Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Приватний будинок на місці кафе "Бенедетто" дозволила звести міська влада. Люди з прилеглих будинків - проти. Сам забудовник обіцяє врахувати їхню думку. А архітектор каже, що будинок “на око” туди “не влазить”.

- Рішення міської ради про реконструкцію “Бенедетто” у п'ятиквартирний приватний будинок для нас як грім серед ясного неба! - каже голова ініціативної групи, яка проти будови, Олег Климчук. - Тепер дитмайданчика тут може не бути. А замість цього - ще один приватний будинок.

Мешканці п’яти будинків у Центрі на вул. Сагайдачного, №№2, 4, 6, 8 та Грушевського,1 - проти новобудови. Усі ці будинки виходять вікнами до колишньої “Жені-Женєчки”, яка згодом стала кафе-піцерією “Бенедетто”. Люди не вірять, що їм залишать єдиний на п’ять будинків дитмайданчик поряд із кафе. Вони готові судитися та звертатися в прокуратуру. 18 лютого вони провели збори, на яких обговорили подальші дії. 

- Після школи та садка наші діти граються на майданчику біля “Бенедетто”, - каже голова зборів, мешканець будинку на Грушевського, 1, Олег Климчук. - Навіть будівництво піцерії зменшило його розміри. Але, здається, то був оптимальний варіант. А тепер її викупив “Креатор-Буд”, а землю довкола їм дали для обслуговування.

Дозвіл на будівництво на цьому місці приватного п’ятиквартирного будинку з подальшим викупом території міськрада дала ще 5 січня цього року. Відтак, припускає чоловік, діти змушені будуть гратися у чужих дворах. 
- Уже 30 січня зареєстрували подання прокурору Тернополя, - продовжує Олег Климчук. - 15 лютого ми подали скаргу на ім’я міського голови пана Надала. Попри це на 19-й сесії депутати проголосували за надання дозволу підприємству на складання проектної документації. Залишається тільки отримати погодження в Держархбудконтролю - і можна будувати.

Попри відповідь прокурора про відсутність порушень у діях міськради, люди налаштовані продовжувати скаржитись. Адже у цьому зверненні вони вказували лише на порушення закону "Про комплексну реконструкцію кварталів застарілого житлового фонду".

- У зверненні ми писали, що реконструкції підлягають приміщення житлового фонду, - говорить пан Климчук. - А кафе-піцерія - тимчасова споруда торговельного призначення, яка не може бути об’єктом реконструкції. Також йшлося, що за основу рішення від 5 січня міськрада взяла місце розташування об’єкта в районі застарілої забудови. Але жоден із наших будинків не визнано застарілим чи непридатним для житла. Тож жодної реконструкції немає. Є й ряд інших порушень.

Власники кафе-піцерії у цій ситуації дотримуються нейтральної позиції. Адже договір про оренду приміщення завершується у них цього місяця.

- Ми не втручаємося у цю справу, це нас не стосується, - каже старший офіціант закладу Людмила Головата. - Ми певний час шукали краще приміщення і таки знайшли. Тепер будемо працювати у самому Центрі, у вдвічі більшому приміщенні.

“Дали дозвіл з порушеннями”
Аби відвернути появу будинку посеред двору, мешканці збираються подавати до суду та в Генпрокуратуру. Люди зверталися до кількох політичних партій, однак ті не стали на їхній захист.
- У передвиборчій програмі кожного з них був пункт про створення дитячих майданчиків, - каже Олег Климчук. - Не кажу вже про "Свободу". А на наш захист виступив на сесії лише Петро Ландяк.
Депутат каже, що збирається разом з мешканцями відстоювати їхній двір.

- Я не погоджуюсь із думкою прокурора про те, що не потрібно проводити громадські слухання, бо їх проводять лише при обговоренні основної містобудівної документації, - каже він. - Основна містобудівна документація - це генплан, план зондування території і детальний план території. А прокурор каже, що цей випадок - ні одне, ні друге, ні третє. 

Однак інша норма закону, наполягає Петро Ландяк, каже, що будувати без цих документів неможливо. Адже детальний план території визначає доцільність та можливість проведення будівництва, визначає висоту будинку, благоустрій навколо нього. Такий план підлягає обов'язковому громадському обговоренню. Однак і зараз, як він вважає, люди повинні впливати на будівництво у їхньому місті. 

Без конкурсу віддають п’ять соток
Є норма, яка говорить, що для будівництва потрібно дотриматися містобудівних умов і обмежень, - каже пан Ландяк. - Їх видає міське управління з питань містобудування та архітектури.

