Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Перші результати інвентаризації багатоквартирних будинків

З початку року українці почали отримувати платіжки за тепло нараховані за новим правилами, встановленими законом та урядом. Для багатьох власників індивідуального опалення такі нарахування стали несподіванкою.

З однієї сторони, частина власників індивідуального опалення не зрозуміли, чому мають оплачувати опалення місць загального користування. З іншої сторони, мешканцям багатоквартирних будинків загалом важко розібратися в урядовій формулі нарахувань.

За дорученням міського голови Тернополя Сергія Надала почали працювати робочі групи. До складу таких груп увійшли представники теплокомуненерго, управляючої компанії (ЖЕКу) чи ОСББ, мешканці будинків, які обстежуються. На сьогодні обстежено вже понад 200 будинків.

Тож спробуємо оцінити перші результати інвентаризації, а також в яких нових реаліях нам доводиться жити у майбутньому.

Що каже закон закон?

Отже, з грудня минулого року ми живемо за новими правилами, які передбачені законами та постановамиКабінету міністрів України. Законодавство передбачає

  • Всі власники багатоквартирного будинку несуть відповідальність за його функціонування. Тобто, власник квартири у будинку має сплачувати свою частку за обслуговування місць загального користування. Ця норма стосується також оплати обігріву місць загального користування таких.
  • Наказ Мінрегіонбуду Про затвердження Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, яким запроваджено новий порядок нарахуваньза обігрів місць загального користування, також передбачає, що всі мешканці будинку(власники індивідуального і централізованого опалення) повинні нести витрати за підсобні приміщення, що перебувають у власності співвласників багатоквартирного будинку.
  • Змінився і спосіб нарахування за оплату тепла. Раніше нараховували за площу, а тепер нараховують за гігакалорії, які споживає будинок. Така система передбачає оплату тільки фактично використаного тепла.

Раніше міськтеплокомуненерго не мало права виставляти рахунки власникам індивідуального опалення, оскільки не було законодавчої бази. Тому весь тягар оплати за місця загального користування несли лише абоненти централізованого опалення.

Що пішло “не так”?

Є кілька причин, чому люди були не готові до змін. У більшості випадків людей не інформувала належним чином центральна влада, яка впроваджувала реформи. Зокрема варто було б роз’яснити наступні положення діючих законів, які передбачають:

  • За всі внутрішні комунікації будинку відповідають самі мешканці. Така норма закону діє з 1994 року, коли відбулася приватизація більшості житлового фонду в Україні, і Тернополі зокрема. Співвласники будинку можуть наймати управляючу компанію, або створювати ОСББ та ефективного управління будинком. Тобто, про реальний стан внутрішніх комунікацій, постачальника тепла мають повідомляти самі мешканці, або зобов’язати зробити це керівника ОСББ.
  • Міськтеплокомуненерго заборонено витрачати кошти на внутрішні комунікації.  Це заборонено антимонопольним законодавством, оскільки теплокомуненерго є природнім монополістом. Тому самі тепловики з власної ініціативи не можуть проводити роботи всередині будинків.
  • Міські тепловики мають право лише провести перерахунок на підставі інформації наданої мешканцями будинків, чітко згідно порядку і процедури затвердженої урядової постановою.
  • Мешканці будинків можуть змінити частку нарахувань за опалення місць загального користування. Можна встановити так звані понижуючий або підвищений коефіцієнт. Наприклад мешканці зборів можуть ухвалити рішення, що абоненти централізованого опалення, або індивідуального опалення — платитимуть більші частки за обігрів місць загального користування. Таке рішення ухвалюється протоколом загальних зборів мешканців будинку.
  • Самі мешканці несуть повну відповідальність за стан внутрішніх комунікацій усього будинку, що перебуває у їхній співвласності.

Друга головна причина — це власне неактуальна інформація, яку не надали вчасно тепловикам. Відтак були непоодинокі випадки, коли нараховувалися суми за відключені стояки.

Однак варто розуміти головне — лише ми самі можемо подбати про зменшення втрат тепла піклуючись про свої батареї у під’їздах, про утеплення фасадів, заміну вікон. Для цього у місті діє програма 70/30, коли 70 % за термомодернізацію сплачує міська рад, і 30 % - мешканці, або державна програма (для ОСББ) коли 20 % сплачують мешканці, 10 % - міська рада, 70 % - держава. Але ініціатива має йти від нас — тобто від самих мешканців багатоквартирних будинків.

Що показує робота робочих груп?

На сьогодні обстежено 200 будинків. Робочі групи, які покликані надати тепловикам актуальну інформацію доволі часто зустрічаються з труднощами. Зокрема деякі мешканці відмовляються пускати для обстеження своїх квартир. У половині випадків виявлено, що стояки не заізольовані.

Однак загалом, люди позитивно ставляться до роботи робочих груп. У тих випадках, де стояки демонтовані, буде проведений перерахунок за попередні місяці, а на майбутнє буде нараховуватися оплата згідно фактичній ситуації.

Також співвласники багатоквартирних будинків мають право провести енергетичний аудит будинку чи інженерний огляд будь-коли і тоді на основі зафіксованих даних по споживанню тепла і тепловтратах будинку, теплокомуненерго проведе перерахунок на підставі даних встановлених таким енергоаудитом, в тому числі за попередні місяці, з часу запровадження нового порядку нарахувань.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.