Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

День Матерi до нас прийшов у часи незалежностi, а його icторiя у свiтi бере початок ще з ХVII столiття. Про iсторiю свята Матерi, традицiї його вiдзначення розповiла Марiя Хомiв, голова тернопiльського Центру щасливого материнства та батькiвства.-- Марiє Степанiвно, якою є iсторiя вiдзначення Дня Матерi у свiтi?

- Ще в ХVII столiттi в Англiї у перiод Великого посту вiдзначали недiлю мами -- свято, коли вшановували всiх матерiв. Тодi

започаткували традицiю дарувати цього дня жiнкам мамин торт iз дванадцятьма марципанами. Цей подарунок в Англiї роблять мамам i дотепер. Що цiкаво, уже на той час це свято було дуже шановане, у недiлю навiть служницям давали вихiдний, аби вони могли провести його зi своїми матерями.

Уже в ХIХ столiттi у США популяризували свято Матерi як день боротьби за мир, а у ХХ столiттi Анна Джарвiс iз Фiладельфiї запропонувала вшанувати всiх матерiв свiту. У такий спосiб вона хотiла вшанувати пам'ять про свою матiр, котра померла. Уже 1910 року в штатi Вiрджинiя вперше визнали День Матерi офiцiйним святом. Згодом його вiдзначали на державному рiвнi в другу недiлю травня. Услiд за США свято Матерi цього ж дня почали вiдзначати ще 23 країни свiту, а 30 держав вибрали для нього iнший час у роцi.

- А коли свято вперше вiдзначили в Українi?

- Перший День Матерi українки святкували 1928 року. Щоправда, за межами України -- у Канадi. Тодi його органiзували для

дiаспори жiнки зi Союзу українок. А офiцiйним святом День Матерi став у нас 1999 року, коли вийшов вiдповiдний указ Президента України. Тож вiдтодi ми й вiдзначаємо свято нашого жiноцтва у другу недiлю травня.

- Чому це свято припадає саме на травень?

- Травень -- це марiйський мiсяць, коли християни особливо вшановують Дiву Марiю, служать маївки на честь Богородицi. I дуже знаково та символiчно, що саме в травнi є День Матерi. Адже Дiва Марiя -- це мати для нас усiх, вона не є казковим персонажем: як iншi матерi, народжувала природним способом, годувала Iсуса грудьми, виховувала Його, хвилювалась, плакала. Вона своїм материнством показала кожнiй жiнцi, як треба бути матiр'ю. Тому саме в травнi, у День Матерi, ми повиннi замислитись про те, що таке материнство, пiдвищити авторитет мамiв, заохотити їх зберiгати дар життя i розумiти всю вiдповiдальнiсть за це.

- А як святують День Матерi у нас? - запитує "Експрес"

- Оскiльки це недiля, то найперше матерi збираються у храмах. Дуже доброю є традицiя зустрiчi родини, коли за спiльним святковим обiдом мами чують теплi слова вiд своїх дiтей.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.