Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вам не обов'язково потрібно бути депутатом чи міським головою, щоб пропонувати рішення на сесію міської ради. Знаєте що у Тернополі є проблеми, але влада їх не вирішує? Місцева ініціатива - це саме той механізм участі громадян, який дозволяє впливати на місцеву владу самостійно. У статті розглядаємо як це можна реалізувати у Тернопільській громаді.

Місцева ініціатива та як її подати

Місцева ініціатива- це офіційна пропозиція  членів територіальної громади до органів місцевого самоврядування з питань, які належать до їх компетенції. Місцева ініціатива подається як проект рішення і обов'язково має розглядатися на сесії міської ради.

Подати ініціативу можуть громадяни, які досягли 18 років та зареєстровані в межах Тернопільської міської територіальної громади, а також органи самоорганізації населення, легалізовані на території громади. Це- будинкові, вуличні, квартальні комітети, комітети мікрорайонів, комітети районів у містах, сільські, селищні комітети.

Щоб подати ініціативу на розгляд сесії вона має “зібрати” 250 голосів тернополян. У місцевій ініціативі необхідно вказати :

1) перелік чітко сформульованих питань для розгляду на відкритому засіданні ради та/або назва/текст проекту рішення ради;

2) прізвища, імена і по батькові, адреси реєстрації та контакти членів ініціативної групи;

3) прізвище, ім’я і по батькові, адреса реєстрації, контакти уповноваженого представника ініціативної групи.

На що слід звернути увагу

З моменту отримання повідомлення про внесення місцевої ініціативи у міській раді зобов'язані зареєструвати повідомлення про внесення місцевої ініціативи у Книзі реєстрації місцевих ініціатив, загальних зборів, громадських слухань у Тернопільській міській територіальній громаді. А впродовж п’яти робочих днів повний тексту повідомлення про внесення місцевої ініціативи мають розмістити на офіційному веб-сайті ради.

Впродовж трьох робочих днів з моменту реєстрації, ініціативу перевіряють на відповідність вимогам Положення про місцеву ініціативу.  Після цього її або передають до розгляду на найближчу сесію, або  відмовляють у розгляді, або передають на доопрацювання. Про прийняте рішення уповноваженого представника ініціативної групи повідомляють письмово впродовж трьох днів. 

 Що варто змінити у Положенні про місцеву ініціативу?

Місцева ініціатива у Тернополі регулюється Статутом Тернопільської міської територіальної громади та  Положенням “Про місцеві ініціативи в Тернопільській міській територіальній громаді (додаток 3)”. Крім комітетів як органів самоорганізації населення не передбачено інших форм об'єднань громадян- громадських організацій, благодійних фондів, ОСББ, тощо.

Також не визначено порядку створення ініціативної групи. Тобто невідомо  яким способом ця група має утворюватися: загальними зборами жителів, рішенням громадських слухань, зборами трудового колективу чи в інший спосіб.

Крім цього варто було б зменшити кількість підписів потрібних для ініціативи, оскільки в законі немає механізму визначення цієї кількості. Громада має сама визначити  число підписів і ця сума має бути логічно обгрунтованою. Незрозумілою залишається вимога вказувати серію та номер паспорта у додатку про склад ініціативної групи, оскільки у самому Положенні ці дані вказувати не потрібно. 

Центр громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.