Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Тернопіль змушений коригувати тарифи на тепло для бюджетних установ через подорожчання газу на 82 %, але для людей вартість тепла і гарячої води залишиться без змін

Що відбулося

Обласні державні адміністрації Львівської, Закарпатської, Хмельницької та Одеської області провели екстрені засідання комісій з надзвичайних ситуацій у зв’язку з відсутністю запасів газу для постачання бюджетних установ. Зокрема станом на минулий тиждень у сусідній Львівській області до газопостачання було підключено трохи більше 23 % установ.

У Тернополі, як повідомив міський голова Сергій Надал, попри складну ситуацію, усі бюджетні установи, зокрема школи, лікарні, садочки, будуть забезпечені теплом. Міському виконкому через різке подорожчання газу (на 82 %) довелося скоригувати тарифи для бюджетних підприємств. Вартість тепла і гарячої води для населення залишиться без змін до кінця опалювального сезону.

“Вартість послуги постачання теплової енергії та гарячої води для населення не зросте, ціна для населення до кінця опалювального сезону 2021/2022 залишається без змін”, - повідомив Сергій Надал.

Деталі

Очільник Тернополя також підкреслив, що коригування тарифу для бюджетних підприємств є вимушеним кроком. Навіть з урахуванням підписаного з НАК “Нафтогазом України” меморандумом, вартість газу для “бюджетників” складає майже 17 грн за кубометр. Раніше ця вартість була нижчою. 

“У зв’язку із зростанням ціни на природний газ та навіть враховуючи ті зобов’язання за Меморандумом між “Нафтогазом” та громадами, нам гарантована фіксована ціна на газ для теплопостачання бюджетних установ до кінця 2022 року в межах 16,8 тис. грн за тисячу кубометрів. Раніше ця вартість була нижчою, тому зараз ми змушені робити коригування тарифів на послугу з постачання теплової енергії для бюджетних установ, оскільки вартість природного газу в ціні тарифу за тепло зросла на понад 82%”, - пояснив Сергій Надал.

Завдяки вжитим у попередні роки заходам з модернізації ЖКГ та проведеній термомодернізації бюджетних установ, зростання тарифів для “бюджетників” буде в середньому на 30 % меншим, ніж у подібній ситуації у багатьох сусідніх областях.

“Завдяки енергоощадним заходам, які провели КП «Тернопільміськтеплокомуненерго» за останні роки, зокрема модернізації котелень і насосного обладнання, у нас значно зменшилося споживання газу та електроенергії, тому сьогодні ми маємо змогу підняти тариф на теплову енергію для бюджетних установ лише на 55%. Це на третину менше від того, ніж ми мали б заплатити, якби не проводили термомодернізації”, - наголосив Сергій Надал.

Більшість витрат на компенсацію вартості природного газу для теплопостачання тернопільських комунальних та бюджетних установ будуть покриватися з бюджету громади і для цього виділятиметься додаткове фінансування.

Чому газ дорогий

  • Росія спровокувала різкий стрибок цін на “блакитне паливо” на світових ринках.Два тижні тому ціна газу на європейських ринках перетнула позначку у 1900 $ за тисячу куб метрів, і навіть після “заспокійливих” заяв президента РФ Владіміра Путіна не опускається нижче позначки у 1200-1400 $ за тис кубометрів.
  • Віце-прем’єр України з євроінтеграції Ольга Стефанішина заявила про початок великої континентальної “газової війни”, коли Росія через шантаж вимагатиме запуску Північного потоку-2.Востаннє подібні ціни на газ були у 2009 році, коли Росія шантажувала ЄС та вимагала передати їй українську ГТС. Цю інформацію підтвердив сам глава РФ Владімір Путін, заявивши, що Росія не може прокачувати газ у Європу через українську ГТС через її “застарілість” і запропонувавши прискорити сертифікацію Північного потоку-2

Що було раніше

  • Міський голова Тернополя Сергій Надал закликав європейських політиків відмовитися від зайвої дипломатії, оскільки головний розпалювач енергетичних воєн відомий — це Росія, котра прагне знищити енергетичну незалежність усієї Європи, зазначивши, що Європа обережно збирає коаліцію проти високих цін на газ і можливого холоду в домівках, шукаючи гіпотетичного ворога, асправжню коаліцію треба збирати проти Кремля і його політики газового зашморгу.
  • Два тижні томуна Конгресі місцевих та регіональних влад уряд в особі прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля зобов’язався зафіксувати ціну газу задля уникнення зростання тарифів на тепло, а також в черговий раз зобов’язався виплатити компенсації місцевим бюджетам. Міський голова Тернополя назвав таке рішення розумним на фоні початку “газової війни” Росії проти Європи, і висловив сподівання, що уряд дотримається обіцянок. Згідно ухвалених домовленостей, НАК “Нафтогаз” зобов’язується утриматися від підвищення ціни газу для населення і комунальників. Уряд має покрити попередні борги перед громадами у розмірі 30 млрд грн та спрямувати додатково до місцевих бюджетів 11 млрд грн на компенсації зростання ціни газу. Заборонено застосовувати штрафні санкції та безспірні списання боргів за газ з комунальних підприємств. У місцеві бюджети передають додатково 4 % від Податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), що збільшує фінансову стабільність громад.
  • Раніше Сергій Надал для стримування цін на тепло і гарячу воду пропонував спрямувати на потреби населення та теплокомуненерго газ українського видобутку, який є значно дешевшим. Нещодавно міністр економіки Олексій Любченко визнав, що український газ коштує не більше 3000 грн за тисячу кубометрів, що приблизно у 7-10 разів менше ніж ціна на європейських біржах. Згідно висновків експертів газу українського видобутку достатньо, щоб покрити потреби ЖКГ та населення.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.