Нове на сайті:
На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини Лісничому з Чортківщини бажання заробити на ялинках "вилізе боком"

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

        Пишіть нам і присилайте свої розповіді на електронну адресу: t-weekly@email.ua

Вони могли ніколи не зустрітись, вони і повинні були ніколи не зустрітись. Проте доля не тільки в казках влаштовує сюрпризи, їх вистачає і в реальному житті. Людям набридає спокійне і розмірене існування, їм хочеться життя сповненого пригод, щоб кожен наступний день був не схожим на попередній. Люди свято вірять, що одного чудового дня відбудеться якесь диво, котре переверне усе з ніг на голову.

Їхня випадкова зустріч була саме таким сюрпризом долі, хоча, в принципі, могла бути і цілком закономірною. Він - музикант, вона - журналістка. Але він був видатним музикантом, а вона журналісткою була лише формально, а фактично виконувала "піди, поклич, принеси". І тому ділова зустріч виключалася, а іншої просто не могло бути. Проте вони все-таки зустрілись. Він ішов один, без охорони і шанувальників, стомлений життям і примхами своєї нової пасії. Вона йшла стомлена питанням де б роздобути такі не зайві гроші, тому що матері потрібні були ліки, а батько втратив роботу. І намагалась серед буденного життя знайти цікаву тему для сенсаційного репортажу. Так склалося, що вони прямували назустріч один-одному.

Він був музикантом з великої букви. Його фотографії неодноразово з'являлись на сторінках журналів. Йому лестили захоплені погляди і всезагальне шанування, проте він не терпів оголювати свою душу. Для неї було б чудовим виходом з положення взяти у нього інтерв'ю. Вона прекрасно усвідомлювала, що це майже не реально, проте все-таки відважилась попросити його про репортаж. Адже, якщо сама доля подарувала їй такий сюрприз у вигляді зустрічі з Музикантом, грішно було б відмовитись від спроби.

На її здивування, він погодився. Ні, не тому що закохався у неї з першого погляду, чи побачив болюче благання у її очах, і навіть не тому, що він змінив свої погляди і принципи. Просто йому було нудно. Для неї здавалось майже неймовірним і те, що він без лишніх вмовлянь одразу погодився, і те, що сам запропонував не відкладати інтерв'ю на інший день, і те, що він запросив її у кафе. Вона розгубилась настільки, що замість стандартних для бульварних газет запитань про особисте життя і творчість, стала цікавитися його поглядами щодо життя і світу. Можна було б сказати, що його вразили і зацікавили її неординарні запитання і незвичне замовлення у кафе - стакан молока, і він був дуже задоволений зустріччю з нею. Проте це було б не правдою. Він байдуже відповідав на її запитання, уже шкодуючи, що так необдумано погодився на цю авантюру. І коли вона, закінчивши запитувати, попросила його дати письмовий дозвіл на публікацію, він завагався. Він знав, що вона його реакцію не могла не помітити, і тому чекав випрошувань з її боку, звинувачень у даремно затраченому часі чи ще чогось у такому стилі. Але аж ніяк він не сподівався того, що журналістка розплачеться і почне розказувати про свої проблеми. Звичайно, він погодився на публікацію і більше того - навіть обіцяв допомогти.

Можливо саме в ту мить, можливо тоді, коли після кафе вони поїхали до нього на "стакан молока", як він висловився, і вона, невідомо якими причинами спонукана погодилася, щоб саме він став першим чоловіком у її житті. А можливо тоді, коли познайомився з її батьками і зрозумів, як їм пощастило з донькою, він виділив частинку свого життя і для неї.

Вони почали жити разом - Музикант і його Муза. Важко було обом. Йому доводилось терпіти насмішливі погляди своїх колег та іронічні запитання. Адже вона так не була схожа на тих дівчат, з якими він звик мати справу. Йому завжди подобались ефектні жінки, всі його попередні подруги були схожими на персидських красунь з гарему. Вона ж була спокійною і чи то злегка закомплексованою, чи то сором'язливою. Зовнішність типова для слов'янок, краса яких чарує, але не вражає. А найбільшою її окрасою був проникливий погляд.

Їй було ще гірше, їй заздрили, з неї глузували, її відверто ігнорували і ненавиділи. Для його світу вона була своєрідним, абсолютно непопулярним і неромантичним, прототипом сучасної Попелюшки, яка ось так, незаслужено, а просто завдяки щасливому збігу обставин, отримала кращого з кращих.

Ніхто не знав, що коли б він не прийшов, вдома його чекали ідеальна чистота, смачна їжа і її проникливий погляд. Ніхто не знав, що по ночах, коли він спав безтурботним сном, вона займалася самовдосконаленням, щоб відповідати його рівню.

І ні у кого навіть думки не виникало, що після вдалих або невдалих концертів, в принципі успіх виступу у цій справі не грав абсолютно ніякої ролі, музикант ішов в жахливі запої на тиждень-півтора.

