створення об’єднаних громад, до складу яких увійшли місцеві ради різних районів. Одна з таких Товстенська селищна об’єднана територіальна громада. До неї  входять 25 населених пунктів. Кількість населення – близько 19 тисяч осіб.

«Ми півтора року не могли провести вибори. Добре, що прийняли цей закон, чекаємо на його опублікування і одразу будемо подавати заяву щодо проведення виборів», - каже голова Товстенської селищної ради Іван Проданик.  – «Наша громада почала формуватися два роки тому. ЦВК двічі відмовила у проведенні виборів – у 15-му році і пізніше у 2016 році, у зв’язку з тим, що не було закону щодо меж районів. Адже до нашої громади увійшли два села Чортківського району - Свидова і  Антонів. Тому до цього часу чекали на прийняття цього закону. У січні та в лютому не проголосували і дякувати Богу зараз Верховна Рада прийняла закон. Ми тішимося, що буде вже офіційно своя громада. Документи і всі рішення готові, вони в облдержадміністрації. Будемо проводити вибори депутатів і голови громади. Сподіваємося, що вибори пройдуть у червні». 

Офіційне існування вже утвореної громади значно збільшить можливості громади, переконаний Іван Проданик. Зароблені кошти залишаться в місцевому бюджеті і будуть спрямовані на розвиток інфраструктури та інші потреби громади.

«Минулого року в Товстому почали реконструкцію каналізаційної мережі. У центрі вже зробили, на цей рік вже маємо завершити роботи. Сподіваємося, що Фонд регіонального розвитку виділить на це кошти. І тоді у нас будуть очисні споруди. Є поліцейська станція, дві місцеві пожежні команди. Великою проблемою залишаються дороги, система водопостачання. Коли будемо громадою, кошти залишаться тут. Є великі підприємства, які орендують землю, поля. Будемо активно співпрацювати з ними. Є готовий проект щодо адмінбудинку і ЦНАПу.  Якщо офіційно стаємо громадою, зможемо вже цей проект задіяти», - каже Іван Проданик. 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.