Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У самому серці Тернополя влада дозволила спорудити чотириповерховий житловий будинок

Якщо ще якихось 5-10 років тому в нашому місті процвітали ущільнені забудови, коли мешканці прилеглих будинків кістьми лягали, не даючи зводити висотки під їх вікнами (пригадується останній випадок на вулиці Юності за участю сумновідомого Зеновія Щепановського), то останнім часом більшість будівельних фірм негласно вирішили припинити згубну практику ущільнених будов. Однак не всі. В число останніх записався ПП "Креаторбуд" і його директор, екс-кандидат на крісло міського голови Тернополя Ігор Гуда.

Ледь не кожен крок "Креаторбуду" призводить до конфлікту

Це й не дивно. Проводячи ущільнене будівництво, будь-яка будівельна фірма на 20-30% зменшує власні витрати, адже не потрібно вкладати величезні кошти на проведення комунікацій. Відповідно,

заробляючи чимало, може певну суми з цього числа витратити і на залагодження справ як із керівництвом міс та, так і легкими на руку депутатами. Не будемо стверджувати, що саме за таким принципом роблять власники фірми "Креаторбуд", однак чомусь так стається, що висотки, які зводить це підприємство, чи не найбільше наробили галасу за останніх 2-3 роки. Все почалося зі Збаразького кільця, коли люди з вулиці Протасевича довгий час опиралися зведенню житлового комплексу "Арго". Однак "креаторці" задурили людей дитмайданчиком і на цьому все сталося. Повирішували будівельники і з прихожанами лютеранської церкви, збудувавши їм будинок біля центрального міського стадіону. Натомість під їх вікнами "вигрохали" елітний 30-квартирний будинок за кілька метрів від центру міста. Багато було суперечностей довкола виділення землі на території пташиного ринку, що на вулиці Б. Лепкого. Чимало тернополян десятиліттями відвідували цей ринок, щоб побачити рибок, кріликів, папуг чи цуценят, купували домашніх улюбленців, та й просто прогулювали своїх дітей. Але приглянулася ця земелька новітнім бізнесменам, і вони давай все вирішувати, щоб знову почати будову на обжитій території з усіма комунікаціями. Хоча ця комунальна земля була віддана в оренду одному з тернопільських ринків, а відповідно не мала би бути переданою в так звану суборенду, бо остання в Тернополі не практикується. Але хто тепер на це зважає? Очевидно, Тернопіль став би будівельним майданчиком, а не містом для життя, якби Ігор Гуда (директор ПП “Креаторбуд») став мером, хоча сам Ігор Богданович свою виборчу кампанію побудував на принципі збільшення в місті кількості дитмайданчиків, але, очевидно, нині забув про свої обіцянки.

Люди у відчаї шукають правду в Генпрокуратурі

Під вікнами кількох багатоквартирних будинків, прикупивши три сотки землі, на місці, де зараз стоїть колишнє кафе “Женя-Женєчка” (зараз – піцерія “Бенедетто”), Ігор Гуда має на мір зводити житло для тернопільської еліти, не спитавши, що думають з цього приводу мешканці цих будинків і чи матимуть їхні дітлахи хоч клаптик землі для своїх дитячих забав.

До редакції від імені мешканців будинків, що на вулиці Сагайдачного 4, 6, 8, звернувся Петро Солонинко з проханням провести журналістське розслідування з метою вжиття заходів щодо скасування незаконного рішення сесії Тернопільської міської ради від 05.01.2012 року, яким надано дозвіл ПП "Креаторбуд" на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для обслуговування викупленої нежитлової будівлі з реконструкцією під 5-квартирний житловий будинок із вбудованими приміщеннями громадського призначення за адресою вул. Сагайдачного, 6а. Адже, як він стверджує, дане рішення прийняте з порушенням чималої кількості статей Конституції, Земельного кодексу, законів України, будівельних норм тощо.

