Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тарифи на проїзд у громадському транспорті Тернополя, у тому числі у тролейбусах, незмінні. Адже повноваження встановлювати (коригувати) тарифи для КП «Тернопільелектротранс» має управління транспорту, комунікацій та зв’язку міської ради Тернополя. Це норма законодавства України. Якщо міська влада піддасться на провокацію підставних юристів та суддів, це загрожує Тернополю транспортним колапсом. Адже ні місто, ні громадський транспорт не потягне тарифи 2014 року.

Історія питання

Нещодавно до Тернопільського окружного адміністративного суду звернулися з позовом до Виконавчого комітету Тернопільської міської ради, в якому просили визнати протиправним та нечинним рішення Виконавчого комітету Тернопільської міської ради №819 від 30.10.2018 року «Про встановлення тарифів на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом в м.Тернополі».

Важливо, що протиправність оскаржуваного рішення складалася лише з формальних підстав недотримання процедури прийняття регуляторного акту. Таким чином, судді просто придерлися до формальностей, не розглянувши конкретні факти.

А факти промовисті:

  1. Тарифи на перевезення пасажирів автомобільним та електричним транспортом у Тернополі від 30 жовтня 2018 року приймались за результатами громадських обговорень із подальшим проведенням аудиту та отриманняекспертного висновку-звіту, проведеного аудиторською фірмою «ТерАудит».
  2. Судом не надано належної оцінки діям органу місцевого самоврядування, не враховано прав суб’єктів господарювання у сфері пасажирських перевезень, зокрема не залучено останніх до участі у справі при прийнятті рішення, яке безпосередньо впливає на їхні обов’язки, права, свободи та інтереси. Натомість, надано перевагу абстрактним твердженням позивача, який вважає, що недотримання форми складання аналізу регуляторного впливу впливають на його правове становище.

Тому, логічно, що наразі розгляд спору перебуває у Верховному суді.

Для Тернополя готують «херсонський варіант»

Зрозуміло, що окремі юристи та судді, які піднімають питання скасування тарифів на проїзд у громадському транспорті взяли за приклад ситуацію у Херсоні, яка склалася там в кінці 2018 року. Херсон тоді практично «став», а міська влада опинилася в заручниках у горе-активістів та перевізників.

У листопаді 2018 року водії херсонських маршруток оголосили страйк. Після призупинення судом рішення виконкому про новий тариф у 6 гривень автотранспорт в місті просто перестав їздити. А найбільш заповзятливі фірми встановили власний тариф – 8 гривень і навіть встигли надрукувати нові квитки. 

Ті, хто відмовлявся платити таку суму або намагається встановити справедливість, ризикували нарватися на хамство і бути випханими з автобусу та шукати інший спосіб дістатися до пункту призначення.

І чим завершилася ситуація? Вірно. Мешканцям Херсону зараз доводиться платити за проїзд більше, ніж у 2018 році визначила міська рада. Ось так херсонські судді та активісти зіграли «на користь громади». А реально – на користь перевізників.

В кінці 2018 року схожі процеси тоді відбувалися й у Тернополі. Однак врятувала тверда позиція міського голови Сергія Надала, який натиснув на перевізників й зупинив транспортний колапс у місті.

Сьогодні у Тернополі відбувається друга спроба доведення громадського транспорту до колапсу.

Як має діяти міська рада Тернополя, щоб не допустити «херсонський варіант»

В даній ситуації, міська рада Тернополя має всі конституційні підстави вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції (ст.145) і законів України, зокрема на підставі волевиявлення членів громади – проведених загальних зборів. Відповідно до статті 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» міська влада має діяти збалансовано – забезпечувати баланс інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави. У випадку встановлення вартості проїзду у громадському транспорті, такий баланс забезпечується.

Перекладаючи з юридичної мови, після консультацій з громадськістю та перевізниками, міська рада має всі повноваження встановлювати тарифи на проїзд у громадському транспорті. Це її конституційне право.

Теперішні тарифи не викликають будь-якого негативного резонансу в суспільстві, в повній мірі задовольняють інтереси, як мешканців територіальної громади – споживачів послуг, так і суб’єктів господарювання у сфері пасажирських перевезень. Навпаки, відміна даних тарифів призведе до відмови перевізників здійснювати надання послуг у сфері пасажирських перевезень, що викличе громадське збурення та призведе до паралічу міста загалом.

Піти на таке міська рада Тернополя не може. Це йде проти здорового глузду, інтересів громади та Конституції України.

Діючі тарифи збережені, транспортного колапсу не буде

Таким чином, користуючись своїм правом, яке гарантоване Конституцією, та законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» міська рада Тернополя має всі законні підстави для збереження діючих тарифів.

Комунальний транспорт Тернополя буде функціонувати. Відтак, діючі тарифи на сьогодні:

  • у тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою;
  • у маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою;
  • зберігаються пільги для учнів, студентів та інших категорій.

Петро Іванський

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.