Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

З моменту повномасштабного вторгнення рф Україна витрачає на армію та оборону майже всі надходження до бюджету всередині країни: від податків та дивідендів до внутрішніх запозичень.

У 2024 році в держбюджеті на оборону закладено 1692,6 трлн грн, велику частину з яких планувалось отримати від партнерів. Однак політичні суперечки в США блокують виділення допомоги Україні. Отже, є ризик, що уряду доведеться шукати додатковий ресурс не лише на фінансування армії, а й на покриття цивільних видатків.

Де можуть взяти гроші

Є кілька шляхів забезпечення додаткових внутрішніх надходжень у бюджет, тобто тих, які можна використати на оборону:

  • перевиконати план доходів бюджету;
  • збільшити внутрішні ринкові запозичення (наростити продаж ОВДП);
  • «надрукувати» гроші;
  • збільшити податкове навантаження (запровадити нові податки або підвищити чинні);
  • вигадати нові незвичні джерела надходжень.

У 2024 році держбюджет має певний простір для перевиконання шляхом доходів за статтею «Власні надходження бюджетних установ», як у 2023 році, а також за сприяння девальвації гривні. Однак в кожному варіанті є свої нюанси.

Дещо менше можливостей існує в залученні додаткових ресурсів на внутрішньому борговому ринку. Тут економіка досягнула межі можливостей у кредитуванні держави.

Звісно, можна продати ОВДП Нацбанку (тобто «надрукувати» гривню), однак цей варіант навіть не обговорюється.

Шукаючи можливі джерела додаткових коштів, у владі вигадують доволі екзотичні ідеї. Одна з останніх – так зване економічне бронювання. Суть ідеї – дозволити компаніям бронювати від мобілізації своїх робітників за певну суму сплачених податків, пише https://psm7.com

Що буде з податками

Завдання підвищити в Україні податки стоїть давно, в тому числі й в межах поточної програми з МВФ. Відповідно до цих домовленостей, уряд має до кінця лютого розробити план підвищення доходів бюджету на 0,5% від ВВП.

«Зараз дійсно обговорюється можливість застосування військового збору з низки об’єктів оподаткування, які мають фіскальний потенціал», — підтвердив голова податкового комітету парламенту Данило Гетманцев, не уточнивши, про які додаткові податки йде мова.

З джерел відомо, що у межах виконання програми МВФ уряд планує запровадити додаткове оподаткування у вигляді:

  • 0,1% військового збору з прибутку підприємств та доходів ФОПів;
  • 1,5% – від вартості дорогоцінних металів;
  • 30% – від вартості ювелірних виробів;
  • 10% – від вартості рухомого майна.

Також прораховуються можливості додаткового оподаткування операцій з нерухомістю та запровадження додаткового податку на деякі інші операції.

Сумарно ці податкові заходи мають виконати пункт програми МВФ. Проблема лише в тому, що 0,5% від ВВП, на які можуть збільшитися доходи бюджету – це близько 40 млрд грн. Тобто додаткові податки, яких від України вимагає фонд, покриють десяту частину потреб держави в додатковому ресурсі для армії.

Аби зібрати решту необхідного внутрішнього ресурсу, потрібно робити набагато радикальніші податкові зміни. Зокрема – переглядати ставки основних податків: ПДВ та податку на доходи.

Для покриття потреби у розмірі понад 400 млрд грн владі необхідно підвищити ставки ПДВ та військового збору приблизно на 6-7%. При цьому необхідно врахувати «ефект Лаффера», тобто можливість того, що з підвищенням податкового навантаження чимало компаній підуть у тінь, а додатковий фіскальний ефект буде не таким великим, як очікувалося.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.