Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Кайда також їздив до мільйонера з Васильківців.

Один з найбагатших людей на Тернопільщины Іван Гута не любить зайвої публічності. Але після останніх його «розбірок» з головним регіоналом області Орестом Муцом він, схоже, вирішив не мовчати». А також днями пан Гута «приймав» у себе (до мільйонера часто приїзджають перші особи області) в Васильківцях Густинського району голову облради Олексія Кайди. Можна не сумніватися, що свободівцець непросто так запропонував «руку допомоги». Свої інтереси від такої зустрічі «Свобода» напевне переслідує. Для широкого ж загалу голова облради Олексій Кайда заявив: «Група компаній «Мрія» – яскравий приклад соціально-відповідального бізнесу. На жаль, таке явище не є в Україні типовим».

Пропонуємо інтерв’ю пана Гути газеті «Номер один».

За кілька останніх місяців нардеп-«регіонал» Орест Муц з трибуни Верховної Ради проводить досить агресивну інформаційну кампанію проти керівника агрохолдингу «Мрія», героя України, члена колегії ТОДА Івана Гути. На думку «регіонала», багатій з Гусятинщини задекларував збитки та недодав до бюджету краю близько мільярда гривень, не виконав Указу Президента щодо збільшення плати за земельні паї від 1,5 до 3%, не бере участі в соціальній розбудові населених пунктів,не забезпечує роботою сільських жителів. Про те, яка кішка пробігла між Орестом Муцом та Іваном Гутою, можна тільки здогадуватись. Однак те, що Гута, якого експерти вважають близьким до Петра Ющенка - брата попереднього Президента України, не дасть себе «підім’яти» навіть нардепу, є очевидним.   

«Удільного князівства на Тернопільщині не буде!»

Що Іван Гута має в країні вагу, стало зрозуміло після перемовин власника «Мрії» з першими особами держави.

– Я два дні мав можливість поспілкуватися в Києві на найвищих рівня, - стверджує Іван Гута, - і хотів би сказати: ті спроби, які є в області десь згрупувати владу, зробити з області удільне князівство, є чисто містечкові наміри, вони тягнуться давно, але на них буде поставлено крапку. Влада чітко заявила: жодного удільного князівства в Україні не створюється, ніхто Тернопільського князівства ніде не пропонував зробити. А якщо б такий самозванець об’явився, то його поставлять у рамки. Є чітка державна конституційна вертикаль – Президент та його команда, голова ТОДА, який має своїх людей в районах. Я би просив, щоб це всі розуміли.

Водночас Іван Гута не схожий на того, що просить у когось захисту.

– Сьогодні мова не йде про те, що треба Гуту захистити. Гуту сьогодні захистять як у Києві, так і за межами України. Зокрема Путін, тому що ми є найбільшим кредитором державного банку Росії. А також у Берліні, Відні, Нью-Йорку, Женеві. У нас більше ста інвесторів, світові банки... Сьогодні приїдуть банкіри і скажуть, що ми не даємо чергового траншу МВФ, тому що ви десь неправильно поводитесь з якимось фермерським господарством. Це вже буде велика політика, а я б не хотів у цьому брати участі. Я чітко для себе визнав – з політикою зав’язав, бо я там не фахівець. Я занадто прямолінійний, в мене немає сірого кольору, є лише чорний і білий, і на це налаштована вся команда, з якою я працюю, - переконує власник «Мрії».

Іван Гута переконаний, що за правильного підходу до справи на Тернопільщину підуть інвестиції.

– Інтерес до Тернопільщини є, але разом з тим непрофесійні, недалекоглядні дії місцевих політиків ці зусилля перекреслюють, зводячи нанівець. Перш ніж підуть гроші, інвестори повинні бути впевнені, що тут нормальна обстановка. Ми довго йшли до того, щоб мати можливість брати довгі і дешеві гроші-інвестиції. Сьогодні абсолютно немає проблем, щоб в область прийшли 100 чи 200 млн. доларів. Але ми повинні мати гарантії, що тут буде спокій, що політики займатимуться політикою і політиканством, а у бізнес ніхто не буде втручатися. Я таку гарантію отримав на рівні Києва і дуже цим задоволений, – заявив І. Гута.

Іван Гута не в захопленні від олігархічної моделі

Після проведених переговорів з вищими колами країни Іван Гута заговорив про професіоналізм влади, яка знає, чого хоче бізнес.

