Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернопільщина стала лідером реформи децентралізації та була першою в Україні за кількістю утворення об’єднаних територіальних громад. Утім, процес утворення ОТГ в області було ініційовано з однією умовою: надалі громади працюватимуть в напрямі свого розширення. Тому сьогодні перед нами стоїть новий виклик: зробити громади ще більш економічно ефективними та фінансово незалежними. На цьому наголосив голова Тернопільської ОДА Степан Барна під час наради з головами ОТГ області, яка відбулася 21 лютого в облдержадміністрації.

Під час наради, участь у якій взяли також керівники структурних підрозділів ОДА, обговорили багато важливих питань, серед яких підготовка інфраструктурних проектів у 2018 році з урахуванням змін містобудівного законодавства; освіта, медицина та послуги безпеки в умовах децентралізації; передача земель в межах населених пунктів, а також пропозиції внесення змін до перспективного плану формування територій об’єднаних територіальних громад й організація співробітництва ОТГ.

За словами очільника краю Степана Барни, сьогодні наша стратегія – це формування якісних об'єднаних територіальних громад та їх економічна ефективність. Тому надалі потрібно працювати в напрямі долучення населених пунктів до вже діючих громад.

На 2018 рік, як зазначив Степан Барна, є багато планів, за якими відповідно відкриваються нові перспективи. Це зокрема, робота в напрямі розвитку сільськогосподарського сегменту, тваринництва та створення кооперативів, розвиток сільської медицини та відновлення послуг безпеки на селі у вигляді створення місцевих пожежних та поліцейських станцій.

Що ж стосується проектів на формування інфраструктури ОТГ, то, як поінформував голова ОДА, на це загалом по державі передбачено майже 2 млрд. грн. Тернопільщина з цих коштів отримає близько 100 мільйонів.

«Нам уже завчасно потрібно готуватися до підготовки проектів та відповідально підходити до пошуку проектантів, адже з цим у нас є проблеми. Часто недобросовісні проектанти беруться за виконання цієї частини роботи і як наслідок – маємо неякісні проекти та відсутність можливості для їх реалізації», – акцентував очільник краю.

Також він зосередив увагу на тому, що коштів, які виділяє держава по субвенції на формування інфраструктури ОТГ буде не достатньо, щоб осягнути роботи в повній мірі. Тому потрібне співфінансування з місцевих бюджетів.

«Без залучення ваших ресурсів нічого не вийде. Тому ми спільно маємо працювати над наповненням місцевих бюджетів. Перше, що потрібно зробити, – це легалізувати землю. Ми передаємо громадам майже 40 тис. гектарів землі, і це дозволить нарешті провести інвентаризацію. Тоді ми побачимо, хто ефективно буде використовувати землю та як її використовували раніше. Відтак, легалізація землі в громадах – це питання вашої відповідальності. Адже 100% земельного податку – це ваші ресурси. Крім того, 60% ПДФО та податок на акцизи – це також ваші доходи. Тому працюємо над тим, щоб не лише розвивалися міста, а й відроджувалися села», – підкреслив Степан Барна.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.