І саме вона вдень поїла його відварами з трав, а в ночі коли він, приходив додому, вкладала, мов малу дитину спати. Особливо важко їй було тоді, коли він п'яний, не усвідомлюючи того що робить, починав її ображати. Дорікав за її низьке соціальне і матеріальне становище, за відсутність таланту і ефектної зовнішності, і ще за багато чого іншого. В такі моменти, щоб не збожеволіти і не піти геть, вона намагалась згадувати хвилини його просвітління, коли він цілував її руки і називав своєю богинею, ангелом-охоронцем і крилатою музою. Заради цих, нехай нечастих і коротких, але таких щасливих, хвилин, вона готова була пробачити йому те, що ніколи б не пробачила і собі. Але одного разу і її чаша терпіння, яка здавалось була безрозмірною, переповнилась.

Вона трохи затрималася, відвідуючи батьків. Поверталася, несучи сумки з продуктами і надіючись, що він уже хвилюється за неї, чекає її, і кип'ятить чай. Проте замість гарячого чаю вона застала вдома вечірку у самому розпалі і його глузливі слова: "...О, богиня з'явилася. А чому так пізно наше янголятко прилетіло? Невже крильця зламалися..?"

Вона тоді декілька годин простояла під душем, намагаючись змити увесь бруд, який він на неї вилив не соромлячись сторонніх очей. Після тієї вечірки вона вперше накинулась на нього з цілком справедливими обвинуваченнями, на які він спокійно запропонував їй піти, а ще добавив, що на її місце дуже швидко знайдеться заміна. Вона залишилась. Не тому, що не вистачило сил піти, а тому що знала напевне - заміна не знайдеться.

Так, у нього буде інша - більш красива, освічена, впевнена у собі і ще з великим списком переваг. Вона це знала. Але вона знала також І те, що та, інша, після першої образи, після першого запою, після першого не сказаного "пробач", відразу залишить його - такого обдарованого і такого безсилого. Вона знала, що ніхто крім неї не стане стільки терпіти і стільки пробачати, не стане щоразу витягувати із світу гріхів, не стане віддавати всі сили на те, щоб його змінити. Наївна, вона ще думала, що його можна змінити.

Нажаль, люди рідко бачать прекрасне, яке знаходиться поруч, і шкодують лише за тим, що втрачають. Так було і з Музикантом. Він не оцінив той скарб, який мав і котрий жив заради нього. З кожним днем він дозволяв собі дедалі гірше ставитись до Музи. З кожним днем вона дедалі сильніше страждала. Невідомо скільки ще часу б тривали їхні болючі стосунки, і кому з них довелось б лікуватись від божевілля, якби одного дня вона не пішла від нього.

Ні, вона не вилікувалась від свого хворобливо почуття до нього, і не вибилася із сил, рятуючи Музиканта від самого себе - на нього у неї завжди були сили. Просто одного разу вона повернулась раніше, ніж звичайно. Вдома вона застала Музиканта і дівчину, схожу на перську красуню із гарему. Вона не захотіла виясняти відносин, вона не могла вимовити І слова. Стояла, спершись до стіни, і відчувала липку та важку багнюку, яка в'їдалася у шкіру, волосся, очі...

Проте навіть тоді вона кохала його. І якби він сказав лише одне слово "пробач", вона б пробачила. Але він сказав: "Сьогодні ти вільна, можеш іти. Прийдеш завтра ..." ї вона пішла. Мовчки, без сліз, і навіть з гордо піднесеною головою, зовнішньо майже не змінившись, лише погляд став байдужим і відсутнім.

Звісно, можна було б сказати, що через декілька років він остаточно загруз у власних гріхах, а вона стала відомою журналісткою, або навіть і письменницею. Що вони зустрілись ще раз і помінялися ролями, або вона відкинула його, мов непотрібну річ. Можна було б сказати і те, що він через декілька днів, або ще й навіть того самого дня, усвідомивши усю величину своєї помилки і образи, яку він їй завдав, з'явився до неї на білому коні з букетом червоних троянд, просити вибачення, і що вони в результаті зажили довго і щасливо. Сказати можна, та навіщо говорити не правду?            

Через декілька років вона і далі займала незначну посаду в редакції, піклувалася про батьків, і декілька разів на місяць ходила на побачення з молодим, і на щастя не геніальним журналістом з сусіднього відділу.

Музикант продовжував займатися творчістю, поступово витісняючись молодшими і пробивнішими конкурентами, час-від-часу зустрічався із новою ефектною красунею І кілька разів на місяць йшов у запої.

І вони більше не зустрілися, і навіть не часто згадували один одного. Щоправда, вона здригалася кожного разу, коли хтось промовляв слова "богиня", "муза", "ангел - охоронець", а він завжди відчував неприємний холодок, переступаючи поріг власної квартири і усвідомлюючи, що його вже ніколи не буде чекати гарячий обід і проникливий погляд.

Світлана Богуцька

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.