“Даним рішенням порушено права мешканців сусідніх будинків, передбачені ст. 13, 41, 50 Конституції України та чинним законодавством України, створено загрозу забезпечення нормальних умов експлуатації існуючої забудови, пошкодження сусідніх будинків і споруд, які мають історико-архітектурну та містобудівну цінність. На підставі вищевикладеного, відповідно до положення ст. 8, 19 Конституції України дане рішення підлягає до скасування”, – йдеться у зверненні.

Але поки мешканці зверталися у ЗМІ, прокуратуру й інші контролюючі органи та до мера С. Надала, міські де путати на сесії 16 лютого 34 голосами проголосували “за” затвердження проекту землеустрою.

При цьому виявилось, що відводиться земельна ділянка загальною площею понад вісім соток, у той час як у власності підприємства перебуває менше трьох (!) соток землі. Натомість депутати з легкої руки доплюсували до неї п'ять соток без будь-якого, як це передбачає закон, аукціону, так би мовити, для "обслуговування викупленої нежитлової будівлі".

Депутати проти громади: переміг бізнес

Від імені громади (до трьох вищеперерахованих мешканців будинків додалися ще два – Сагайдачного, 2 та Грушевського, 1) на сесії до здорового глузду своїх колег намагався достукатись і депутат Петро Ландяк.

– Є звернення мешканців п'яти будинків, – заявив Петро Ландяк. – Вони вже написали і в прокуратуру. До того ж йдеться про забудову центральної частини міста. Варто це питання добре обдумати. Я не виступаю проти фірми "Креаторбуд", але вважаю, що за це питання не можна голосувати. По-перше, ми не маємо плану забудови тієї території. По-друге, цей процес вимагає проведення громадських слухань. Закон передбачає: якщо є скарги людей, має бути створена погоджувальна рада.

Натякав депутат і на архітектурну цінність тамтешньої забудови. Остання фраза дуже розвеселила міського голову.

– Це "Женя-Женєчка" має архітектурну цінність? – недвозначно запитав Ландяка Сергій Надал. – Скаргу мешканців перевірили. По-перше, громадських слухань у такому випадку проводити

не треба. По-друге, це рішення приймали згідно з нормами діючого законодавства. Про що і засвідчує відповідь з міської прокуратури.

Як бачимо, слова мера проти слів простого депутата виявились більшим аргументом, і "свободівська" більшість схилилася на бік заможного забудовника.

Одразу після сесії, 18 лютого, мешканці п'яти навколишніх будинків провели збори, на яких вкотре не погодилися з новітнім будівництвом під їхніми вікнами і постановили, як зазначив мешканець будинку на Грушевського Олег Климчук, "і далі шукати правди в місцевій та Генеральній прокуратурах, судах, аби будь-яким чином відстояти їхній дитя чий майданчик, де діти бавилися роками і який у них хоче забрати новітній зодчий, та скасувати незаконне рішення депутатів щодо реконструкції нежитлової будівлі". За словами мешканців, реконструкцією там і не пахне, адже піцерія "Бенедетто" – це тимчасова одноповерхова споруда, виготовлена з полегшених конструкцій і встановлена без закладання фундаменту, відповідно вона не належить до приміщень житлового чи нежитлового фонду і не може бути об'єктом реконструкції: "Проаналізувавши норми закону, стверджуємо, що фактично відбулася видача дозволу на житловий будинок".

Нагадаємо, донедавна невдоволені мешканці межували з дитячим кафе "Женя-Женєчка", яке згодом перекупили і на тому місці працювала піцерія "Бенедетто". При цьому при обох закладах громадського харчування діяв дитячий майданчик – єдине місце забав дітлахів у центрі міста. Те пер же їм пропонують інше сусідство – із “крутим” житловим будинком, котрий, швидше за все, ще й обнесуть багатометровим муром...

