Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Кількість переходить у якість, - Степан Барна про об’єднані громади Тернопільщини

У 2015 році на Тернопільщині утворилося 26 громад, у 2016-му - 14, а цьогоріч буде тільки 4-5, – розповів голова Тернопільської обласної адміністрації Степан Барна під час дискусії «Речники громад». – Проте це не значить, що область зменшує оберти у тому, що стосується реформи: просто кількість переходить у якість.

За його словами, замість громад з малою чисельністю населення, в області створюються великі, на кшталт Товстенської громади, яка охоплює майже 20 тисяч населення і вже цього року має намір провести перші місцеві вибори.

- У найбільшій громаді області – Теребовлянській – понад 30,5 тисяч населення; у Лановецькій та Зборівській ОТГ – по 10 тисяч. Досвід показує, що для того, аби громада була потужною, у ній має жити не менше 8 тисяч осіб, а маленькі громади є фінансово неспроможними. Їхні перспективи з точки зору реалізації делегованих повноважень є доволі проблематичними. Їх може врятувати тільки подальше розширення власних меж та об’єднання з іншими громадами.

Степан Барна також повідомив, що вибори у тій самій Товстенській громаді нещодавно заблокувала ЦВК. У Комісії, за словами голови, бачать проблему у тому, що до громади, яка знаходиться у Заліщицькому районі, має увійти одна місцева рада Чортківського району.

- Нас запевняють, що це суперечить правовим нормам, – обурюється Степан Барна. – Також звертають увагу на те, що всередині громади буцімто існує дискусія щодо об’єднання. Та хіба існування дискусії має бути тим чинником, який повинен зупиняти процес об’єднання? Проте я сподіваюся, що це питання ми відкоригуємо до кінця року, і Товстенська громада таки піде на вибори.

Повну версію «Речників громад» можна переглянути ТУТ

До речі, ОТГ вимагають передати їм у розпорядження землі поза межами населених пунктів

Об’єднані громади давно мали би розпоряджатися землями, які знаходяться на території громади, адже на цьому базується логіка реформи. Про це сказав голова Байковецької об’єднаної громади Тернопільської області Анатолій Кулик в Українському кризовому медіа центрі під час дискусії «Речники громад».

- Ми дуже сподіваємося, що відповідний законопроект у Верховній Раді буде проголосовано вже ближчим часом, – сказав Анатолій Кулик. – Якщо земля буде нашою, ми зможемо напряму домовлятися з орендарями щодо відповідної орендної плати. Адже не секрет, що чимало фермерських господарств та господарських дворів хазяйнують на землях, розташованих поза межами населених пунктів, і нічого не платять за це. Ми не маємо впливу на власників цих господарств та дворів. Намагаємося переконувати їх, але це нечасто вдається. Якби їхні ділянки були у сфері нашого впливу так само, як знаходяться ділянки у межах населених пунктів, розмова з тими, хто відмовляється платити, була б короткою: «Не хочеш оформлювати договір оренди та платити за користування землею, завтра ми виставляємо ділянку, що ти її використовуєш, на аукціон і шукаємо для неї інвестора».

- Наша громада охоплює 500 кв. км, і переважно це землі, розташовані поза межами населених пунктів, – додавВолодимир Плетюк, голова Шумської об'єднаної громади. – Отже, відсутність землі є великою проблемою і для нас. Частково земельні питання можна вирішувати через створення чи оновлення генеральних планів міст та сіл. Так, наприклад, генеральний план Шумська не оновлювався з 1967 року – 50 років ми жили без генплану. Зміни, які ми пропонуємо, мають збільшити кількість земель у межах населеного пункту.

За словами голови Тернопільської обласної державної адміністрації Степана Барни, Тернопільська область посідає 7 місце в Україні за обсягом коштів, які надходять до бюджету від сплати земельного податку. 100% коштів цього податку залишається об’єднаним громадам.

 

- Лише об’єднані громади бачать, де використовується нелегалізована земля. Лише вони мотивовані у тому, щоб підняти орендну ставку і заробляти більше, – резюмував Степан Барна.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.