Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Є у Тернополі така служба, діяльність якої майже містична та оповита загадковістю. Ця служба неначе Бермудський трикутник – вона розчиняє в собі чималі бюджетні кошти, у той час як плоди її роботи майже непомітні. Щось забороняє, щось контролює, за чимось наглядає – і, все одно, тернополяни постійно незадоволені її роботою, а часом навіть вступають з її працівниками у конфлікти із залученням сили.

Зветься це відгалуження Тернопільської міської ради – Управлінням муніципальної інспекції. Воно включає відділ контролю за виявленням правопорушень та сектор взаємодії. Офіційно основною функцією цього органу є контроль за дотриманням правил благоустрою Тернополя.

Основними напрямками роботи управління муніципальної інспекції є:

– контроль за дотриманням Правил благоустрою Тернопільської міської територіальної громади;

– ліквідація стихійної торгівлі на приринкових територіях, вулицях м. Тернополя та по вул. Чорновола та Хмельницького;

– контроль за паркуванням транспортних засобів;

– контроль за дотриманням Правил торгівлі алкогольними напоями та пивом торговими закладами міста, зокрема в частині дотримання суб’єктами господарювання заборони щодо продажу алкогольних напоїв після 22.00год.;

– демонтаж тимчасових споруд, згідно з відповідними рішеннями виконавчого комітету;

– контроль за законністю розміщення реклами та вивісок;

– контроль за дотриманням природоохоронного законодавства;

– виконання розпоряджень міського голови, рішень виконавчого комітету та ін.

– розгляд скарг, заяв та звернень громадян.

– контроль за дотриманням протиепідемічних вимог під час карантину;

– взаємодія з Національною поліцією та іншими правоохоронними органами і контролюючими структурами.

До слова, муніципальні інспекції є і в деяких інших містах України. У столиці працює Департамент муніципальної безпеки. Його створили наприкінці 2020–го року. На нього покладено цивільний захист міста, організація аварійно-рятувальних та інших невідкладних робіт, робіт з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, охорона громадського порядку та боротьба зі злочинністю, територіальна оборона міста. Є Муніципальна інспекція і в Житомирі. В неї такі ж функції, як і в Тернополі. У Вінниці є «Муніципальна варта». Однак, на відміну від інших міст, це не відділ міської ради, а комунальне підприємство. Як йдеться на офіційному сайті, «Муніципальна варта» займається підприємство охороною зелених насаджень, водойм, земельних ресурсів. Контролюють місця відпочинку вінничан. Запобігають несанкціонованій торгівлі, контролем благоустрою, тощо.

Наскільки свої функції виконують тернопільські муніципали, і чи виконуються взагалі, ми вирішили дослідити і розповісти читачам у серії статей, адже чули від тернополян багато нарікань на їхню роботу. 

Чого варті постійні скандали із штрафами за неправильне паркування, або «евакуацією» транспортних засобів, в той час як в місті взагалі не вирішена проблема з паркомісцями і працівники офісів, орендуючи недешеві приміщення в центрі Тернополя, подекуди просто позбавлені можливості тримати автомобілі на досяжній відстані від місця роботи.

Говорити про продаж алкоголю в нічний час взагалі буде зайвим, адже вже усі про це говорять, що це майже «легальний» бізнес муніципальних інспекторів. У той же час буди-ресторани посеред проїжджої частини в центрі міста «наглядачі за порядком» просто не помічають, а незаконні МАФи демонтують за принципом, відомому лише у головному кабінеті на Листопадовій.

Хто ж вони такі, тернопільські муніципали, і скільки ми на них витрачаємо?

Отже, у підпорядкуванні начальник управління Максиміва Ігоря Григоровича знаходиться 24 працівника. Це сам начальник управління, юрист–консультанти, інспектори, завідувач та інспектори сектору взаємодії, інспектори з паркування.

У 2021 році Муніципальна інспекція витратила на своє функціонування 6,39 млн. гривень. З них на оплату праці штату пішло 3,91 млн. грн.

Все решта – обслуговування техніки, закупівля обладнання та ТМЦ, витрати на бензин, поштові послуги, послуги зв’язку, закупівлю бланків, витрати на комунальні послуги. Середня заробітна плата інспектора муніципальної інспекції у 2021 році становила 13 644 грн. Зарплата у патрульних приблизно на такому ж рівні.

Що ж отримує від цього управління міський бюджет, адже кошти, які сплачують порушники, надходять саме у міську касу. За даними «20 хвилин», у 2019 році до бюджету надійшо 1,62 млн гривень. У 2020–му – 1,63 млн гривень. У 2021 році лише за 5 місяців, в період з 1 січня по 31 травня, поступило 1,32 мн гривень. 

муніципальна поліція, тернопіль, максимів, фото,  надал, скандали, тернопільський тиждень

Що цікаво, у грудні 2021 року станом на 22 грудня 2021 року начальник управління муніципальної інспекції Ігор Максимів під час звітування про роботу управління на засіданні виконавчого комітету заявив, що муніципальними інспекторами було винесено 17 320 адміністративних постанов, у результаті чого до міської казни і надійшло 5 600 000 гривень. У той час як у 2020 році муніципальними інспекторами за порушення правил паркування було винесено 3 842 постанови, і до бюджету надійшло у п’ять разів менше коштів – 988 502 гривні. Зростання кількості винесених постанов Максимів пояснив тим, що для інспекторів з паркування придбали програмне забезпечення – автоматизовану систему контролю за дотриманням правил паркування. Хоча насправді все виглядає так, ніби муніципалам за результатам 20-ого року добряче «всипали» і дали цифри, які необхідно наздогнати у 2021 році. Потрібно ж якось виправдовувати витрачені на зайву службу кошти. Адже зрозуміти, чому за 2020 рік було евакуйовано 97 автомобілів, а у 2021 року – 757, погодьтеся, складно.

Та проблема не лише у значних витратах і відсутності зиску від діяльності цього органу. Муніципальних інспекторів у Тернополі поза очі називають «рекетирами». Жителі Файного добре розуміють, про що йде мова, адже із «справедливими» штрафами за паркування зіштовхувалися усі місцеві водії. Така ситуація мусила виплеснутися у конфлікт і у липні 35-річний водій просто відлупцював муніципального інспектора, який виписав штраф за неправильне паркування. У той момент, коли інспектори оформляли документ, до них з автівки вийшли син та батько й висловили незгоду зі штрафом. Словесний конфлікт переріс у бійку. І це лише те, що отримало розголос. 

Тернопільські водії між собою муніципалів називають «гопніками» і скільки ще мовчки терпітимуть цих «контролерів» невідомо. 

Іван Тернопільський, Тернопільська правда

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.