Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Табори визначились, скільки коштуватимуть їхні послуги.

На початку червня стартує літня оздоровча кампанія у дитячих таборах Тернопільщини. Більшість закладів готові відчинити свої двері перед дітлахами, однак батьки повинні бути готові, що за відпочинок їм доведеться заплатити трохи більше, ніж минулого року. У середньому вартість путівки у дитячі табори області зросла на 10 грн. в день, однак на 5 грн. більше, ніж торік, компенсуватиме батькам Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Вартість дня відпочинку зросла від 5 до 15 грн.

У порівнянні з минулим роком збільшились витрати на оздоровлення з державного бюджету, натомість менше витрат на оздоровлення заклали місцеві бюджети. Профспілки цього року планують виділити на 12 тис. грн. більше, ніж торік. Загалом не менше 480 тис. грн. Частину з них хотілося б спрямувати на оновлення матеріальної бази та проведення ремонтних робіт, – розповідає заступник голови обласної ради профспілок Микола Стадницький.

Перші заїзди у дитячі табори розпочнуться на початку червня, однак Микола Андрійович не відкидає, що у деяких закладах дата відкриття може бути зміщена. – Цього року у роботі таборів та санаторіїв є суттєва відмінність: якщо до цього часу вони працювали у дві зміни, тепер табори прийматимуть дітей у три-п’ять заїздів. На засіданні Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності було затверджено, що у 2011 році оздоровлення триватиме не менше 14 днів. Щоправда, є табори, які формують зміну, комбінуючи заїзди на 14 та 21 день. На цьому ж засіданні було визначено підвищення рівня витрат на харчування дітей на п’ять гривень. Якщо минулого року на харчування дітей було закладено 30 грн., то цього року 35-ть. Натомість витрати на лікування та культурне обслуговування дітей залишились на рівні минулорічних – 3 грн. Минулого року була проблема з наповнюваністю таборів – усього 73%. Проблемним залишається питання оздоровлення дітей на базі пришкільних таборів, де немає належних умов для ефективного відновлення.

Микола Андрійович пов’язує низьку активність оздоровлення дітей зі складним фінансовим становищем батьків. При незмінних статках людей вартість путівок навіть при частковій компенсації Фонду соціального страхування є для них надто високою, каже Микола Стадницький.

В області працюватимуть 12 заміських таборів та 1 заклад санаторного типу (оздоровчий санаторій в Заліщиках).  Вартість одного дня відпочинку у таборах “Лісовий дзвіночок” та  “Лісовий” (Бучацький  район) становитиме 75 та 92 грн. На 10 грн. зросла вартість перебування у таборі “Лісова казка” (Лановецький район, 82 грн. за день), аналогічна ситуація з санаторієм “Лісова пісня” (Борщівський район) – теж 82 грн., у “Веселці” (Підволочиський район) – 85 грн. за день, “Збруч”  (Борщівський район) – 95 грн. при зміні в 16 днів та  105 грн. при зміні за 21 день. В “Зорепаді” (Теребовлянський  район) теж плюс 13 грн. порівняно з минулим роком – 98 грн. за день, “Соколі” (Збаразький район) – 73 грн. проти 59 грн. минулорічних. Один день у таборі  “Гайдарівець” (Шумський р-н) – 90 грн. проти 75 грн. минулорічних.  “Промінь” (Теребовлянський р-н) з ціною ще не визначився, ДОЗ “Ромашка” Заліщицького району підвищив вартість усього на 5 грн. і тепер день відпочинку там коштує 80 грн.

Процедура оформлення дитини в дитячий табір порівняно з минулим роком не змінилася. Необхідно написати заяву, оплатити вартість путівки, пред’явити медичну довідку, довідки про щеплення. І не забудьте про спортивну форму. Медичну довідку можна отримати у дільничого педіатра.

Соцстрах компенсуватиме 38 грн. в день

Цьогоріч вартість путівки на одну зміну (14 днів) коливається в межах 1100-1200 грн. Торік перебування дитини в оздоровчому таборі в середньому становило 72-75 грн. за день, проте літо 2010 відзначилося незначним ростом цін на путівки, тому за день відпочинку школяра тепер доведеться заплатити вже 85-100 грн.

