Нове на сайті:
Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком" Подробиці затримання працівниками СБУ службовця Тернопільського міського ТЦК

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення…

Про стан та перспективи використання одного з найпопулярніших об’єктів природо-заповідного фонду, найбільшого в Європі каньйону річки Дністер, йшлося на засіданні круглого столу «Дністровський каньйон - погляд у глибину», організованого управлінням з питань туризму Тернопільської ОДА.

Захід відбувся  в середу, 13 квітня, у с.Печорна Заліщицького району Тернопільської області, та зібрав представників структурних підрозділів з питань туризму Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Хмельницької, Тернопільської облдержадміністрацій, активістів туристичних організацій, посадовців органів виконавчої влади та органів місцевої влади.

Йшлося й про створення інформаційної бази даних інфраструктури Дністровського каньйону, розроблення спільних туристичних маршрутів та їх просування на ринку, а також створення умов для ефективного туризму і відпочинку.

Дністер є однією  найкрасивіших річок Європи, протікає територією Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької, Хмельницької, Вінницької та Одеської адміністративних областей, а також територією Молдови. Ріка витікає з Карпат і протікає вздовж південної частини Тернопільської області на протязі 215 км. Загальновизнано, що ця ділянка є наймальовничішою.

У 2010 році було підписано Указ президента України про створення національного природного парку «Дністровський каньйон» площею 10829 га. на території Борщівського, Бучацького, Заліщицького та Монастириського районів Тернопільської області.

Створення заповідної території національного рівня продиктовано необхідністю збереження унікальної природної та етнокультурної спадщини краю. Майбутній парк прислужиться зростанню туристичної привабливості регіону, розвиткові інфраструктури туризму та рекреації, цивілізованого природокористування, лісового та паркового господарства».

В межах парку виділяється три основних функціональних зони: природоохоронна, туристсько-рекреаційна і для ведення господарської діяльності.

На сьогодні день питання створення туристичної та рекреаційної інфраструктури гальмується через те, що досі не створено адміністрації та підрозділів з рекреаційного облаштування національного парку.

На думку учасників засідання «круглого столу», розвитку туристичної діяльності у селах Дністровського каньйону має бути приділена значна увага, тому що це одна із галузей, яка при відносно невеликих стартових інвестиціях має високий рівень прибутковості та мінімальний термін окупності витрат. В сучасних умовах економічної кризи цей вид туризму є недорогим, ефективним і перспективним. Із активізацією туризму в селах дістануть стимул до розвитку інші галузі господарства, передовсім виробництво екологічно чистих продуктів харчування, зв’язок, транспорт, сфера супутніх туризму послуг. А це у свою чергу є важливою умовою збереження мережі сіл та їх подальшого розвитку.

Територія Дністровського каньйону має всі умови для розвитку цих та інших видів туризму, насамперед сплавів. Провівши відповідну промоцію, створивши на перших порах навіть примітивну інфраструктуру, районні державні адміністрації мають можливість значно посприяти органам місцевого самоврядування в організації додаткової зайнятості сільського населення. Організація відповідної прибережної інфраструктури (місць стаціонарних стоянок для наметів, кемпінгів, агро садиб у прибережних селах, оглядових майданчиків тощо) можуть сприяти значному напливу туристів в область.

Враховуючи те, що території Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Хмельницької областей прилеглі до заповідної зони, проблеми є спільними.

Тому слід об'єднати можливості органів влади, місцевих громад, наукових та освітніх установ, організацій громадянського суспільства, ЗМІ, підприємницьких кіл, міжнародних інституцій з тим, аби дієво сприяти розвиткові природно-заповідної справи у Дністровському регіоні.

Потрібно також посилити заходи з припинення порушень природоохоронного законодавства на територіях, що увійшли до складу формально існуючого регіонального ландшафтного парку.

Отже, перед областями, через які проходить Дністер, стоїть завдання вироблення спільних підходів до використання одного з найпопулярніших об’єктів природо-заповідного фонду, найбільшого в Європі каньйону річки Дністер, створення інформаційної бази даних інфраструктури Дністровського каньйону, розроблення спільних туристичних маршрутів та їх просування на ринку, а також створення умов для ефективного туризму і відпочинку.

Довідково:

Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення, тут збереглися унікальні еталони відслонень гірських порід.

Для Подністров’я водний, пішохідний чи автомобільний види туризму є найбільш зручними і відпочинково-пізнавальними. Варто додати, що традиція туристичних сплавів по Дністру була відома вже століття тому. Подорож Дністровським каньйоном є цікавою через цілий набір переваг. Це і специфічний клімат, мальовничі та неповторні ландшафти над Дністром, оздоблені водоспадами, цікава і своєрідна культура місцевих поселень.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.