Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На початку червня у табори області заїдуть перші зміни відпочиваючих. Для одних закладів це стане стартом оздоровчої кампанії, для інших – першим та останнім заїздом у цьому році. Цьогорічна оздоровча кампанія зустріне дітей із показником у мінус один табір. Натомість інший оздоровчий заклад «Ромашка» найближчим часом обіцяє стати табором підвищеного комфорту.

Обласні табори заповнені всього на 70%

Цього року братство оздоровчих закладів області втратило одного побратима. Мова йде про дитячий оздоровчий заклад Львівської залізниці «Орлятко». Загалом торік в області працювало 14 оздоровчих закладів, а у 2012 – всього 12, зазначає голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

Справа в тому, що минулого року участь в оздоровчій кампанії спробував узяти офтальмологічний санаторій «Барвінок». Однак заклад має медичний профіль, тому він провів усього один завіз дітей і на цьому припинив свою діяльність у плані оздоровлення дітей області. Також цього року припинив свою діяльність заклад Львівської залізниці «Орлятко» (Теребовлянський р-н). У минулому році він практично не працював. Цього року керівництво навіть не подавало заявку на участь в оздоровчій кампанії. Профспілкова організація залізничників не входить у склад федерації ради профспілок, тому про причини діяльності табору мені не відомо. У минулому році наповненість таборів області становила близько 70%. Окремі табори працювали п’ять змін, інші – одну. Дитячі оздоровчі заклади області одночасно можуть прийняти 2200 дітей, натомість протягом сезону ми оздоровлюємо трохи більше 5 тис. Зазвичай активно працюють табори, які можуть запропонувати кращі умови відпочинку в плані проживання, та ті, які залучають дітей з інших областей, – каже Андрій Присяжний.

Вартість денного перебування у закладах оздоровлення області у порівнянні з минулим роком практично не змінилася. Середня ціна дня перебування у таборі знаходиться на рівні 90 грн. Найвища вартість денного перебування у закладі санаторного типу «Заліщицький дитячий комунальний санаторій» – 115 грн. Високу вартість в обласній раді профспілок пов’язують з високим рівнем медичного обслуговування у закладі. Фонд соціального страхування фінансуватиме один день перебування в оздоровчому закладі в розмірі 40 грн.: 37 грн. на харчування та 3 грн. на медичне обслуговування і культурно-масову роботу. У порівнянні з минулим роком ця сума зросла всього на 3 грн. Скажімо, якщо середня вартість дня відпочинку 90 грн., то 45 грн. батьки повинні сплатити із власних джерел або за рахунок спонсорських коштів. За наполяганням профспілок, цьогоріч мінімальний термін оздоровчої зміни становить 14 днів. Діти з малозабезпечених сімей, діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, оздоровлюватимуться за кошти державного та місцевих бюджетів.

За рахунок коштів державного бюджету найбільша заповнюваність планується у таборі «Лісова пісня» (м.Борщів). У той же час найбільшою популярністю користуються табори «Лісовий» (Бучацький р-н), «Збруч» (Борщівський р-н), «Зорепад» (Теребовлянський р-н), каже Андрій Присяжний.

Батьки, які бажають придбати путівку на оздоровлення, повинні звернутися за місцем роботи у комісію по соціальному страхуванню, при цьому обов’язково вказавши, за яких умов фінансуватиметься решта вартості путівки. За словами Андрія Присяжного, найчастіше в таборах області оздоровлюються діти енергетиків, працівників «Укртелекому», працівників бюджетної сфери, зокрема, освітян, комунальників та медиків. Біда таборів області в тому, що вони працюють лише у літній період. Протягом року заклади не використовують свої приміщення. Така практика започаткована ще з часів Радянського Союзу. Всі табори працюють сезонно. Протягом року заклади не опалюються. Коли вони входять в оздоровчий період, працівники змушені прикладати титанічні зусилля, щоб повернути заклад до життя. Круглорічно в області працює тільки Заліщицький комунальний санаторій. Діти там оздоровлюються і навчаються паралельно.

