Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Багато тернополян, які роками проживають в гуртожитках, до цих пір не мають права власності на них

Міська влада обіцяє розв’язати цю наболілу проблему. Які зміни чекають на мешканців гуртожитків, розповідає заступник міського голови з економічних питань, голова міської комісії із забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків Володимир Камінський.

- Мешканці гуртожитків не один рік чекають, що стануть господарями своїх осель. Скільком з них влада уже допомогла?

- За минулий рік приватизовано 317 кімнат. Лише за чотири місяці цього року приватизували 305 жилих приміщень. Тож маємо позитивну динаміку - більш як 700 тернополян уже мають своє житло.

 - Є в місті гуртожитки, які не підлягають приватизації?

- Закон України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків», який вступив у дію 1 січня 2009 р. не поширюється: на громадян, які проживають у гуртожитках, призначених для тимчасового проживання у зв'язку з навчанням; осіб, які мешкають у гуртожитку без законних підстав (без офіційної реєстрації місця проживання); громадян, які проживають у спеціальних гуртожитках, призначених для тимчасового проживання осіб, що відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі і потребують поліпшення житлових умов; працівників Збройних Сил України та Міністерства внутрішніх справ України; на осіб, які потребують медичної допомоги у зв'язку із захворюванням на туберкульоз; тих, які проживають у гуртожитках, що мають статус соціальних на момент набрання чинності вищезгаданого Закону.

Згідно проведеної інвентаризації гуртожитків на території м. Тернополя, станом на 1 липня 2009 р. не підлягають передачі у комунальну власність гуртожитки вищих учбових закладів (29 об’єктів), Збройних Сил України (1 об’єкт), УМВС України в Тернопільській області (2 об’єкта).

- Мешканці яких гуртожитків у Тернополі можуть приватизувати своє житло?

- На даний час на баланс міської ради передано 25 відомчих гуртожитків. 18 перейшли від ВАТ ТО «Текстерно», 6 – від ВАТ «Тернопільський комбайновий завод», один – ПМК-24 – вул. Текстильна, 34 а. Можливість приватизувати кімнату в гуртожитку безпосередньо залежить від таких факторів, як статус гуртожитку, законність поселення та термін проживання у ньому. Також законодавство вимагає, щоб кімнати у гуртожитках не мали незаконних перепланувань та добудов, щоб не було боргів за житлово-комунальні-послуги. Після проведення відповідної перевірки документів на предмет законності отримання житла в цьому будинку, відсутності іншого житла, тернополяни зможуть приватизувати свої помешкання в гуртожитках.

- А як вирішуватиметься питання з надлишком житлової площі, якщо хтось її має? Яким чином ці мешканці отримають у власність зайві квадратні метри?

- Безоплатна передача жилої площі громадянам здійснюється з розрахунку санітарної норми 21 квадратний метр загальної площі на наймача і кожного члена його сім'ї та додатково 10 квадратних метрів на сім'ю. Згідно з законом, надлишки загальної площі жилих приміщень громадяни України, які мешкають у них, можуть викупити. У такому разі інвентарбюро робить розрахунок площі, яку хочуть приватизувати, і визначає, за яку частину житла потрібно доплатити. Однак такі - випадки поодинокі.

- Чи після приватизації мешканці стають співвласниками допоміжних приміщень?

- Так, і вони навіть мають право створити об'єднання співвласників житла та допоміжних приміщень у гуртожитку відповідно до Закону України «Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку».

- Наскільки простим буде процес приватизації?

- Ми зробимо все, щоб максимально спростити шлях від подачі заявки на приватизацію до отримання свідоцтва на право власності. Жодних перешкод ніхто нікому створювати не буде. Міська рада у межах чинного законодавства здійснює підготовку гуртожитків до приватизації, а це і їх інвентаризація, і взаємодія із службами пожежного та санітарного нагляду, і виготовлення нових інвентарних справ та проектів відповідності проведених перепланувань та добудов діючим державним будівельним нормам тощо. Це є перші умови, необхідні для реалізації законних прав мешканців гуртожитків.

Коментарі  

 
+1 #3 захист прав 25.10.2011 17:56
вже дозволяють приватизовувати . згідно нових поправок до закону. Приєднуйтесь до нас.
Цитувати
 
 
0 #2 Ярослав 22.06.2011 18:53
О так завжди, мер звітує, скільки гуртожитків підлягають приватизації, а помогти конкретно не може, щоб люди нарешті могли приватизувати то що мають
Цитувати
 
 
+1 #1 Іван 17.05.2011 14:13
А що робити мешканцям тих гуртожитків, які не підлягають приватизації? Це гуртожиток колишнього заводу "Сатурн", на якому люди попрацювали більше 10р, а проживають біля 20р., але тепер цей гуртожиток знаходиться на балансі Технічного коледжу, і не ввішов у даний перелік. Права таких мешканців порушуються.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.