Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Аграрії Чортківщини, як справжні господарі, займають активну позицію в житті свого краю. Вони турбуються не лише про заробіток, а й стараються допомагати у вирішенні різноманітних проблем у соціальній сфері району та не забувають дбати про своїх земляків та односельців.

василь вислоцький, депутат, ягільниця, фото, біографія, тернопільський тиждень Серед них – і Василь Михайлович Вислоцький – депутат обласної ради від БПП “Солідарність”. На останніх місцевих жителі району делегували йому повноваження представляти їхні інтереси у Тернопільській обласній раді. Депутат-аграрій не з чуток знає про всі проблеми цього регіону, адже народився та виріс у селі Ягільниця на Чортківщині, а зараз проживає та веде підприємницьку діяльність у сусідній Нагірянці.

Як йому вдається поєднувати аграрну та депутатську діяльність, як вирішуються найбільш актуальні проблеми краю та чи вистачає часу на сім’ю та відпочинок, Василь Михайлович поділився із нашими читачами.

В районі «кипить» робота

Досвід у депутатській діяльності аграрій має не малий. Раніше він вже двічі обирався до Чортківської районної ради, а у 2015 році вирішив балотуватися до Тернопільської обласної ради. Чому – розповідає сам.

«Піти в депутати обласної ради вирішив тому, що розумів, що буду мати більшу ймовірність та засобів зробити щось корисне для громади. В ті роки, коли я був лише депутатом районної ради, то практично не було можливості допомогти людям. Дещо вдавалося робити власним коштом, але не все.

А зараз я спілкуюся з народними депутатами під час сесійних засідань і поза ними. Шукаю допомоги у них, висловлюю якісь прохання, пропозиції, часом навіть сваримося з приводу якогось питання (сміється), проте робота просувається. І що би хто не говорив про теперішню владу, якби її не критикували, проте результат діяльності вже видимий. Наразі майже в кожному селі Чортківського району «кипить» якась робота», – говорить Василь Вислоцький.

На підтвердження своїх слів чоловік наводить приклади того, що вдалося зробити у районі за останніх півтора року. Зокрема, на Чортківщині активно ремонтуються ФАПи, дитячі садки, утеплюються  школи.

Так, в селі Нагірянка було перекрито фельдшерсько-акушерський пункт. Також у цьому ж населеному пункту вже найближчим часом буде замінено покрівлю в дитячому садочку, який відвідує зараз понад 40 діток. На це вже виділено кошти. У місцевій школі замінили всі старі 63 вікна на металопластикові. Окрім того, завдяки державній програмі в цьому навчальному закладі було створено комп’ютерний клас. Тепер школярі мають 11 комп’ютерів для навчання.

В Свидовій сільській школі також замінено вікна на металопластикові, а в селі Мухавка зараз триває перекриття даху на будинку культури.

15 років тому у селі Улашківці завалилося перекриття на новому будинку культури. Весь цей час будівля пустувала. Проте минулого року було виділено 2, 5 млн. гривень на її ремонт, і тепер жителі села мають будинок культури із новим дахом.

Щодо робіт у селі Ягільниця, то там у місцевій школі, де навчається 180 дітей, також зроблено новий дах. Він був у настільки плачевному стані, що учні вже навіть не займалися у спортзалі, бо перекриття протікало. Зараз цю проблему усунено. Також цей навчальний заклад повністю утеплили і обладнали комп’ютерним класом.

У Ягільниці знаходиться Народний музей історії села. Він охоплює два населені пункти – Ягільницю і Нагірянку. Музей був створений приблизно у 60-их роках, і минулого року там було замінено перекриття на будівлі. Також голова Тернопільської ОДА Степан Барна, як розповідає Василь Михайлович, пообіцяв посприяти хоча б невеликому ремонту самого приміщення музею.

І такі роботи, за словами депутата, тривають у всьому районі.

«Це не просто я Вам розказую, щоб розказати, це не – пусті слова і не реклама, це – реальний стан справ того, що робиться на Чортківщині, в кожному селі», – каже аграрій.

Цього року в районі також взялися за вирішення одного із наболілих та важливих питань – ремонт доріг.