– Хочу сказати, що в країні досить професійна влада, яка сама вийшла з бізнесу, яка добре знає потребу бізнесу, підходи в бізнесі, тому мені надзвичайно просто з ними працювати. Сьогоднішня моя місія полягає ще й у тому, що я би просив усіх, починаючи від депутатів сільської ради, голів сільських рад, районну та обласну владу, зрозуміти, що сьогодні єдиний шлях змінити ситуацію в області – це дати можливість розвиватися бізнесу. Не можна заставляти курча, щоб воно одразу несло яйця. Це неправильно! Якщо в селі є підприємець, який від півроку до 3 років як відкрився і тільки починає розвиватися, не можна з нього вимагати чогось дуже великого. Треба зрозуміти: йому потрібно створити умови і дякувати за те, що він не стоїть на біржі, не просить у влади грошей, а сам собі дає раду, – заявив Іван Гута.

Притому Іван Гута переконує, що він незручно почувається, коли його називають олігархом, і не сприймає олігархічної моделі розвитку того чи іншого виду бізнесу. 

– Чесно, я теж не в захопленні від олігархічної моделі розвитку, адже весь світ тримається на середняку і це найбільш правильна модель. Але в деяких галузях та напрямках є глобалізація, відповідно вони малому і середньому бізнесу не під силу. І тому тут дуже важливо не знищувати великий бізнес, а треба підтягувати малий і середній бізнес. Тоді ми будемо добре жити, Україна нормально розвиватиметься, – стверджує власник агрохолдингу «Мрія».

«Простіше було по-чоловічому розібратися»

Відреагував власник «Мрії» і на закиди щодо його зірки Героя України.

– Сьогодні є державний прапор, державний герб, державні нагороди, і ніхто, навіть народний депутат, не має права, якщо ми хочемо, щоб нас поважали люди, принижувати ці державні атрибути. Не може так бути, щоб всі поважали тільки народного депутата і більше нікого. Якщо він хоче, щоб ми його поважали, то повинен адекватно поводитись. Якщо він цього не розуміє, то ми спробуємо йому це пояснити. Звичайно, мені як чоловікові було б набагато простіше по-чоловічому з ним розібратися, але ви розумієте, що «погони» зобов’язують і руки зв’язані, а тому треба боротися тільки парламентськими методами. Всі повинні зрозуміти, що я Герой України не тому, що зробив подвиг, як Олександр Матросов. На жодні дзоти не падав, але вважаю, що маю моральне право дивитися всім людям у вічі за те, що ми створили сьогодні 10 тис. робочих місць, 100 тис. людей отримують щорічно орендну плату, ми сьогодні сплачуємо сотні тисяч податків, заводимо дуже серйозні інвестиції в Україну, збираємо врожай до 100 центнерів з гектара. Напевно, моє геройство в тому, що я взяв на себе надто велику відповідальність.

Керівник агрохолдингу «Мрія» і один з найбагатших людей області Іван Гута звернувся до бізнесу, не боятися працювати у правовому полі. 

– Якщо ви бачите, що дехто, знову ж таки той самий князь, відміняє державну податкову систему, а вводить якісь свої побори і податки – звертайтеся до мене. Повірте – в моїй особі ви отримаєте захист та підтримку. Хотів би звернутися особисто і до бурякосіючих господарств. Більше ніхто вас не зачіпатиме, ніхто вас «грузити» не буде, це питання вирішено, ви цілком законно отримали те, що держава визначила. Чим більше буряку сіятиметься в області, тим кращою буде економіка і бюджет! Ми повинні зрозуміти, що політики приходять і відходять, сьогодні бізнес стає міцнішим, завтра - слабшим, а державний закон є стабільним і ми повинні з вами його дотримуватися, - зауважив пан Іван.

«Мрія» збудує тваринницькі комплекси в більшості районах

Поділився Іван Гута власним поглядом на дві найбільш ключові для Тернопільщини галузі – цукрову і тваринницьку. 

