Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Уряд заганяє українські міста у борги, не виконуючи  зобов’язань перед людьми

Ціна газу росте. Як повідомлялося раніше, на початку місяця НАК “Нафтогаз” раптово підняв ціну на газ ще на 35 %, у сукупності з вересневим підвищенням вартості блакитного палива — ціна від серпня зросла на 70 %. Ключові експерти, прямо звинувачують уряд в тому, що він змушує платити простого українця за прорахунки топ-керівників державного монополіста. Саме через рішення голови “Нафтогазу”  підприємство зазнало збитків на суму близько 11,5 млрд грн. Навесні цього року “Нафтогаз” закупив газ за завищеною ціною щонайменше на 35 %. Тепер, щоб покрити збитки, “Нафтогаз” регулярно підвищує вартість “блакитного палива” для населення і комунальних підприємств. 

Олігархічна монополія замість ринку. За ринкові ціни на газ голосували ще у 2015 році коаліція у складі “Європейської солідарності” і “Народного фронту”.  А завершила вже теперішня монобільшість «слуг». Формально з серпня цього року у нас “вільна рука ринку” мала б тримати ціни під контролем. На практиці — ринок монополізований. У кожному регіоні є один-два постачальника газу. Більшість з них належить або самому монополісту “Нафтогазу” або ж пов’язаний з кимось з олігархічної енергетичної тріади у складі Ахметова- Коломойського — Фірташа. Ціна на газ залишається по-суті монопольною. Як тільки тариф підвищив “Нафтогаз”, те ж саме зробили усі “незалежні” постачальники. Відтак у листопаді ціна в регіонах коливається у межах 8-9 грн за кубометр. Якщо врахувати, ще “другу” платіжку, то кожна родина в середньому заплатить по 10-11 грн за кубометр. Зрештою варто пам’ятати, що чинний прем’єр-міністр Денис Шмигаль довший час працював у структурах олігарха Ріната Ахметова.

Уряд створив “штучну заборгованість”. Більше того, через недосконале законодавство, уряд свідомо з весни цього року свідомо заганяв комунальних виробників тепла у боргову яму. З однієї сторони уряд заборонив теплокомуненерго стягувати борги із споживачів, а з іншої — припинив вчасно перераховувати людям субсидію на покриття комунальних тарифів. Скориставшись ситуацією, коли людям нема чим платити, а комунальні підприємства не мають право знімати борги - “Нафтогаз” нараховував їм штрафи. Наступного року уряд збирається піти ще далі. Згідно з проєктом бюджету на 2021 рік, субсидії для населення взагалі урізають на 10 млрд грн. Натомість зростає фінансування МВС, Офісу президента, Генеральну прокуратуру, ДБР. Наприклад за урядові дачі заплатять на 800 млн більше ніж у 2020 році. Тож виходить, що уряд створює штучну заборгованість і фактично руйнує комунальне господарство.  

Місцеві громади “сам-на-сам” з тарифами. На стороні громади виступає хіба місцеве самоврядування. Зокрема у Тернополі регулярно знижували тариф на гарячу воду. Зокрема навіть у жовтні після підвищення вартості газу, ціна для тернополян не виросла. Навпаки, як повідомив міський голова Тернополя Сергій Надал: “Тернополяни не платитимуть за тепло та гарячу воду у жовтні більше. Натомість, платіжка за послуги централізованого опалення та гарячого водопостачання за жовтень зменшиться. Міські комунальники провели перерахунок для споживачів централізованого опалення та гарячої води”. Тож на плата за гарячу воду була на 11 % меншою ніж вона могла би бути з новими “урядовими” тарифами. Однак зрозуміло, що боротися з тарифами можна лише тепломодернізацією та оновленням комунального господарства. Багато вже зроблено. Зокрема тернопільські котельні обладнуються згідно кращих європейських стандартів, що дозволяє вже зараз спалювати на третину менше газу і використовувати на чверть менше електроенергії. Якщо б усіх цих реформ не було, то кожна платіжка могла б бути за нинішніх тарифів на 300-400 грн більшою. У планах міського голови — завершення модернізації усього житлового фонду, коли кожен будинок буде утеплений, обладнаний Індивідуальним тепловим пунктом, що дозволить зберігати тепло та ресурси у кожному будинку.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.