Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернопільська міська рада перейшла у категорію міст із «задовільним рівнем публічності», але у загальноукраїнському рейтингу всеукраїнського вимірювання Індексу публічності 2017 року опустилась на три позиції. Про це йшла мова 25 квітня під час презентації Громадянською мережею ОПОРА результатів вимірювання у конференц-залі готелю «Тернопіль».

Тернопільська міська рада уже вчетверте стала об’єктом вимірювання Індексу публічності органів місцевого самоврядування. За результатами дослідження спостерігається прогрес у прозорості, відкритості та підзвітності органів місцевої влади Тернополя. Так, порівнюючи з попереднім 2016 роком, Індекс публічності Тернопільської міської ради за 2017 рік  зріс на 5,9% та становить 65,3%, що відповідно до методології дослідження відповідає задовільному рівню публічності.  Однак, варто зазначити, що у загальноукраїнському рейтингу Тернопіль опустився на три позиції та посів 12 місце із 24. Таку ситуацію можна пояснити тим, що інші міста активніше впроваджували позитивні практики публічності, адже і кількість міст із задовільним показником суттєво збільшилась.

Якщо говорити окремо про Індекс публічності міського голови Тернополя, то за 2017 рік показник зріс на 4% і становить 69%.  На сайті міськради, у відповідному розділі, біографію мера доповнено інформацією про відсутність судимості, та є гіперпосилання на пункти «Статуту територіальної громади м. Тернополя», де зазначено його повноваження. Позитивною практикою залишається публічне звітування Сергія Надала за рік своєї роботи перед територіальною громадою міста. Річний звіт було опубліковано у газеті «Вільне життя» та  на окремому веб-порталі, а відео самої зустрічі розміщено на відеосервісі YouTube. Високо було оцінено, як і минулого року, проведення прямих ефірів на місцевій радіохвилі.

Органи виконавчої влади збільшили показник своєї публічності на 10% та отримали 66% від максимального стандарту. Такий показник вдалося здобути завдяки оприлюдненню на веб-сайті ради положень, де описано повноваження виконавчих органів, інформацію про графік прийому громадян керівниками виконавчих органів та процедуру запису. Також наявна інформація про персональний склад виконкому та опубліковано його рішення. Документи, що стосуються регуляторної політики, також опубліковані на сайті Тернопільської міської ради.

Депутати Тернопільської міської ради покращили свій показник публічності лише на 3% та отримали 61%. На час моніторингу у профайлах депутатів була наявна інформація про номери засобів зв'язку, графік прийому громадян, але відсутня інформація про судимість та сімейний стан. На сайті оприлюднено Регламент роботи Тернопільської міської ради та є у вільному доступі положення про роботу постійних депутатських комісій. У підрозділі «Депутатські фракції та об’єднання» вказано склад депутатських фракцій, їхніх голів, але не зазначено зміни, які в них відбулися.

Позитивною залишається практика аудіо- та відеотрансляцій засідань ради. Протоколи сесій та рішення, які прийняті депутатами, вчасно оприлюднюються на сайті муніципалітету. У раді наявна електронна система голосування «Віче», результати такого голосування розміщенні в окремому розділі.

Враховуючи результати дослідження, координаторка вимірювання Індексу публічності у Тернополі Ольга Галушка озвучила ряд рекомендацій для покращення показників прозорості, відкритості та підзвітності Тернопільської міської ради:

  • оприлюднити інформацію про позаштатних радників міського голови;
  • забезпечити мешканців Тернополя можливістю подати електронне (дистанційне) звернення;
  • профайли заступників міського голови та членів виконкому доповнити необхідними біографічними відомостями та розмістити гіперпосилання на декларації, розміщені на сайті НАЗК.

«Створення міського порталу відкритих даних та повноцінне і впорядковане оприлюднення усіх необхідних наборів даних забезпечить високі показники публічності у майбутньому. Депутатському корпусу варто сумлінніше ставитись до особистого прийому громадян та звітування. Також варто опублікувати тексти депутатських запитів та інформацію про кількість коштів, виділених з депутатських фондів для потреб громадян», - зазначила Ольга Галушка.

Зниження Тернопільського муніципалітету у рейтингу демонструє: для того щоб триматися хоча б десятці лідерів, потрібно активніше впроваджувати інноваційні практики місцевого самоврядування.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.