Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Останнім часом телеканал ІНТБ, до якого, як стверджують, має відношення екс-мер Тернополя Роман Заставний, дивує критичністю матеріалів, які стосуються висвітлення діяльності Тернопільської міськради.

Тернополяни виступають проти діючих тарифів на вивезення сміття.

На телеканал ІНТБ звернулися мешканці кількох будинків, що поблизу центрального ринку. Вони скаржаться, що з підвищенням тарифів за житлово-комунальні послуги, яке міська рада запровадила з 1 жовтня 2011 року, почали задорого платити за вивезення відходів.

Мешканці стверджують, що, відповідно до закону, ціна за таку послугу встановлюється для квартири, незалежно скільки людей у ній проживає. А в розрахунках протестуючих тернополян 4 гривні 17 копійок за вивезення сміття подається за кожну особу індивідуально.

Наталія Сиротюк, мешканка будинку на вул. Острозького: «1 червня 2011 року прийнята Постанова Кабінету Міністрів №869 КМУ. Я цю Постанову в даний час маю при собі. Там написано, що ми до 1 жовтня платили за 1 квадратний метр площі. Був розрахунок за побутові відходи, але ми платили тоді стільки, скільки воно коштувало. Вони скаржаться, що ніби ЖЕКи їм усіх грошей не віддавали, щоб відокремити, бо це приватна фірма. Нехай буде. Але вони нам мають предоставити реальну суму, скільки коштує сміття, а не скільки Надал придумав. Захотів собі – 4 гривні 17 копійок з одного. Половина мешканців, прописаних у нашому будинку, взагалі не живе. Вони – «по світах». І так само в кожному будинку. А це за кожного прописаного треба платити».

Щоб з’ясувати, чому сміття обходиться їй так дорого, пані Наталія звернулася безпосередньо у фірму, яка вивозить відходи з-під її будинку. Там жінці пояснили, що причина – в комунальному центрі міської ради, який розміщений на вулиці Стадникової. Як повідомила пані Сиротюк, плата за вивезення сміття йде не напряму обслуговуючій фірмі, а через цей центр. А це потребує більших грошей.

Наталія Сиротюк, мешканка будинку на вул. Острозького: «Усе розходиться в тому, що це повинне йти на фірму, а не на міську раду. А з 1 жовтня прийняли рішення, що є розподільчий центр на Стадникової, 1, і ті гроші ми оплачуємо туди, на той центр. На даний час ця фірма – «Альтфатер» – прийняла тариф 4 гривні 17 копійок від одного прописаного».

Що це за «центр» і чим він займається – журналісти телеканалу ІНТБ з’ясовували в управлінні ЖКГ Тернопільської міськради. Там підтвердили, що установа справді існує. Проте в її обов’язки входить контроль за оплатою всіх житлово-комунальних послуг, а не тільки вивезення сміття. Такі центри створені по всій Україні та слідкують за перерахунком грошей в електронному варіанті. Відповідно, ні гривні з них установа забрати не може. А тарифи, пояснюють працівники управління, фірма-перевізник встановлює самостійно.

Тернополянин Олександр свого часу працював у сфері, близькій до цієї. Він каже, щоб сплачувати за послуги, необхідно мати договір між їх надавачем і споживачем, тобто мешканцями. Згідно Статуту міста, тарифи затверджуються на громадських слуханнях. Далі між обслуговуючими фірмами проводиться тендер на надання тієї чи іншої послуги, наприклад – на вивезення сміття. Таких процедур у Тернополі не було. Отже, законодавчо ніде не прописано, що мешканці міста повинні платити за обслуговування їхніх будинків, – переконує пан Олександр.

Олександр, тернополянин: «Усіх цих стадій не було проведено. Відповідно, всі існуючі тарифи – на вивіз сміття, на послуги ЖЕКу – є незаконними і нечинними. І, наскільки мені відомо, колишній наш міський голова Заставний звернувся в суд щодо недійсності існуючих тарифів по обслуговуванню ЖЕКами. Поки що ми не знаємо, які будуть результати, але мешканці не повинні платити нічого, оскільки офіційно затвердженого договору між ЖЕКом, між фірмами по вивезенню сміття не існує, тендеру по вибору цих фірм так само немає».