Забудовник бачить "місто-сад"

Дискусії, на думку директора ПП "Креаторбуд" Ігоря Гуди, відбуваються навколо трьох аспектів: законність будівництва, доля існуючого дитячого майданчика, архітектурне обличчя центру міста:

– На перше питання відповіла прокуратура та інші контролюючі органи. Будинок буде зведений на земельній ділянці, яка знаходиться у приватній власності. Земельна ділянка розміром 0,05 сотих надається для обслуговування будинку. На цій території жодного будівництва здійснюватись не буде. Проведення конкурсу щодо виділення цієї ділянки законодавством не передбачається. Прокуратура та інші контролюючі органи на звернення громадян провели необхідні перевірки, за результатами яких зроблено однозначний висновок: зведення будинку відповідає всім необхідним нормам та процедурам і не суперечить законодавству. Питання друге: дитячий майданчик. З цього приводу позиція будівельної компанії "Креаторбуд" була чіткою і однозначною вже на першій зустрічі з мешканця ми навколишніх будинків: майданчик за лишить ся на тому ж міс ці і у та кому ж стані, як за раз. Я за над о дорожу репутацією свого підприємства, щоб давати без підставні обіцянки. Чи є бо дай один випадок, коли слова директора "Креаторбуду" розходилися з ділом і не виконувались взяті на себе зобов’язання?

Питання третє: щодо архітектурного обличчя центру міста. Я не просто хочу збудувати ще один будинок. Моя мета – залишити свій вагомий внесок у відродженні давньої архітектурної традиції міста. Прироботі над проектом було проаналізовано сотню світ лин давнього Тернополя, карти, схеми, здійснено ціле дослідження. Компанія "Креаторбуд" поставила перед архітекторами завдання запроектувати будинок, який буде в дусі довоєнної тернопільської архітектурної школи і до того ж враховуватиме сучасні європейські містобудівні технології.

Водночас пан Ігор стверджує, що ситуація, яка склалася навколо цієї території, звична для Тернополя.

– Будь-яке будівництво, незалежно яка будівельна організація його здійснює, часто викликає невдоволення і супротив мешканців, – каже Ігор Гуда. – Люди, не маючи правдивої інформації, знаходяться у невідомості, переживають, що буде після будівництва. І їх можна зрозуміти. Але "Креаторбуд" завжди шукав і знаходив виходи із подібних ситуацій. Аби донести усю потрібну інформацію до тернополян, людей, які проживають поруч з вулицею Сагайдачного, 6, ми створили ініціативну групу, куди увійшли найактивніші мешканці навколишньої території. Ця група вже працює, і крок за кроком до початку і впродовж будівельних робіт ознайомлюватиме з пакетом документів, доноситиме людям ту достовірну інформацію, яка їх цікавить. Безумовно, побажання та інтереси мешканців буде враховано. Сьогодні двір, на якому постане майбутній будинок, на жаль, є у жалюгідному стані. Колишнє кафе ("Женя-Женєчка") створює прикрий дисонанс з архітектурним обличчям центральної частини міста. Цю ситуацію потрібно було виправляти давно…

Наразі у конфлікті поставлено три крапки. Чи не сягне він свого апогею на початку будівельних робіт? А тому – ДАЛІ БУДЕ...

 Сергій Надал, мер Тернополя:

– Про яку ущільнену забудову ви говорите? Це абсолютно некоректне порівняння, адже на місці одного будинку постане інший. При цьому новий будинок відповідатиме архітектурній традиції довоєнного міста. Він чудово впишеться в ансамбль центральних будівель, чим виправить ту недоречність, яку створює сьогоднішня споруда, яка фактично протиставляє себе навколишнім будинкам. Дане будівництво не суперечить генеральному плану забудови міста. Здійснюватиметься воно згідно з чинним законодавством. Проектом землеустрою передбачено, що ігровий майданчик залишиться, а забудовник зобов’язаний збудувати новий сучасний ігровий комплекс для дітей на тому ж місці.

“Номер один”

Коментарі  

 
+1 #1 міша 11.06.2012 09:21
Люди правди не знайдуть,у прокуратурі сидять,теж для заробляння грошей,а не для захисту простих тернополян!між чиновниками і будівельниками іде кругова порука і плювати їїм на нас
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.