Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Аукціон небаченої щедрості очікується на Стрітення, 15 лютого, під час чергової сесії Тернопільської міської ради. У переліку проектів рішень, оприлюдненому на веб-сайті ТМР, – значна кількість земельних питань. Уперше за цю каденцію (а, можливо, й за декілька останніх) депутати мають намір передати земельні ділянки силовим структурам – прокуратурі та міліції. Звісно – у безоплатне користування. Ось тільки жоден із цих депутатів-благодійників не може сказати, коли ж нарешті земля в Тернополі продаватиметься на аукціонах, аби міський бюджет мав із цього хоч якусь користь.

Прокурори і міліціонери – без житла

На цій сесії депутати мають розглянути і, зважаючи на «свободівську» більшість, позитивно прийняти рішення по п’яти земельних ділянках, сумарна площах яких становить 4,622 гектари. Із них 4,072 га – обласній міліції, 0,55 га – обласній прокуратурі. За всю історію незалежності України вперше правоохоронцям виділяються такі великі земельні наділи.

Отож, прокуратура Тернопільської області має отримати дозвіл на складання проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею до 0,55 га під будівництво багатоквартирного житлового будинку із вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення та гаражами для легкових автомобілів на проспекті С. Бандери. Натомість управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області очікує на отримання чотирьох дозволів на розроблення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у постійне користування площами до 0,6385 га, 1,2765 га, 0,8050 га, 1,3520 га(загальна площа – 4,072 гектари)для будівництва багатоквартирних житлових будинків із вбудовано-прибудованими приміщеннями громадського призначення на вулиці Яреми, що на околиці Тернополя.

Читачі можуть справедливо запитати: а чому така щедра міська рада, що виділяє цим поважним установам такі значні земельні наділи без аукціону, і скільки грошей від цього втрачає міський бюджет? Однак, згідно чинного законодавства комунальні підприємства, а також державні установи отримують землю на безоплатній основі. У даному випадку маємо державні інституції, тому буква закону витримана. Залишається лише сподіватися, що квартири в цих будинках отримають дійсно рядові працівники правоохоронних структур. Нам цікаво лише, а чи в бюджетах цих поважних установ закладено кошти на будівництво такої великої кількості житла? І чи нарешті вирішиться тим самим одвічна проблема житла міліціонерів та прокурорських працівників? Відповідні запити напередодні сесії ми направили в обидві силові структури. А між тим, за оцінкою експертів, на ділянці, яку мають виділити прокурорам, наприклад, може розміститися дев’ятиповерхівка на чотири під’їзди (144 квартири), натомість міліціонери можуть на чотирьох гектарах щонайменше збудувати чотири висотки по вісім під’їздів кожна (близько 1150 квартир).

Як повідомили «Номер один» у ЦГЗ управління УМВСУ в Тернопільській області, сьогодні на квартирній черзі перебувають понад 300 працівників міліції.

– Житлове питання дуже гостро стоїть у тернопільській міліції. Керівництво воліло б забезпечити житлом усіх, але наші реалії такі, що цього зробити не можемо. До прикладу, в 2012 році міліціонери Тернопільщини отримали лише 10 квартир. Але виділення по декілька житлових помешкань на рік питання не вирішує. З одного боку, маємо ситуацію, коли житлом не забезпечені навіть ветерани міліції, які багато років віддали службі, з іншого – у нас дуже багато молодих працівників, котрі теж не мають власного куточка. Разом із тим, якби нам місто виділило землю, то спільними зусиллями обласного управління внутрішніх справ та профільного міністерства (а останнє готове частково профінансувати дане будівництво) можна було б вирішити це питання, – зазначають у прес-службі обласної міліції.

Місцеві правоохоронці наводять приклад колег із інших областей, яким на безкоштовно виділеній земельній ділянці збудовано житло.

– Виділення у Тернополі міліціонерам землі дозволить вирішити житлове питання, бо на дармове житло сьогоднішні марно сподіватися. Натомість ми не просили конкретного місця під майбутнє будівництво, а тільки звернулися до міської ради з відповідною заявою про виділення території під забудову. А вже міська рада запропонували нам землю на вулиці Яреми. Якби нам вдалося зреалізувати цей проект, то буде подвійна користь. Самотужки забезпечивши житлом своїх працівників, ми знімаємо з муніципалітету тягар щодо виділення житла тернопільським правоохоронцям, як це передбачає закон, – резюмують у тернопільській міліції.

Як повідомили «Номер один» у прес-службі прокуратури Тернопільської області, відповідно до ст. 49 Закону України «Про прокуратуру» прокурори та слідчі прокуратури забезпечуються житловою площею місцевими органами влади у першочерговому порядку.

– Поряд із цим 30 працівників прокуратури перебувають на квартирному обліку, а окремі сім’ї, що мають неповнолітніх дітей, перебувають на цьому обліку вже понад 10 років. Із врахуванням викладеного, прокуратура Тернопільської області звернулася з листом до Тернопільської міської ради щодо можливості виділення земельної ділянки для будівництва житлового будинку в Тернополі з метою забезпечення житлом працівників прокуратури, – зазначили у прес-службі і додали: «Вирішення питання щодо можливості виділення земельної ділянки належить до компетенції сесії міської ради. Відповідно питання площі та місця розташування землі вирішувалося міською радою. Лише після виділення ділянки буде вирішуватися питання про визначення забудовника та виділення коштів для ведення будівництва».

