Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Після заяви лідерів опозиційних сил про перевибори до Верховної Ради України нині хіба що лінивий про це не говорить. Повернення до мажоритарної системи виборів, як і передбачалося, не тільки перенесло протистояння між політичними гравцями, а ще й у декілька кілька разів примножило. Добре, що на Тернопільщині результати переможців у мажоритарних округах були настільки значними, що у нікого не викликало навіть сумнівів чи бажання опротестовувати результати, а уявіть, що різниця була би 1-2 відсотки, яким було би протистояння штабів і чи не вийшли б також виборці захищати своє волевиявлення. А якщо така картина була б у більшості областей України, мали б новий майдан, громадське заворушення. Повернення до мажоритарки відбулося при, м’яко кажучи, недосконалому Законі про вибори народних депутатів України. Можна припустити, що наслідки цьогорічної змішаної системи виборів народних депутатів України влада та опозиція відчують пізніше, а може, зовсім скоро.
Очільник «УДАРу» Віталій Кличко запропонував провести дострокові вибори до Верховної Ради за відкритими партійними списками і дострокові президентські вибори. Про відкриті партійні списки як альтернативу змішаній системі вже писали і говорили багато. Проте більшість виборців взагалі не розуміють, що вони означають і деякі експерти висловлюють сумніви, що вони будуть ефективнішими. Звичайно, що до оголошення результатів виборів ЦВК опозиція не відмовлятиметься від депутатських мандатів за списками, бо вони можуть бути розподілені між Партією регіонів та КПУ, а по одномандатних виборчих округах депутатські мандати отримають ті, хто зайняв другі місця. Тобто до оголошення кінцевих результатів виборів, яке згідно з законом, ЦВК має здійснити не пізніше 12 листопада включно, опозиційні сили, крім заяв, не робитимуть жодних кардинальних кроків. Але якщо опозиція відмовиться від депутатських мандатів після оголошення офіційних результатів ЦВК, то 300 депутатів для того, щоб працювала Верховна Рада, не буде. І тоді Президент мав би оголосити про нові вибори до Верховної Ради України.
Припустимо, що нові вибори для опозиційних сил складуться якнайкраще, знову ж може бути такий варіант, що від депутатських мандатів цього разу відмовиться Партія регіонів і КПУ, тоді що, знову перевибори?…
Зрештою, хтозна, чим обернеться для України ще одне, з досить не-дешевих, шоу під назвою «вибори». Чи прийдуть люди знову на дільниці?..
Швидше за все, будуть оголошені перевибори на найпроблемніших округах, але це вже будуть певні домовленості та компроміси. І це, можливо, буде найкращий вихід в даній ситуації.
Люди втомилися від політики та агітації, від «праведних» облич, які на них дивляться з екранів телевізора, білбордів, сторінок газет. Адже для них основне – здоров’я близьких, благополуччя сім’ї та родини, щастя дітей.
За виборами і протистояннями ми не зауважили основного – в Україні вперше відбулася зміна політичних поколінь, право обирати народних депутатів отримали ті, хто народився вже у незалежній Україні, до Верховної Ради України прийшли нові партії та молоді лідери. Чи вистачить у них мудрості та життєвого досвіду, щоб не стати черговими партійними функціонерами, не спокуситися на пільги та привілеї, які дає мандат народного депутата – покаже час.

Прес-клуб, заданимиТернопільського представництваІнституту української політики

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.