Нове на сайті:
У 3 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу в складних неонатальних випадках Обіцяли допомогти "швидко перебігти кордон"... Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Подія, про яку хочу розповісти, не описана у жодному підручнику історії, знана вона хіба що вузькому колу науковців за межами України. 

Яких ще моральних проявів має набратися влада, щоб не приховувати від народу його героїчну історію?! А що ж народ?  «А братія мовчить собі, витріщивши очі», - даруйте, це мої сумні роздуми розбігаються поміж написаними рядками.

В лютому 1624 року десятитисячна ногайська орда поблизу села Устя перейшла Дністер. Їх кіннота – чамбули, рухалася густонаселеним берегом Нічлави на північ. За лічені дні пограбували і спалили ногайці 70 сіл та 6 містечок (вдумайтесь тільки у цифри!).

Під Оришківцями, що поблизу Чорткова, стали вони табором. Супроти орди виступило п’ятитисячне польсько-руське військо, яке очолював полковник Станіслав Конєцпольский. За тактичною порадою магната Яна Тарнавського, напад здійснили під час відходу ординців, коли обтяжені ясиром і бранцями зайди почали втрачати у швидкості і маневрі. Перший бій відбувся під Оришківцями. Наступний – вирішальний, у лісі за Шманьківцями, тривав цілий день. І лише з настанням темноти січа припинилася. У цій битві, окрім численної знаті, загинули два сини ногайського хана Кантемира. Це була перша після довгих років поневолення велика перемога!

Джерелом, у якому описана ця подія є польське видання (автор – Подгородецький) «Ханат Кримський і його стосунки з Польщею 15-18 ст.», яке віднайшов кандидат історичних наук, доцент кафедри журналістики Тернопільського педагогічного університету Петро Гуцал.

Ярослав Свистун, «Золота пектораль»

Пояснення до теми: ногайці – кочовики, які у 15 ст. відділилися від Золотої орди і осіли в центрі прикаспійських земель (Дагестан).

На фото: прикраса ногайського воїна знайдена у Шманьківцях.

      

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.