Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Український довгоочікуваний фільм «Довбуш», який з очікуваним успіхом зараз демонструється і в Україні, і в світі, нарешті можна було переглянути і в Тернополі. Ось тільки декілька відгуків-рецензій від відомих тернополян:

Ольга Барна, доцент Тернопільського  педуніверситету, вдова нашого полеглого Героя Олега Барни:

«На запрошення Volodymyr Khanas побувала на прем'єрі фільму Dovbush Movie не для розваги, а в пам'ять про загиблого Oleg Barna. Аналізуючи подію, можу впевнено сказати, що не дарма.

По-перше, щось в характері Олега було від того історичного героя Олекси Довбуша, якого майстерно зіграв Сергій Стрельников. Може жага волі, сила правди, прагнення послужитись людям, войовничих дух та особливий характер? Може гени тих горян - героїв, бо коріння його родини йде від Лемківщини?

По-друге, частина коштів від прокату піде на допомогу 68 окрема єгерська бригада ім. Олекси Довбуша, а це дуже важливо, бо наші воїни та воїнки того дуже потребують! І ми маємо всіляко допомагати, бо найголовніше - це життя наших захисників та захисниць і наша перемога.

По-третє - фільм дуже крутезний. Точно зорганізую своїх учнів та заохочуватиму студентів до перегляду. Там про наше минуле і теперішнє: історію, людей, дух, біль, боротьбу, традиції, природу і ... жагу жити, жити вільно і по своїй правді.

По-четверте, фільм завершується на оптимістичній ноті. Сьогодні моя родина в скорботі за Oleg Barna, і тисячі родин теж оплакують своїх рідних. Але ми маємо усвідомлювати, що наші Герої, віддаючи своє життя за Україну, точно хотіли, щоб ми жили далі попри смуток і біль втрати... Жили і вірили, що ті, хто зустрінуть нашу перемогу тут, на землі, з вдячністю до тих, хто пішов на небеса та виборов нам мир, будуватимуть державу вільних і успішних людей.

По-п'яте, фільм - свідчення того, що ми якісно можемо та вміємо зробити - починаючи від задуму, добору акторів, режисури, зйомки, костюмів, локацій, музичного супроводу, деталей...

У кого б не були які причини переглянути фільм - суголосні із моїми чи свої, раджу. Не пошкодуєте».

Андрій Вацик, журналіст:

«Розбудити в собі Довбуша...

У кінопрокаті з’явився новий український фільм про легендарного опришка, сьогодні його презентували в Тернополі.

Стрічка була змонтована ще до нападу Росії, однак війна внесла корективи у плани щодо прокату. І зараз фільм подекуди вже вражає дочасністю нових сенсів. Чого варта фраза Довбуша до загнаних в пастку польських жовнірів: «Ми воюємо за свою землю, а ви тут заради чого?». Або реакція родини Довбушів на те, що Олексу пов’язали до польського війська і відправили воювати: «Пани своїх дітей по пивницях ховають, а на війну простих хлопів посилають».

Водночас не втрачають актуальності і головні посили: пересічними українцями маніпулюють і поки вони не гуртуватимуться, не чинитимуть цьому опір, їх і далі використовуватимуть, як бидло і кріпаків.

«Наші люди – то є вівці. Їх доять, здирають з них три шкури, а вони стадо, далі роблять, як їм скажуть. Треба, щоб хтось за них став», – каже у фільмі Олекса до брата Івана.

Режисер фільму Олексій Санін на презентації озвучив ще важливішу думку: не варто чекати, що прийде умовний Довбуш і наведе порядок. Кожен повинен хоч в малому бути Довбушем і чинити опір злу в міру свої сил та можливостей.

«Довбуш забрав у влади право на встановлення справедливості, силою його впроваджував і став для людей богом… Зараз Довбушами стали наші хлопці. Ніхто з них теж не хоче бути героєм, вони хочуть закінчити з цим всім і повернутися додому», – зауважив режисер.

При цьому Санін запевняє, що в першу чергу знімав фільм про любов. Саме вона, на його переконання, є головним рушієм та стимулом для лицарський дій.

Сподобалося

Мова героїв, неповторний гуцульський діалект, наче на коротку мить знову опинився в Карпатах. Не виключено, що східняки багатьох слів у фільмі не зрозуміють. Але діалект додає шарму стрічці.

Пафосність – мінімальна.

Оригінальнй фінал, який глядачів у залі навіть наштовхнув на питання, чи буде друга частина.

Цікавинки

Окрім Збаразького замку, під час зйомок було задіяно ще одну унікальну локацію на Тернопільщині – печеру Вертеба.

Жителі Тернопільщини, які знімалися у масовках, в кінці фільму зможуть побачити своє прізвище у титрах.

Режисер тернопільського обласного драмтеатру, актор Олег Мосійчук зіграв в фільмі роль батька Олекси Довбуша.

Зараз фільм також транслюють в кінотеатрах 6-ти європейських країн, де чимало наших біженців, і… у Кореї. Ведеться переклад фільму англійською, щоб запустити його на платформі Нетфлікс.

Загальне враження: не шедевр, але подивитися варто».

Наталія Лазука, журналістка, поетка, письменниця:

«Ідіть гет, дайте мені спокій...

Із цих слів несподівано починається фільм Dovbush Movie і весь час тримає в уважності. Деколи у напрузі.

Про що це кіно? Про захистити себе і своє. Бо як не візьмеш своє, заберуть інші, агресивніші і спритніші.

"Я просив тебе, Боже. А ти, видко, вглух. То тепер ніц не прошу. Сам усе візьму", - каже один із Довбушів.

Герої фільму колоритні і цікаві. Резонують опришки з глибинним відчуттям власної гідності, польські вельможі з їх вишуканістю та гонором, вони є заручниками обставин, і мудрий, як світ, рабин. А життя і смерть у цій картині - поряд.

Коли вчилася на історичному факультеті, на все життя запам'яталися слова декана Миколи Алексієвеця: "За історичними подіями, постатями, повстаннями, переворотами шукайте особисте". Так і є. Історія про Довбуша - ще одне підтвердження.

Завершується кінострічка, як і починається, несподівано. Посмішкою жінки. Про що ця посмішка? Варто подивитися фільм.

До слова, на прем’єрі фільму "Довбуш" сьогодні у Тернополі побував режисер Олесь Санін із командою.

Дякую Volodymyr Khanas за запрошення.

P. S. Після прем'єри хочеться до Карпат...»

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.