Лякає мешканців лише те, що в разі несплати надавати ту чи іншу послугу їм взагалі перестануть. Але пан Олександр запевняє, що ніхто не має на це відповідних підстав.

Олександр, тернополянин: «А які підстави для визнання цих відносин? Є договір – є підстави. Ви – сторона договору. Нема договору – надайте калькуляцію, підтвердіть, що ви цю роботу зробили. І, відповідно, на підставі тієї калькуляції та певних норм ви можете звертатися в суд і по суду, відповідно, платити і судові затрати, і всі роботи, які були проведені, і пеню. Але хтось із присутніх колись чув і бачив це? Всі чомусь автоматично платять. Для чого?»

Також мешканці будинків на вулицях Острозького, Коллонтая та Оболоня незадоволені роботою ЖЕКу щодо облаштування під’їздів. За ті гроші, які люди сплачують за житлово-комунальні послуги, обслуговуюче підприємство повинне відремонтувати їхні будинки. Наприклад, встановити пластикові вікна в одному з них. Проте в ЖЕКу №5, який закріплений за цією частиною міста, пояснюють, що за сплачені мешканцями кошти зобов’язані робити лише поточні ремонти, а не капітальні.

Олександр Котик, директор ПП «Мрія»: «Ті кошти, які виділяють люди, мають у першу чергу йти на утримання технічного стану будинку. Це – обов’язково. Це так, щоб не вдарило током людину, так, щоби не затекло в хату, так, щоби покрівля була нормальна, щоби будинок був у нормальному стані, під’їзди відремонтовані. От на це і йдуть ці гроші. Якщо це не дуже важливо по будинку, то, звісно, цього можна не робити, а узгодити з мешканцями. Але якщо на сьогоднішній день стояки потребують заміни, то хто їх буде замінювати? Чи може цього не робити, а вікна поставити? Якщо завтра у квартиру, де зробили євроремонт, затече вода, то що робити? Нам доведеться платити свої гроші».

Мешканці готові погодитися з такою нормою частково. Проте оскільки держава на капітальні ремонти не виділяє ні копійки, а приватні підприємства не зобов’язані це робити, капітальних ремонтів у будинках людям так і не бачити. Як вирішення проблеми, тернополяни пропонують замінити всі приватні ЖЕКи державними. Тоді влада відповідатиме за утримання будинків фактично, а не лише ставитиме підписи на паперах приватних підприємств, як робить це сьогодні.

Олександр, тернополянин: «Це є правильно згідно існуючої нормативної бази. ЖЕК може використовувати гроші тільки на поточний ремонт, який може складати, наприклад, 10%, від площі даху. А на капітальний ремонт виділяється субвенція від держави. З 1998 року та субвенція зовсім не виділялася».

Наталія Сиротюк, мешканка будинку на вул. Острозького: «Ця приватна особа збирає всі наші кошти, яких ми не можемо забрати. Якби ці кошти збирала держава, вони б давались на капремонти, тому що вони були б у одній казні. А він збирає один. Деякі ЖЕКи є ще державними, так як були колись. Приватні ЖЕКи через сесію міської ради треба перевести на державну форму. Тоді ці гроші будуть збиратися в місті, і можна буде якісь гроші виділити на капремонт. А як ми можемо зробити капремонт, як він нам за наші гроші не дозволяє – і держава не дає грошей?»

Олександр, тернополянин: «Чомусь усі довідки від ЖЕКів ідуть на бланку виконкому міської ради. Якщо це приватне підприємство, то яке відношення воно має до міськвиконкому? А бланки чомусь усі йдуть – «міськвиконком», а далі – «ЖЕК». Це абсолютно незрозуміло – як можна порівняти державний орган місцевого самоуправління і приватну фірму? Це – «удивительное рядом, но оно запрещено»».

Мешканці будинків просили в керівництва ЖЕКу повернути їм сплачені гроші. За них вони хочуть самостійно зробити необхідний ремонт у під’їздах. Але за законом обслуговуюче підприємство не повинне віддавати кошти громадянам. Управляти сплаченими грошима люди можуть лише створивши об’єднання співвласників. А поки що власником прилеглих до будинків територій формально є міська рада. Відповідно, вона й повинна обслуговувати ці ділянки.

