Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Вибори до парламенту відбудуться у неділю, 28 жовтня. Виборчі дільниці відчиняться о 8.00 і працюватимуть до 20.00.

Нагадуємо, громадянам України варто врахувати, що саме в ніч на 28 число треба перевести годинники на зимовий час - на годину назад.

Варто всім нагадати кілька ключових моментів, пов"язаних із виборами-2012.

Парламент складається з 450 нардепів. Термін їхніх повноважень - п'ять років.

- Новелою цих виборів є те, що вони здійснюються за пропорційно-мажоритарною системою, -пояснює меді а-юристОлександр Бурмагін. - Отже, 225 депутатів ми оберемо за списками партій, решта 225 – потраплять до Верховної Ради за мажоритаркою - в одномандатних округах.

Таким чином, виборці отримають два бюлетені - різних кольорів, наголошує юрист.

Про виборців і необхідні їм документи

Передвиборна агітація закінчується в ніч з п'ятниці на суботу перед днем голосування. Тож вранці 27 жовтня ви вже не повинні бачити ніде агітації партій і кандидатів.

- Новацією кампанії є відеокамери на ДВК, - додає пан Бурмагін. - Будь-хто зможе відвідати сайт, щоб подивитися, як в даний час голосують на певній ділянці. Ресурс мав почати працювати за два тижні до дня голосування. Наскільки знаю, там відразу виникли проблеми.

Право голосу на виборах депутатів, як і раніше, мають громадяни України, яким на день голосування виповнилося 18 років. Підставою для участі у виборах є наявність даних громадянина до списку виборців на ДВК (див. довідку – прим. ред.).

- За постановою ЦВК, виборець може змінити місце голосування без зміни виборчої адреси лише в межах свого виборчого округу, - додає юрист. - Для того, щоб проголосувати, необхідно взяти з собою запрошення на вибори і документ, що підтверджує українське громадянство.

Такими є зокрема:

- паспорт громадянина України;

- тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України);

- картка (довідка) установи виконання покарань або СІЗО;

- паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

- дипломатичний паспорт;

- службовий паспорт;

- військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби).

До слова, виборці, які досягли 25- і 45-річчя, але не вклеїли в паспорт фотографію відповідного віку, зможуть отримати бюлетень!

Процедура голосування проста

- У виборчому бюлетені для голосування в загальнодержавному окрузі виборець робить позначку "плюс" ("+") або будь-яку іншу, що засвідчує його волевиявлення, - каже юрист. – Ставлять її у квадраті напроти назви партії, яку людина підтримує. Нагадаю, виборець може голосувати лише за список однієї (!) партії.

У виборчому бюлетені для голосування за мажоритарника виборець теж робить позначку "плюс" ("+") або іншу - у квадраті навпроти прізвища кандидата. Галочка і цього разу повинна бути одна!

- Виборець не має права передавати свої бюлетені іншим особам, - уточнює Олександр Бурмагін. - У разі якщо ви, заповнюючи бюлетень, допустили помилку, можна звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, з проханням видати інший бюлетень для голосування. Але запасний бюлетень можна отримати лише один (!) раз.

Бюлетень, як пояснює юрист, слід заповнювати тільки в кабінці. При цьому залишати на бюлетені будь-які зайві позначки не можна. Такий документ визнають недійсним.

- Виносити бюлетень за межі дільниці не можна, - наголошує наш співрозмовник.

Якщо в день голосування з'ясується, що за вас уже хтось проголосував, отримати бюлетень ви вже не зможете, нагадує юрист.

- Тоді необхідно звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення, - пояснює юрист. - Самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до членів ДВК, ОВК або до суду зі скаргою на дії члена комісії, який видав бюлетень іншій особі. Окрім того, слід звернутися із заявою про злочин у міліцію. Правоохоронці чергуватимуть всюди!

До речі, Центрвиборчком (ЦВК) на підставі протоколів ОВК встановлює остаточні результати виборів-2012 не пізніше як на 15 день з дня голосування!

Коментар

Наталія ГАЄВСЬКА (37 р.), кандидат психологічних наук:

- Я вважаю, що проблемою цієї виборчої кампанії є не тільки незнання людьми законодавства, а й те, що на округах - надто багато кандидатів. Через це складно виборцю визначитися. Багато програм, багато лідерів – люди губляться.

Політтехнологи гарно зрозуміли поведінку суспільства і грають на цьому. Від виборів до виборів запити людей, як бачимо, – незмінні. Ті самі регіони, ті самі запити. Люди діють за принципом: "все одно сам не буду нічого робити, але проголосую за того, хто пообіцяє виконати запит". Відтак політики вже зрозуміли, що не обов'язково щось робити. Головне пообіцяти те, що потрібно, і люди знов проголосують.

Знову ж таки головне - не кого вибрати. В Україні потрібна освітня програма, яка мала б доносити інформацію про те, які права мають люди стосовно до того, кого оберуть. Для контролю над владою, потрібні люди, які готові брати відповідальність на себе.

Я вважаю, що людина, яка може взяти життя в свої руки, не буде чекати,що хтось прийде і за неї все вирішить. Вона вибере владу і від цієї влади захоче отримати результат.

Довідка виборця

Все про виборчі дільниці –http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP029?PT001F01=900&PID100=61&pf7331=163

Інформація ЦВК – http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP033?PT001F01=900&pf7331=163

Cклад окружної виборчої дільниці (інформація ЦВК) –http://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2012/WP028?PT001F01=900&pf7331=163.

Сайт Громадянської мережі ОПОРА: oporaua.org. "Гаряча лінія" – 0-800-505-180. Дзвінки безкоштовні. Якщо ваші виборчі права - під загрозою, телефонуйте також на "гарячу лінію" - (0352) 42-01-72.

«20 хвилин»

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...