Як правило, кошти з державного, обласного та місцевих бюджетів ідуть на повну оплату дитячих путівок дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківської опіки, а також частини дітей з багатодітних та малозабезпечених сімей. За кошти з бюджетів різних рівнів планують оздоровити обдарованих дітей – переможців міжнародних, всеукраїнських, обласних, районних змагань, конкурсів та фестивалів, зазначив начальник управління освіти та науки ОДА Іван Запорожан.

Батькам, які є платниками Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, з метою оздоровлення дитини слід звернутися з заявкою у комісію (уповноваженого) з соціального страхування підприємства, організації, установи. Частину коштів, якщо має можливість, компенсує підприємство, профспілкові комітети або спонсори. Решту коштів батьки змушені шукати самі. Соцстрах автоматично перераховуватиме кошти з розрахунком  38 грн. на день. Із цих коштів 35 гривень спрямовано на харчування дитини та по півтори гривні на культурне й медичне обслуговування.

Санепідемслужба тримає оздоровчі заклади на «мушці»

Від початку року в державі зафіксовано 15 спалахів інфекційних захворювань. Натомість минулого року в аналогічний період виявлено тільки 3 таких випадки. Щоб запобігти спалаху інфекції, санепідемслужба ще на початку року розробила перелік обов’язкових умов для прийняття закладу в експлуатацію, серед них обов’язкове проходження медичних оглядів, проведення аналізу питної води, деретизаційних робіт, готовність харчоблоків, справність холодильного обладнання, погодження десятиденного меню, відповідні умови вивезення сміття та санітарно-побутові умови. Роботу закладів санепідемслужба буде оцінювати саме за цими показниками. За результатами перевірки СЕС, можна зробити висновок, що заклади виконали ці роботи у межах 70-95%, - каже головний санітарний лікар області Степан Дністрян.

На превеликий жаль, підбір кадрів в оздоровчі заклади є не таким, яким би мав бути. Це підтверджує те, що кожного року державною санітарною епідемічною службою виноситься близько 10 постанов про припинення експлуатації оздоровчого закладу. Щороку 30-40 посадових осіб притягаються до адміністративної відповідальності. Деякі керівники оздоровчих закладів умудряються бути штрафованими нашою службою по 3-4 рази за сезон. Це говорить про халатне і безвідповідальне відношення до питань оздоровчої кампанії, – каже Степан Семенович.

На його думку, інколи тільки втручання санепідслужби попереджає виникнення якихось епідемічних ускладнень. Їх, до речі, в оздоровчих закладах області не фіксували уже близько 13 років.

Готових платити за закордонні табори небагато

Охочих оздоровляти дітей за кордоном з кожним роком меншає. Основна причина цього – висока вартість путівок. Однак беззаперечним лідером серед країн, де відпочивають тернопільські дітлахи, є Болгарія.

– Ще кілька років тому популярними були путівки у дитячі табори Болгарії. Там мали змогу відпочивати діти від 8 до 18 років. Також  ми пропонували відпочинок у молодіжних таборах (18-21 рік). Путівка коштувала близько 240 євро. У вартість входили проїзд, п’ятиразове харчування, проживання, але минулого року бажаючих відпочити там було всього кілька осіб. Однією з причин, звичайно, є вартість. Більшим попитом серед тернополян користуються путівки у дитячі табори України, зокрема, табір «Лісовий» у Бучацькому районі та «Збруч» у Скала-Подільській. Цього року вартість одного дня відпочинку з чотириразовим харчуванням у цих закладах становить 95 грн. Великою перевагою відпочинку в закордонних таборах є те, що вони пропонують морський відпочинок, а наші табори в основному на природі. У наших оздоровчих закладах відпочинок значно простіший, однак діти ним теж задоволені. В область приїжджають туристи навіть з інших областей України, в тому числі з Києва, – розповідає менеджер «Тернопільтурист» Алла Фігурак.

Про те, що лідером з продажів путівок серед тернополян є Болгарія, підтвердила і менеджер туристичної агенції «Тропік-Тур» Галина Лучка: «Вартість путівки залежить від віку дитини. Чим старша дитина, тим дорожче батькам обходиться її відпочинок. У вартість путівки входить переїзд, чотириразове харчування та проживання в колишньому чотиризірковому готелі».

Зоряна Гарасимів, «Номер один»

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.