Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Адже більшість з них у Тернополі  — незаконні.

Тим, хто тільки планує добудову, потрібно створювати об’єднання співвласників (ОСББ) і отримати дозвіл від усіх мешканців будинку.

Масовий демонтаж незаконних прибудов до багатоповерхівок може розпочатися уже за кілька тижнів, зазначають в інспекції державного архітектурно-будівельного контролю та міській раді. Прибудови до багатоповерхівок, зведені без дозволів на самовільно захопленій прибудинковій землі, за законом, мають бути демонтовані.

Більшість тернополян сподіваються, що заплатять штраф і збережуть майно. Проте у мерії наголошують: - якщо почнеться масовий демонтаж - шансу “врятуватися” не залишиться.

Суд зобов'язує демонтувати

Самі ж власники прибудинкових добудов кажуть, якби була можливість будувати легально, то саме так і зробили б. Однак на такого способу раніше не було, а тому доводилося діяти в обхід законів. Свої права люди готові відстоювати в суді.

Всі добудовують, бо в квартирі мало місця. Що тут такого? - каже тернополянин Сергій, власник квартири з прибудовою на першому поверсі будинку на просп. Злуки. - Я лише на метр вийшов за межі свого балкону. Залив міцний фундамент, поставив міцні стіни. Сусід зверху собі добудував з порожнистих і легких піноблоків. Все міцне і надійне. Чому не можна? Намагався отримати дозвіл у міськраді — не дали. Почав будувати сам. Вклав більше десяти тисяч гривень. Якщо хтось прийде все валити - добром для нього це не закінчиться.

Подібна ситуація і в інших власників нелегальних добудов. Вони готові навіть заплатити штрафи, але зберегти добудову.

Такий штраф справді є. Зараз він у межах 170 гривень, але найближчим часом має суттєво зрости, - пояснює заступник начальника управління з питань містобудування та архітектури Олег Фостяк. – А після цього людина отримує припис усунути порушення. Тобто – демонтувати добудову.

Тернополяни штраф платять, проте збудоване не нищать, а намагаються узаконити. Здебільшого – через суд.

- Але без надання земельної ділянки під цю прибудову та приведення її у відповідність нормам це неможливо, - пояснює пан Фостяк. – Є лише певні шанси легалізувати прибудови до малоповерхових будинків. Але не одно- чи двоповерхові прибудови до багатоповерхівок. Оскільки земельні ділянки під частини будинків та під квартири не виділяють. Тому суди також зобов'язують людей демонтувати те, що побудували.

Виявленням фактів самочинного будівництва займатимуться працівники інспекції державного архітектурно-будівельного контролю. Вони й видають приписи про усунення порушень із визначенням строку для добровільного його виконання. У разі невиконання припису у встановлений строк інспекція подаватиме в суд про знесення самочинної прибудови. Витрати компенсуватиме особа, яка її здійснила.

“В Тернополі проблема гостра”

Більшість добудов у Тернополі — нелегальні, наголошують у міській раді. Лише окремим тернополянам пощастило отримати дозволи у минулі роки. Зараз їх одержати практично неможливо, оскільки під добудову не виділяють земельних ділянок.

Просити дозволу на прибудову може лише ОСББ, як власник чи користувач прибудинкової земельної ділянки, - продовжує пан Фостяк. - Навіть, на всю висоту будинку, оскільки лише в такому випадку є можливість дотриматися системності фасадів. Проте й це можна робити тільки без порушення авторських прав на об’єкти архітектури. Такі питання ОСББ вирішують за згодою всіх мешканців. Але, щоб усі підтримали сусіда — рідкість.

Безпечність самочинних добудов - це ілюзія, наголошують у міськраді.

У Тернополі були випадки, коли такі прибудови просто руйнувалися, - пригадує пан Олег. - Воно й не дивно, адже вони не надійні і до стін будинку часто просто прикручені тяжами. А й після того, як фундамент природно осідає — відходять від основних стін.

Один із таких випадків трапився в 2009 р. на вул. К. Савура. Там завалилася прибудова на першому поверсі. Цегляні стіни впали назовні, бетонна плита - всередину. Тоді, на щастя, ніхто не постраждав.

В інспекції державного архітектурно-будівельного контролю запевняють: скоро в тернополян зникнуть нелегальні додаткові метри.

Частково відбулась і ще відбувається зміна нормативно-правової бази та реструктуризація самої інспекції, - пояснює начальник територіального управління з контролю за будівництвом об’єктів № 1, інспекції державного архітектурно-будівельного контролю Павло Мельник. – Ці зміни закінчаться за лічені тижні. Після того зростуть і суми штрафів, і методи нашої роботи.

Щоправда, в іспекції не повідомили скількох людей оштрафували минулими роками та скільки добудов демонтували. Проте натякнули, що через недосконалість тодішнього законодавства у сфері будівництва таких людей та будов були одиниці.Про це повідомляє www.20minut.ua

Добудувати додаткові метри до багатоповерхівок можна

Порядок дій:

1.Створити ОСББ

2.Отримати дозвіл у міській раді

3.Розпочати роботи

Потрібні документи:

1. Заява на ім'я міського голови від користувача земельної ділянки — ОСББ

2. Копія рішення зборів ОСББ.

3. Нотаріально завірені документи на земельну ділянку, свідоцтво і статут ОСББ.

5. Передпроектні матеріали: ескізний проект, топозйомка з зазначенням мереж, приблизний генплан і орієнтовні обсяги робіт.

Заборонено:

перекривати вентиляційні отвори евакуаційних вікон люків-виходів з підвальних та цокольних приміщень;

розташовувати прибудови на консолях до великопанельних будинків;

закривати прибудовами зовнішні газопроводи;

порушувати гідроізоляцію підземних частин будинків;

підкопувати чи порушувати цілісність основного фундаменту будинку;

будувати на самочинно захоплених земельних ділянках.

утеплювати і склити існуючі балкони і лоджії окремих квартир;

створювати нові і розширювати існуючі балкони і лоджії;

створювати нові віконні прорізи і розширювати існуючі;

змінювати форму і колір окремих віконних рам і балконних дверей.

За інформацією Тернопільської міської ради

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.