Нове на сайті:
Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

У селі Швайківці Чортківського району споруджено єдиний в Європі пам’ятник воїнові-пожежнику. Історія його така. Діялося це за часів цісарської Австрії. Трапилася у панському маєтку пожежа – спалахнула конюшня. І в цей критичний момент врятував коней якийсь хоробрий військовий гусар, та сам загинув у вогні. Ось цьому гусарові і спорудили кам'яний пам’ятник. Датований він 1864 роком.  

На пам’ятнику вояк тримає у правиці глек з якого щедро струменить вода на якусь доволі ошатну будівлю. У селі вважають, що це пам’ятник святому Фльорину, який за римо-католицьким обрядом є захисником від вогню.

Швайківці - невелике село розміщене на рівнині на правому боці річки Нічлава. Його назва походить від слова «швайка» (шило). У селі збереглася старенька дерев’яна церква, зведена 1730 року. За Незалежності України її реставрували.

 Перед церквою знаходиться пам’ятник блаженному священномученику УГКЦ ХХ ст. ієрономахові Віталієві Байраку (1907-1946), уродженцю села, якого замордували енкаведисти. Був він ігуменом Дрогобицького монастиря. Його канонізовано, як і єпископа Григорія Хомишина із сусідніх Гадинківців, чиє ім’я носить Чортківська дяківсько-катехична академія.

Навпроти швайківської церкви збудовано і освячено капличку на честь приїзду в Україну папа Римського Івана Павла ІІ.

А кілька років тому археологічна експедиція інституту українознавства ім. Івана Крип'якевича НАН України, під керівництвом кандидата історичних наук, наукового співробітника відділу археології інституту Миколи Бандрівського, спільно зі студентами Тернопільського педагогічного університету поблизу села Швайківці виявила усипальницю VІ ст. до н. е. (сколотська культура).

Володимир Погорецький, «Золота пектораль»

   alt   

Коментарі  

 
-1 #1 я 27.02.2013 12:09
бачу, читаєтеcastles/com/ua. ну і тирите звідтам інформацію безбожно. а підписуєтеся чогось не моїм, а своїм імям. а-я-яй.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.