Олександр Котик, директор ПП «Мрія»: «Це нереально. Будинок потрібно утримувати. Реально тільки в тому випадку, якщо ми, між іншим, пропонуємо створити товариство співвласників. На сьогоднішній день власником являється міська влада. Міська рада відповідає за технічний стан і за всі інші нюанси, що стосуються будинку – його санітарний і технічний стан. Кошти, які платить мешканець, – це кошти, які передбачені на утримання будинку. Коли мешканці створять своє товариство, відійдуть від міської ради, стануть самостійні – тільки тоді вони мають право вирішувати всі ці питання».

Олександр, тернополянин: «На цю територію повинен бути або акт на право користування, або акт на право власності. Інших формулювань прибудинкової території не існує. Оскільки в місті Тернополі 99% таких актів не існує, то вся прибудинкова територія належить міській раді. Згідно закону про власність, власник відповідає за прибирання цієї території і, відповідно, міська рада повинна утримувати двірників та всіх, кого завгодно. А по факту зараз власником є міська рада, а платять чомусь мешканці будинків».

Як запевнили обурених тернополян та знімальну групу телеканалу ІНТБ у ЖЕКу №5, цього року в підпорядкованих фірмі будинках проведуть найнеобхідніші роботи. Перед їх початком обов’язково зустрінуться з усіма мешканцями, вислухають і врахують їхні побажання щодо ремонту.

Телеканал ІНТБ з’ясував походження підприємства на Стадникової, яке начебто збирає кошти з тернополян

У сюжеті телеканалу ІНТБ, який вийшов 28 лютого цього року, мешканці кількох будинків з вулиць Острозького, Коллонтая та Оболоня скаржилися на завищену ціну за вивезення сміття. Віднедавна обурені громадяни платять за цю послугу 4 гривні 17 копійок за одного прописаного у квартирі. Як стверджують люди, у фірмі-перевізнику, яка обслуговує ці будинки, їм повідомили, що ціна така, оскільки частина перерахованої за вивезення сміття суми йде через комунальний центр міської ради, а тоді вже потрапляє в обслуговуюче підприємство.

Наступного дня, після виходу сюжету в ефір, телеканал ІНТБ з’ясував, що це за центр і чи отримує він щось зі сплачених мешканцями грошей. Як виявилося, підприємство дійсно існує. Проте ні копійки з того, що платять тернополяни воно не отримує, – розповідає директор цієї фірми.

Михайло Шидлівський, директор ПП «Укрспецінформ»: «Доводжу до вашого відома, що це є інформація невірна. Фірма «Альтфатер» має тристоронній договір між нами, «Ощадним банком», Поштамтом та іншими банками про надання послуг. І всі гроші, які зібрані з допомогою нашої систем по банках, напряму перераховуються даній фірмі. Ніяким чином на те, що ціна фірми більша чи менша, не впливаємо».

Якщо громадяни захочуть, директор «Укрспецінформу» обіцяє, для підтвердження своїх слів, надати їм документи.

Не належить підприємство і міській раді. Це – приватна фірма, яка збирає дані в електронному вигляді та формує єдину квитанцію для оплати за нараховані комунальні послуги.

Михайло Шидлівський, директор ПП «Укрспецінформ»: «Усі фірми-надавачі послуг подають на електронних носіях інформацію про нарахування, які провелися по кожній квартирі. Ми їх формуємо в єдину квитанцію і надаємо банкам, які вже безпосередньо приймають кошти. Кожен мешканець, відповідно, тоді на одній квитанції має інформацію про те, скільки нарахували їм відповідні служби за оплату комунальних послуг».

За таку роботу фірмі платить банк. Тобто з кишені тернополян, за словами Михайла Шидлівського, підприємство нічого не бере.

Михайло Шидлівський, директор ПП «Укрспецінформ»: «Оплату цих послуг проводить не мешканець, а банк, який має напряму заключні договірні умови і, відповідно, він за це проводить оплату, щоб дана програма функціонувала, оскільки банку це вигідно – мешканець проводить оплату однією квитанцією, це і швидко, і зручно, і дозволяє банку прийняти більшу кількість мешканців».

Аналогічні фірми по формуванню електронних квитанцій діють і в інших областях Україні. Проте в деяких з них вони є приватними, а в деяких – державними підприємствами.

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.