Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У 2018 році в Тернопільську область було направлено близько 76,6 мільйонів гривень (1,9%) із державного бюджету на соціально-економічний розвиток регіону. Суми субвенцій та їхнє призначення дослідила Громадянська мережа ОПОРА.

У 2018 році Уряд розподілив 4 млрд 96 млн гривень з державного бюджету у вигляді субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів України. З них близько 76,6 млн гривень отримала Тернопільська область, що становить приблизно 1,9% від загальної суми грошей виділених для таких цілей. Загалом ці кошти були направлені на реалізацію 346 проектів. За підсумками 2018 року Тернопільська область опинилася у трійці регіонів, куди було спрямовано найменше коштів державних субвенцій, разом із Запорізькою та Луганською областями. Третій рік поспіль Тернопільщина перебуває в списку аутсайдерів.

Розподіл субвенцій у виборчих округах Тернопільської області

Загалом у 2018 році в обласний бюджет регіону надійшло 962 тисячі гривень державних субвенцій. З них 350 тисяч для закупівлі медичного обладнання для палат інтенсивної терапії кардіологічного відділення в складі реперфузійного центру та 612 тисяч на капітальний ремонт покрівлі харчового блоку Тернопільської університетської лікарні. А 75,6 млн гривень субвенцій були розподілені між бюджетами районів та об’єднаних територіальних громад.

У підсумку в окрузі №163, до якого належить обласний центр, було реалізовано 5 проектів на суму близько 3,8 млн гривень, включаючи 612 тисяч грн на ремонт університетської лікарні. З них найдорожчим виявилася реконструкція дамби Тернопільського озера. На неї витрачено 2,1 млн гривень.

Для округу №164 було виділено приблизно 15,7 млн гривень, за які виконано 34 проекти. Найбільша субвенція в сумі 4,9 млн гривень покрила витрати на реконструкцію міських очисних споруд у місті Кременеці.

В округ №165 було направлено 22,4 млн гривень із Державного бюджету. Ці кошти були розділені на 76 об’єктів. До найдорожчих проектів тут можна віднести влаштування пішохідної та велосипедної доріжки на вулиці Чумацькій у місті Тернополі й капітальний ремонт будинку культури в селі Мшанець Зборівського району. Вони обійшлися у суму понад 2 млн гривень кожен.

Виборчий округ №166 отримав 53 субвенції у загальній сумі 21,2 млн гривень. З них найбільше, 4,5 млн гривень, було витрачено на капітальний ремонт будинку «Центр культури і дозвілля села Ласківці» Теребовлянської міської ради.

В окрузі №167 за кошти державних субвенцій було здійснено найбільше проектів – 177. Загальна сума направлена в регіон становила близько 13,1 млн гривень. Тому середній розмір субвенції в цьому окрузі належить до п’ятірки найнижчих показників у всій Україні. Фінансування 20 проектів було в межах від 3 до 5 тисяч гривень. Найбільше коштів, у розмірі 1,4 млн гривень, було виділено на завершення будівництва спортивного залу в місті Чорткові.

Тематика розподілу субвенцій

Спрямування коштів субвенцій у Тернопільській області були різні. Гроші виділялися, наприклад, на ремонт закладу загальної середньої освіти села Горошова Борщівського району (3 тисячі грн),або на придбання пневмокаркасної надувної палатки для Борщівської дитячо-юнацької спортивної школи (40 тисяч грн), або на купівлю мобільної сцени для Чортківського районного комунального будинку культури (84 тисячі грн),  а також на ремонт ліфта головного корпусу Козівської центральної районної клінічної лікарні (265 тисяч грн).

Загалом,у 20 випадках використання субвенцій стосувалися оснащення дитячих та спортивних майданчиків, на це було витрачено близько 3,5 млн гривень. Сума коштів виділена на один об’єкт відрізнялась – від 14 до 57 тисяч гривень.

Значна частина бюджетних коштів була направлена на ремонти та купівлю обладнання для медичних закладів (38 проектів на суму 5,8 млн грн) і освітніх закладів (199 проектів на суму 34,5 млн грн). Декілька окремих субвенцій в таких цілях нараховували лише 3 тисячі гривень, наприклад, ремонт приміщення фельдшерсько-акушерського пункту у селі Зелена чи купівля дверей та обладнання для школи села Жилинці в Борщівському районі.

15,4 млн гривень були використані для цілей житлово-комунального господарства та інфраструктури (27 об’єктів), і майже 6 млн гривень – на ремонт та встановлення доріг (13 об’єктів). У соціально-культурну сферу було залучено 11,5 млн гривень (49 проектів).

«Під час аналізу розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток у Тернопільській області, виникло багато запитань щодо ефективності їх використання. Адже, найперше, є незрозумілим на основі яких критеріїв державні адміністрації та народні депутати обирають об'єкти, що варто запропонувати для фінансування. Велика кількість проектів та в окремих випадках незначні суми коштів, які виділяються на них, можуть привести до розпорошення фінансів без очікуваного дієвого результату. Саме тому ОПОРА підготувала та надіслала Кабінету Міністрів України рекомендації, які містять пропозиції щодо забезпечення більш прозорого та рівномірного розподілу субвенцій на соціально-економічний розвиток окремих територій», - коментує координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Тернопільській області Ольга Галушка.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.