А воно, не маючи детального плану, не має на це права, вважає він. І цим влада порушує закон. 
- Окрім того, стаття 124 Земельного кодексу забороняє давати в користування земельні ділянки без проведення конкурсу, - говорить депутат. - За кафе-піцерією було закріплено лише 3 сотих землі. А міськрада віддає підприємству ще п’ять соток прибудинкової території, не питаючи про це мешканців та не проводячи конкурсу. Тож люди уже цього тижня подаватимуть нові звернення у прокуратуру.

“Скандалів - немає”
Тим часом мер вважає, що у Тернополі не існує скандалів, пов’язаних із будівництвом та підприємством “Креатор-Буд”. Усі рішення міськради щодо землі, каже він, прийняли законно.
- По цих справах є перевірки і прокуратури, й інших контролюючих органів, - каже Сергій Надал. - І висновки про те, що порушень немає. Тому я вважаю, що розмови про це - не що інше, як бажання окремих політиків зробити собі дешевий піар.

Директор будівельної компанії “Креатор-Буд” Ігор Гуда, у свою чергу, обіцяє, що дитмайданчик не демонтують.

- Нещодавно у мене була зустріч з мешканцями будинків, що межують із вулицею 
Сагайдачного, 6, - прокоментував він для “20 хвилин”. - Я пообіцяв, що дитмайданчик залишиться на тому ж місці і в такому ж стані як зараз. Подібні ситуації, за його словами, бувають дуже часто. 
- Люди переживають, що буде після будівництва, і їх можна зрозуміти, - додає пан Гуда. - Але “Креатор-Буд” завжди шукав і знаходив вихід із них. Аби донести усю потрібну інформацію до тернополян, ознайомити з пакетом документів, ми створили ініціативну групу, куди увійшли найактивніші мешканці навколишньої території. Ця група вже працює і крок за кроком впродовж будівництва доноситиме людям ту достовірну інформацію, яка їх цікавить. Безумовно, побажання та інтереси мешканців ми врахуємо. Що стосується вулиці Сагайдачного, 6, то хочу запевнити, що це місце незабаром перетвориться на один із найкрасивіших куточків нашого міста. У цьому я зацікавлений не лише як будівельник, а й як тернополянин, який любить своє місто.

Утім, проти будівництва висловились і в обласній організації Національної спілки архітекторів України. Там кажуть, що вже дали письмову відповідь мешканцям прилеглих будинків, що спілка - проти цієї забудови.
- Чи суперечить будівництво цієї п'ятиповерхівки нормам, ще потрібно визначати, - каже голова спілки Анатолій Водоп’ян. - Потрібно робити детальний план тієї частини з розподілом землі по будинках і тому подібне. Але, я думаю, що будь-хто, хто гляне на це місце, скаже, що туди будинок “не влазить”. Але комусь, очевидно, треба побудувати.

Позицію людей захищав один депутат

- Є звернення мешканців п’яти будинків, - каже депутат Петро Ландяк. - Вони вже написали і в прокуратуру. До того ж йдеться про забудову центральної частини міста. Варто це питання добре обдумати.
У такий спосіб він 16 лютого - єдиний у сесійній залі - намагався захистити позицію тернополян, які виступають проти появи п’ятиквартирного будинку на місці колишнього кафе “Женя-Женічка”.
- Я не виступаю проти фірми ”Креатор-буд”, - додає він. - Але вважаю, що за це питання не можна голосувати. По-перше, ми не маємо плану забудови тієї території. По-друге, цей процес передбачає проведення громадських слухань. Закон передбачає: якщо є скарги людей, має бути створена погоджувальна рада.

Натякав депутат і на архітектурну цінність тамтешньої забудови. Саме за цю тезу "зачепився" міський голова Сергій Надал.
- Це “Женя-Женєчка” має архітектурну цінність? - кинув він. - Скаргу мешканців перевірили. По-перше, громадських слухань у такому випадку проводити не треба. По-друге, це рішення приймали згідно з нормами діючого законодавства.

Після того, як міськрада проголосувала “за” 34-ма голосами, Петро Ландяк вийшов із зали. Отже, депутати дали згоду на те, щоб у дворі між будинками на ділянці площею 0,0817 га за адресою: Сагайдачного, 6 а з’явився 5-квартирний житловий будинок. Забудовник - ”Креатор-Буд”.

“20 хвилин”        

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.