Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Державною службою якості освіти України та її територіальними органами з 03 по 08 серпня 2022 року проведено опитування учасників освітнього процесу, зокрема 90 997 батьків учнів/учениць та 10 972 вчителів закладів загальної середньої освіти, щодо організації навчання з 01 вересня 2022 року.

Проведене опитування щодо форм навчання у новому 2022/2023 навчальному році серед батьків учнів/учениць та педагогів демонструє різні думки респондентів залежно від регіону, в якому вони перебувають та/або проживають. Однак відстежується чітка тенденція щодо надання переваги онлайн-навчанню в регіонах з підвищеною небезпекою, частими тривогами та активними бойовими діями. Зокрема, більшість респондентів Східного та Південного регіонів країни (65%/64% батьків та 64%/55% вчителів відповідно) висловлюється на користь організації навчання в онлайн-форматі, натомість мешканці Західного регіону країни (37% батьків та 31% вчителів) надають перевагу офлайн-навчанню.

Тобто, спостерігається така закономірність: що складніша безпекова ситуація в регіоні, то більший відсоток батьків і вчителів обирають онлайн-навчання. Тому під час організації освітнього процесу необхідно враховувати стан відносної безпеки та активності бойових дій у кожному регіоні.

За результатами опитування 38% батьків учнів/учениць з числа опитаних респондентів закладів освіти Тернопільської області вважають, що з 1 вересня цього року навчання в школах має розпочатися «офлайн», 36% вважають, що «онлайн», а 26% батьків важко визначитися з цією проблемою. Приблизно однакову позицію висловили вчителі: 32%  вважають, що навчання потрібно розпочати в офлайн-форматі, 34% - в онлайн-форматі, ще 34% з числа опитаних – важко відповісти.

У всіх регіонах, у тому числі й у Тернопільській області, спостерігається чітка тенденція щодо невизначеності серед батьків учнів/учениць та вчителів у виборі формату навчання (офлайн/онлайн), що пов’язано з недостатньою поінформованістю учасників освітнього процесу про особливості організації освітнього процесу у новому навчальному році. Тому важливим є процес інформування адміністрацією ЗЗСО батьків та вчителів з питань організації безпечного середовища у закладі освіти.

Адже однією з принципових умов повернення закладів освіти до офлайн-навчання і педагоги, і батьки вважають створення надійних укриттів для учнів та працівників закладу освіти у разі виникнення небезпечної ситуації.

Моделюючи ситуацію, що за умови прийняття рішення на рівні області щодо виходу закладів ЗЗСО на очну форму навчання з дотриманням усіх рекомендацій та вимог до шкільних приміщень і будівель, майже третина педагогів готові вийти на роботу офлайн, проте така ж кількість батьків учнів/учениць не готові відпустити дітей/не погоджуються на очну форму навчання та надають перевагу дистанційній формі навчання. Ці дані свідчать про необхідність організації в закладах ЗЗСО змішаного навчання.

У зв'язку з цим Державна служба якості освіти України рекомендує:

- форми навчання у період 2022/2023 навчального року визначати з урахуванням безпекової ситуації регіону, місцевості, готовності закладу освіти до навчального року, даних опитувань учасників освітнього процесу.

- керівникам закладів освіти під час планування освітнього процесу враховувати результати опитування батьків і педагогів щодо обрання різних форм навчання (очна/дистанційна), за потреби упроваджувати змішане навчання, а саме поєднання онлайн-та офлайн-навчання.

- засновникам закладу освіти неухильно продовжувати роботу над створенням безпечного середовища і безпечних умов у закладах освіти, зважаючи на те, що певний відсоток респондентів (від 10% до 37% в різних регіонах) розглядають можливість офлайн-навчання, а 19-36% респондентів ще остаточно не визначилися з форматом навчання, а також інформувати батьківську спільноту про створені умови безпечного середовища у закладах освіти.

Незважаючи на обрану форму організації освітнього процесу, керівникам закладів освіти необхідно налагоджувати систематичну комунікацію з усіма його  учасниками через найбільш доступні канали зв'язку щодо особливостей навчання в умовах воєнного стану та розроблених заходів безпеки.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.