«І цей рік, і наступний будуть роком доріг по моєму округу, – каже Василь Вислоцький. – Це – найболючіше питання у всіх селах. Дороги у районі дуже знищені. Великогабаритні авто їздять по цій трасі державного значення, перевозячи 40-50 тонн. Вирішити проблему можна лише за допомогою контрольних вахт, встановлення яких по всій території області через міністерство вже ініціює Степан Барна. Іншим чином ми дороги не збережемо. Бо навіть, якщо ми їх відремонтуємо, їх все одно будуть нищити фури».

Селам потрібно об’єднуватися

Не оминув під час розмови депутат і ще одного, не менш важливого і болючого питання – реформи органів місцевого самоврядування. Великою проблемою та перепоною у розвитку краю він вважає нерозуміння та не бажання окремих сіл об’єднуватися у добровільні громади.

«Вважаю проблемою у нашому селі (Нагірянка – авт.)- відсутність об’єднаної територіальної громади. В Чортківському районі наразі створено дві ОТГ. Проте не всі навколишні села розуміють перспективу добровільного об’єднання, тому процес децентралізації тут практично не проходить.

Більшість сільських рад думають, що ще протримаються, а їхні очільники й надалі працюватимуть чиновниками та отримуватимуть зарплату, тому не хочуть громад. Людям ж головне, щоб в селі відбувалися якісь зміни. А де вже є створені громади, то видно що щось робиться. Десь краще, десь гірше, але робиться. Освоюються якісь субвенції, реалізовуються якість проекти. А де ще є сільські ради, то нічого не відбувається, бо на роботи коштів практично не має.

Проблема стосується також і освіти. Бо не може бути нормальним навчання у школі, де перебуває всього 30 школярів і вони мають вчительку, яка викладає і українську мову, і математику, і історію. Потрібно переводити учнів у великі нормальні школи, укомплектовані класи», – каже Василь Михайлович.

У перспективі він бачить у Чортківському районі нову громаду із центром у селі Нагірянка, де є багато діток у садках – майбутніх учнів, хороша школа та кращого стану дороги.

«Працюємо в облраді на благо людей»

Загалом же роботою нової обласної ради та своїх колег аграрій задоволений. Каже, вони не створюють видимість роботи, а дійсно працюють.

«Все пізнається в порівнянні. Я не був депутатом обласної ради раніше, проте чув, що депутати попереднього скликання по півроку не збиралися на сесії, затримували прийняття бюджету. На відміну від них, тепер обласна рада стабільно збирається і працює. Збираються також всі комісії. Я, наприклад, є секретарем постійної комісії з питань регламенту, депутатської діяльності, запобіганню та протидії корупції, законності та здійснення демократичного цивільного контролю над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави.

Як член фракції «Солідарність», можу сказати, що всі наші депутати – самодостатні. Не буває такого, що хтось каже: голосуємо за це питання, голосуємо за це, а за інше не голосуємо. Кожен депутат має свою думку. Є жваві дискусії, у ході якої кожен може висловитись з того чи іншого питання.

Щиро скажу, що ми стараємося приймати всі рішення на благо людей. А який склад обласної роботи: теперішній чи попередній – ефективніший, покаже час і скажуть люди», – констатує Василь Михайлович.

Із ветлікаря – в бізнесмени

Розповів депутат і про свою основну роботу, а саме приватне сільськогосподарське підприємство «Ягільниця-В», яке він очолює вже 6 років. Перш, ніж створити власне підприємство, чоловік майже 20 років працював ветеринарним лікарем у місцевих господарствах. Потім займався переробкою пшениці на борошно.

Зараз його ПСП орендує паї в селах Ягільниця і Нагірнянка, а на полях працює лише якісна закордонна техніка. Саме ж підприємство не тільки вирощує зернові та бобові культури (пшеницю, ячмінь, ріпак, сою, кукурудзу, цукровий буряк), а й переробляє отриманий врожай. Є навіть власна торгова марка «Нагірянський млин».

«Ми маємо три млини, якими переробляємо всі зернові. Пшеницю – на борошно першого, другого, вищого ґатунку. Робимо також крупи ячмінні, горохові, пшеничні», – розповідає Василь Вислоцький.

Порівнюючи минулорічний та теперішній врожай та взагалі роботу агарного підприємства, він каже, що зараз сільське господарство потребує підтримки держави для свого розвитку.