Після літніх канікул розпочинається навчальний рік. Продовжуючи оздоровлення, заклади повинні відкривати навчальні класи, аби діти не пропускали начальну програму. Організувати цю роботу доволі складно, тому більшість закладів намагаються заробити на своє утримання протягом трьох літніх місяців. Більше того, частина таборів не має стаціонарних будівель. І лише одиниці впродовж року організовують на своїй базі відпочинкові заїзди вихідного дня для трудових колективів.

ОДА планує оздоровити майже 800 дітей

З обласного бюджету по лінії управління сім’ї та молоді ТОДА на оздоровлення дітей виділено 1,671 млн. грн. Це на 200 тис. більше, ніж у 2011 році. 10 травня в управлінні була проведена процедура розкриття тендерних пропозицій на закупівлю послуг з організації оздоровлення та відпочинку дітей. Переможцями є три обласних заклади («Лісовий» Бучацького р-н, «Збруч» Борщівський р-н,»Лісова пісня» м.Борщів) і один заклад за межами області. Крім того, серед дітей є попит на табір «Зорепад» (Теребовлянський р-н), однак він заявки на участь у тендері не подавав. Також зараз проводиться капітальний ремонт у таборі «Ромашка» (Заліщицький р-н), зводяться капітальні будівлі, тому в управлінні прогнозують, що за кілька років цей заклад стане одним з найкращих у плані дитячого оздоровлення в області.

За виділені кошти цьогоріч управління планує оздоровити 783 дитини, – розповідає начальник відділу організації здоров’я та відпочинку дітей управління сім’ї та молоді ОДА Ігор Чорний. – У першу чергу на відпочинок спрямовуватимуться діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, діти, що перебувають на диспансерному обліку, діти з багатодітних та малозабезпечених сімей, а також творчі та обдаровані діти. До останньої категорії належить учнівська молодь, яка посіла призові місця у всеукраїнських, міжнародних, обласних та районних олімпіадах, фестивалях, спортивних змаганнях. Звичайно, оздоровити всіх бажаючих дітей ми не зможемо. Тільки дітей з числа обдарованих в області налічується близько 6 тис., а на диспансерному обліку перебуває майже 17 тис. дітей. Протягом останніх років жодного разу не було випадків, щоб кошти на оздоровлення не були використаними, адже бажаючих є дуже багато. Під час тендеру ми намагаємось відібрати кращі обласні та морські табори. Відповідно до вимог міністерства, табори мають бути стаціонарними, а не з дерев’яних будиночків. У кімнатах діти повинні проживати групою не більше 8 осіб. Крім того, діти з області мають можливість відпочивати у таборах «Артек» та «Молода гвардія». Тут діє різна форма оплати путівок. Частина з них – бюджетні, призначені для дітей пільгових категорій. Їх вартість повністю оплачує держава. Також є путівки, частину вартості яких сплачують батьки у пропорції 20, 30 та 50 відсотків. На 20% вартості можуть претендувати діти, які перебувають на диспансерному обліку та діти з багатодітних сімей, а також переможці всеукраїнських та обласних фестивалів і конкурсів, спортивних змагань. На 50% можуть претендувати діти- відмінники навчання або призери районних олімпіад.

У порівнянні з минулим роком вартість путівки на оздоровлення зросла не суттєво, тому в управлінні планують оздоровити більше дітей, ніж у 2011 році, зазначає Ігор Чорний. Торік день перебування у кращих таборах області коштував 95 грн., зараз – 98 грн. Щодо морських таборів, то тут день перебування становив 120 грн., цьогоріч – 128 грн. Обласне управління розподіляє путівки відповідно до процентної кількості дітей шкільного віку в районах. Батькам чи опікунам потрібно звернутися у районні й міські управління сім’ї та молоді. Написати заяву та надати підтверджуючі документи щодо приналежності дитини до певної категорії. Після цього вони зможуть отримати путівки на оздоровлення.

Зоряна Гарасимів («Номер один»)

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.