– Для області цукрова галузь є стратегічною, - каже Гута. – За моїми розрахунками, її потенціал – близько 2 млрд. грн. Якщо сьогодні оцінювати роботу цукрових заводів (левова частина цукрозаводів знаходяться у власності «Мрії» - авт.), то є два підходи. Щоб цукрові заводи працювали тільки економічно рентабельно і давали прибуток, їх потрібно завантажити на 100%, вони повинні переробляти 250-300 тис. тонн. А це означає, що той буряк, який вирощується в обалсті ми маємо переробляти тільки на трьох заводах, всі решта заводів мають бути закриті. Це такий підхід з боку бізнесу. А якщо дивитися зі сторони соціальної відповідальності, то ми повинні розуміти, що на кожному заводі працює 400-500 людей, які там дуже довго працювали, на заводах виросли цілі родини, там побудовані містечка, і сьогодні одним розчерком пера просто їх закрити не можна. Тому прийняли рішення підтримувати всі заводи. Скажу чесно: якби ми не мали свого цукрового буряку, а працювали на давальницькому – це було б нереально зробити. Я сподіваюсь, що цукрова галузь набере потужностей, посівні площі в області збільшаться і галузь буде успішно працювати.

Водночас Іван Гута вже нині заговорив про модернізацію цукрових заводі, яким на сьогодні вже по 60 і більше років: «Стратегічна ціль – побудувати один потужний завод, який буде переробляти 2-3 млн. тонн цукру, але це дороге задоволення. Хоча він буде давати вихід цукру 18-19, а то й 20%, затрати палива там будуть у 3 рази менші, і він вироблятиме цукор, який можна буде експортувати. Але це тільки плани, думаю, що років з 10-ть ми будемо працювати ще на старих заводах…»

Що ж до тваринництва, то вже найближчим часому Теребовлянському районі буде закладено перший камінь під Гусятинсько-Теребовлянський молочний комплекс на 1000 корів.

– Це тільки початок, – зізнається Іван Гута. – Сьогодні «Мрія» йтиме таким чином. Після Теребовлі в інших районах, де ми маємо 10 тис. га землі і більше, пишемо заяву голові РДА.  Мовляв, будь ласка, підготуйте нам пакет документів для того, щоб ми могли приступити до початку будівництва. Я вам авторитетно заявляю, що коли документи будуть на руках, ми через три дні приступаємо до будівництва такого комплексу. Але добре подумайте, щоб завтра не було такої ситуації, як з цукровими заводами. Через два роки Гута побудує 17 комплексів в області і ви будете всі говорити, що Гута узурпував все тваринництво і став ще більшим олігархом.

Разом з тим І. Гута відкидає звинувачення недоброзичливців у несплаті податків.

– Всі податки, а це більше сотні мільйонів гривень, ми сплачуємо як з цукрової галузі, так і з сільськогосподарської, – каже І. Гута. – Ми маємо за честь сплачувати податки. Це дійсно так, це не гасло. Ми завжди платили податки і будемо плати, ми є соціальноорієнтованою компанією. Так, повинен сказати, що с/г є на пільговому оподаткуванні і ніхто цього не приховує, галузь має можливість значну частину коштів вкладати у розвиток та модернізацію інфраструктури.

Подарував васильківчанам свято

Про те, що Іван Гута і його агрохолдинг «Мрія» дбають за соціальну сферу, на власні очі переконалися журналісти «Номер один», коли відвідали День села у Васильківцях. Односельчанам Іван Гута презентував концерт за участю відомих в Україні співаків Івана Поповича, подружжя Світлани і Віталія Білоножків, синів Назарія Яремчука. Понад тисячу мешканців Васильківців та найближчих сіл мали змогу почути і побачити на власні очі не лише співаків, а й культурно відпочити. Усім категоріям населення було чим зайнятися на святі – дорослим пропонували пиво і шашлики, малечі – різноманітні атракціони. А ще в селі на хорошому рівні школа та дитсадок, якими теж опікується «Мрія». Коштом агрофірми до пуття приводиться церква, а сільським дорогам позаздрять навіть тернополяни. А ще, поспілкувавшись із знайомим банкіром, дізнався, що «Мрія» своїм працівникам компенсує проценти за кредитами. Тобто роботяги сплачують лише тіло кредиту, а проценти бере на себе агрхолдинг, що, погодьтесь, теж досить суттєво для сімейного бюджету.

А щодо мінусів, то при розмові з селянами одного з сіл Теребовлянщини, землі яких обробляє «Мрія», ті бідкаються, що немає роботи, бо ручну працю Іван Гута замінив сучасною технікою. Відповідно, працюючи вахтовим методом, працівники холдингу обробляють поля швидко та без великих втрат, але… селянам при цьому не знаходиться роботи… Та це вже такі реалії технічного прогресу і нікуди від них не дінешся…

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.