Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Міські голови українських міст просять уряд виправити помилки попередників

Асоціація міст України звернулась до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука з проханням скасувати постанову Уряду від 26 червня 2019 №560, якою пропонується встановити граничні тарифи на послугу з постачання теплової енергії для населення та послугу з гарячого водопостачання на рівні 1400 грн за 1 Гкал, тоді, як середньозважений тариф по Україні на теплову енергію станом на 1 травня 2019 року складав 1807 грн за 1 Гкал. 

Запровадження в дію згаданої постанови призведе до додаткових витрат місцевих бюджетів за час опалювального сезону 2019/2020 року в розмірі 7 млрд грн. Асоціація міст наголошує, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними. Існує навіть реальна загроза припинення постачання тепла населенню. 

Варто зазначити, що так звана постанова про “зниження тарифів” дісталася нинішньому уряду у спадок від попередників на чолі з Гройсманом, котрі поспіхом ухвалили її в угоду новому президенту. Очевидно, що колишній глава уряду і його команда сподівалися залишитись в міністерських кріслах при новій владі на Банковій. 

Цікаво, що окремі міністри тоді виступили категорично проти, зокрема колишні віцепрем'єр-міністр Степан Кубів, віцепрем'єр-міністрерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко та міністерка фінансів Оксана Маркарова. Вони аргументували, що дана постанова може знищити комунальне господарство і позбавити Україну фінансової допомоги міжнародних донорів. Оксана Маркарова, до речі, одна з небагатьох міністрів, яка залишається і в уряді чинного прем’єра Гончарука. 

Фактично згадана постанова лише формально знизила тариф для населення, а різницю між “зниженим” і реальним тарифом переклала на плечі місцевих громад. Таким чином уряд позбавив міста фінансового ресурсу для оновлення тепломереж, модернізації комунальних підприємств, і можливості зберігати доступним тепло навіть при майбутніх зростаннях тарифів. Не виключено, що органи місцевого самоврядування по всій Україні будуть змушені зупиняти фінансування зарплат педагогам та лікарям, скорочувати працівників комунальних підприємств, обмежувати соціальні програми, будівництво шкіл та дитячих садочків, ремонт та будівництво вулиць, для того щоб “пережити” опалювальний сезон. 

Тернопіль належить до передових міст, де програми енергоефективності почали впроваджуватися ще дев’ять років. Тут  триває реконструкція мереж теплопостачання і подачі гарячої води за часткової фінансової підтримки Європейського Банку Реконструкції та Розвитку в рамках реалізації проекту «Модернізація системи теплопостачання в м. Тернопіль».. 

Варто зазначити, що запропоновані постановою  рішення прямо порушують ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а також вимоги частини першої статті 15 Закону України “Про ціни та ціноутворення», відповідно до якої Кабінет Міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язаний відшкодувати різницю між такими розмірами за рахунок коштів державного бюджету”. 

Леся Сміла

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.