Віктор Кібляр, начальник відділу земельних ресурсів міської ради, так прокоментував позицію ТМР: «Щодо земельної ділянки на проспекті С. Бандери: відповідне звернення щодо надання земельної ділянки під будівництво житлового будинку до Тернопільської міської ради надійшло з прокуратури Тернопільської області. При цьому було представлено увесь необхідний пакет документів. Керуючись Земельним кодексом, структурним підрозділом міськради було підготовлено проект рішення, який запропоновано на розгляд депутатському корпусу. Щодо земельної ділянки на вулиці Яреми, то аналогічне звернення до ТМР надійшло з УМВСУ в Тернопільській області. На сьогодні документи по ділянках, які пропонуються міліції, перебувають на розгляді у профільних депутатських комісіях (земельній, яку очолює представник ВО «Свобода», та архітектурній, яку очолює представник «Нашої України»). Лише після розгляду відповідними виконавцями міськради та депутатів на комісіях буде ставитися питання про включення цих проектів рішень на розгляд депутатського корпусу».

Менша площа, зате місце престижне

Обласна прокуратура отримає землю значно меншої площі, аніж міліціонери, зате в «козирному», припарковому місці на проспекті Бандери (поруч із літаком та парком Національного відродження). Як нам повідомили в одній з тернопільських агенцій, яка займається продажем нерухомості й землі, за земельний наділ можна виторгувати до 1,5 млн. грн. Натомість земля міліціонерам дістанеться в глухій промисловій частині Тернополя. Однак, враховуючи те, що обласний центр практично обмежений у своїй забудові, а відповідно промисловий район між вулицями Тарнавського та Текстильною («Північний» мікрорайон) із часом буде розвиватись і розбудовуватися, тому при бажанні і там можна жити й обживатися. Що ж до вартості цієї землі, то можна зробити порівняльний аналіз.

У квітні 2011 року, коли економічна ситуація була не кращою, ніж нині, Тернопільська міська рада організувала земельний аукціон, і в одному з лотів переможець придбав право оренди на земельну ділянку площею 0,9 га під будівництво багатоквартирного житлового будинку із вбудованими приміщеннями нежитлового призначення на вул. Смакули (ділянка знаходиться за кілька десятків метрів від нашої, що на вулиці Яреми) за майже 800 тис. грн. Провівши нескладні математичні розрахунки, можна говорити, що за понад 4 га на Яреми місто отримало б понад 3,5 млн. грн.

Відповідно за всі земельні ділянки, про які йдеться вище, міський бюджет міг би поповнитися на суму близьку 5 млн. грн. Водночас, надавши земельні ділянки під забудову силовим структурам, влада надовго знімає з бюджету тягар у вигляді виділення безкоштовного житла правоохоронцям і прокурорам. Тому судити, правильно чинять нинішні депутати чи ні, сьогодні важко. Істина постане тільки через роки, коли житло буде збудоване, туди заселяться всі нинішні «безхатченки» у погонах, а економісти підрахують, скільки виграв (чи програв) від цього міський бюджет.

Тому «Номер один» обіцяє в разі позитивних рішень щодо цих земельних ділянок народних обранців, слідкувати, як проходитимуть будівельні роботи, хто їх здійснюватиме та, що найголовніше, хто отримає квадратні метри у цих новобудовах. А також ми наприкінці року підсумуємо, скільки наші депутати віддали міської землі безкоштовно, а скільки змогли продати на аукціонах, аби залатати діряву казну (а також діряві дороги) за виручені кошти.

Церква теж у центрі будівельних скандалів

Ні для кого не секрет, що в місті вже давно триває активна забудова зелених зон. Будують у парку Національного відродження, виділено місце під зведення адмінбудинку в парку ім. Т. Шевченка, активно обговорюється тема забудови парку «Топільче»… А тепер доходить і до маразму, коли священнослужителі торгують церковною землею. Так, нещодавно виник конфлікт в мікрорайоні «Дружба», де на церковній території поблизу церкви Святих Володимира й Ольги УГКЦ хочуть звести висотку. Щось схоже виношують і православні на землях Свято-Троїцького духовного центру (вул. 15 Квітня).

А між тим варто знати, що в багатьох європейських країнах існує так звана 300 метрова припаркова зона, на якій теж заборонено будувати. Відтак кожне паркове деревце, кожен кущик там знаходиться під надійною охороною влади і громади. Жителі польської столиці, наприклад, отримали до міського бюджету три мільйони євро від одного потужного банку за те, що дозволили йому, будуючи свій офіс у центрі Варшави, зрізати три деревця… У нас же за основу беруть не збереження зелених насаджень, через які Тернопіль має славу найзеленішого міста України, а генеральний план містобудування, який дозволяє споруджувати будинки впритул до паркових меж. На жаль…

Віталій Попович («Номер один»)

          alt          

Коментарі  

 
-1 #4 Славко 15.02.2013 10:56
вартість житла, яким мають забезпечувати силовиків значно більша, ніж вартість землі. тому однозначно, бюджет виграє. всі витрати по будівництву візьмуть на себе нові власники землі, а не будівельник, який потім закладе це у вартість 1 метра кв.житла, за яке би міська рада мала платити з бюджету
Цитувати
 
 
-2 #3 Марян 14.02.2013 13:59
Давайте перестанемо приймати будь-які земельні питання! Але чур тоді істерики-журналісти скажуть свої адреси проживання. Щоб мешканці, котрим потрібне продовження договору оренди під кіоском чи узаконення землі під 50-річною хатою, знали до кого і куди йти "ПОГОВОРИТИ ПО ДУШАХ"! :)
Цитувати
 
 
+2 #2 правдиво 14.02.2013 13:49
Славко, що ти тупориле чешеш, та заставний навіть при бажанні не міг так розкрадати, бо в нього не було більшості в депутатському корпусі, не розбираєшся в таких питаннях - не гони
Цитувати
 
 
-1 #1 Славко 14.02.2013 09:11
Хто добре розуміється в земельний питаннях, то бачить, що в порівнянні з сесіями за Заставного - це просто дитячий садок :)
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.