«У порівнянні з минулим роком, то урожай сьогодні трошки кращий. Проте, якщо врахувати, що підняли ціни на гербіциди, міндобриво, дизпаливо, змінилася податкова система, за якою ми набагато більше платимо податків державі, то я би навіть сказав, що фінансовий стан навіть трошки гірший. Немає того пільгового оподаткування, що було раніше для сільських господарств, наприклад, таке, яке діє в усій Європі. Було б добре, якби існували довгострокові кредити під малі відсотки. Це дасть можливість сільськогосподарським підприємствам розвиватися», – переконаний аграрій.

«Не залишаємо воїнів АТО в біді»

Про свою власну ініціативу щодо підтримки місцевих навчальних закладів та допомогу краянам, в тому числі учасникам АТО, депутат обласної роботи говорить неохоче. Проте каже, що старається в міру можливостей фінансово підтримувати тих, хто цього потребує.

Так, коли в Україні розпочалася неоголошена війна, аграрії району об’єдналися разом і створили Раду аграрних підприємств району. Тоді вони почали допомагати мобілізованим хлопцям і їх родинам – фінансово та спорядженням і продуктами. Бійцям передавали все, що вони просили: бензопили, підстанції, уніформу, харчі.

«Ця підтримка триває і до сьогоднішнього дня, тому чим можемо, тим допомагаємо. Особливу увагу приділяємо сім’ям наших загиблих Героїв. Всі знають, що нещодавно на Чортківщині поховали молодого 21-річного бійця. Аграрії матеріально підтримали його згорьовану маму та братиків і сестричок. Людей в біді ми не залишаємо», – із сумом розповідає Василь Михайлович.

Допомагає особисто аграрій і місцевим дитсадочкам. Він безкоштовно постачає у села крупи, макарони власного виробництва. Також забезпечує дровами дитсадок у Ягільниці, який вже четвертий рік працює на твердому паливі.

Також депутат фінансує Ягільницьку футбольну команду. Каже, що, коли є час, то навіть їздить разом із ними на матчі та вболіває за гравців. За час свого 6-річного існування, футболісти вже двічі були чемпіонами району із футболу та тричі вигравали Кубок чемпіонату району.

«Знаю кожного свого пайовика»

Часу на відпочинок у депутата-аграрія не завжди вистачає. Проте каже, що робота – це його хобі. Ще працюючи ветлікарем за 20 років він жодного разу не був у відпустці. Зараз же його робочий день починається удосвіта, а закінчуватися може і близько опівночі.

Але і на роботу, і на сім’ю він знаходить час. Зараз у підприємницькій діяльності йому вже допомагають син та зять.

«Легкого хліба немає. Але нічого, працюємо. Я родом з цих країв. Люди мене знають і довірили свої паї. Я також знаю кожного свого пайовика, знаю їхні біди, спілкуюся з ними постійно. Вони підтримали мене на виборах, а я стараюся віддячити. Якщо звертаються по допомогу, то я чим можу, допомагаю. Таке наше життя, але Бог завжди віддячує», – розповідає Василь Вислоцький.

Не шкодує аграрій і про те, що вирішив стати депутатом.

«Так, я витрачаю свій час, щоб відвідати сесії чи засідання комісій, але встигаю поєднувати депутатську роботу із бізнесом і не шкодую, що я депутат. Я отримую хороший досвід, знання, маю можливість допомогти своїм землякам», – каже чоловік.

«Мрію, щоб молодь повернулася у села»

Замислюється Василь Михайлович і про те, яким хоче бачите свій округ через декілька років.

«Мрію, щоб ті, хто виїхав за кодон, приїхали назад. Зараз йдеш по селі, а людей вже нема, особливо молоді. В наших селах, це особливо актуально. Один в Португалії, один в Польщі. Щоб молодь трималася, треба дати їй робочі місця і хорошу зарплату.

Тож моє побажання, щоб вернулися люди до рідних домівок, ну і ще, щоб дороги стали трохи кращі. Та головне – щоб ворог ступився з нашої землі, щоб дав спокій нам всім, щоб нарешті прийшов довгоочікуваний мир», – підсумовує Василь Вислоцький.

Підтримуємо слова депутата і віримо, що так воно і буде.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.