Нове на сайті:
У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал На Тернопільщині СБУ ліквідувала чергову схему втечі за кордон, яку організував військовослужбовець місцевої бригади

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Колишній інструктор Гусятинського районного комітету комуністичної партії УРСР, почесний академік Академії аграрних наук України, Голова Ради директорів компанії «Мрія Агрохолдинг» Герой України Іван Гута оголосив війну голові Тернопільської обласної адміністрації Валентину Хоптяну.

За результатами перевірки суб'єктів господарювання агрохолдингу було встановлено ухилення від сплати ПДВ, податку на прибуток та штрафів на загальну суму понад 15 млн. грн. 17 січня співробітники Податкової служби провели обшуки і виїмку документів в офісах і на підприємствах компанії в Тернопільській області. Для «Мрії» це був не перший обшук. Відвідувати підприємства Івана Гути податківці почали в четвертому кварталі 2012 року. Всього ж на підприємствах агрохолдингу провели вже сім перевірок. Дві з них були позапланові, пише ХайВей

Іван Гута, отримавши відмову клану Ющенків в допомозі задля «вирішення» цього питання, організував зустріч з губернатором Тернопільської області Валентином Хоптяном. Взяв на розмову також свого сина, так би мовити, щоб «засвітився» і навчився «рішати» питання. Проте,  залагодити конфлікт не вдалося. 

Єдино правильним шляхом виходу з цього скрутного становища Іван Гута побачив ініціювання звільнення голови ОДА і лобіювання призначення на його місце більш податливого посадовця. Для цього І.Гута пішов ва-банк і заручився підтримкою ВО «Свобода». Щоправда, скільки це йому коштувало – невідомо. На «прохання» І.Гути тернопільська «Свобода» оголосила «війну» В.Хоптяну і проводитиме акції протесту доти, доки губернатора Тернопільської області не буде усунуто з посади. Недавній зрив колегії і бійка в обладміністрації є лише першими кроками в боротьбі за усунення з посади В.Хоптяна (тільки на ці заходи І.Гута взяв з каси «Мрії» (читай – зі своєї кишені) 150 тис. дол.). Розпочата кампанія з висловлення недовіри дружині губернатора, голові Густинської районної ради Надії Хоптян також ініційована та проплачена І.Гутою. Щоправда, автор статті не володіє інформацією щодо розміру «вкладень» у цьому випадку.

Причина вищезазначених перевірок одна – реальні доходи сім’ї Гути в десятки разів перевищують офіційно задекларовані. Ухилення від оподаткування відбувалося шляхом створення фіктивних фірм і оформлення приватних підприємців (близько 50-ти) з числа рядових працівників агрохолдингу. При відображенні в звітності результатів фінансово-господарської діяльності, бухгалтерські працівники «Мрії» належних податків не нараховували, тим самим приховуючи об’єкти оподаткування. Зменшувалася база оподаткування, занижувалася податкова ставка. Частково або повно в суму оподатковуваного прибутку не включалися кошти, отриманих від виконання робіт, надання послуг тощо. Для сплати в меншому розмірі ПДВ завищувалася сума податку, яка сплачена чи підлягала сплаті постачальникам за виконані роботи, придбані матеріальні ресурси, паливо, вартість яких відноситься на витрати виробництва, або занижувалася в обліку сума податку, одержаного від покупців за реалізовані товари (роботи, послуги). Реально сума ухилення посадовими особами «Мрії» від оподаткування сягає 150 млн. грн.

«Мрія» обробляє приблизно 300 тис. гектарів землі в Івано-Франківській, Тернопільській, Хмельницькій і Чернівецькій областях. Понад 20 відсотків договорів на оренду сільськогосподарського призначення не зареєстровані в установленому Законом порядку і знаходяться поза обліками господарювання. Площа таких земель становить близько 60 тис. гектарів, з них на Тернопільщині – 20 тис. га. Невиплата орендної плати та усіх інших платежів лише за один рік сягає майже 50 млн. грн.. Найбільш популярними посівними культурами є технічні – ріпак, соняшник, соя (65 % посівних площ). Відомо, що землі такі культури наносять непоправиму шкоду. Холдинг має понад 1 300 одиниць сільськогосподарської та логістичної техніки. Основним постачальником техніки з-за кордону є компанія «Механік». Сім’я Гутів шляхом купівлі дешевої, списаної чи забороненої до використання в Єврозоні, техніки перевели в тінь 12 млн. дол., адже за документами ціни значно завищені, а насправді техніка через кордон перевозиться запчастинами. Усю «справу» взяв на себе директор компанії «Механік» Олексій Кулик. Чого вартує лише восьмиколісний трактор John Deere 9630 вагою 47 тон. На його пересування дорогами (навіть в селах) в Європі діє заборона з 2003 року. Згідно висновків німецьких експертів, при пересуванні такого трактора шосейною дорогою на відстань 1 кілометр завдається шкода дорожньому полотну на суму 4 тис. євро (для танку «Леопард-2» цей показник складає 12 тис. євро). В статті видатків грошей на відшкодування цих збитків обласним «Автодорам» в «Мрії» не передбачено. В Тернопільській області аварійний стан доріг багато в чому став причиною такої сучасної техніки агрохолдингу «Мрія». І.Гута офіційно виписує цукровий буряк за завищеними в 3-4 рази від ринкової цінами, тим самим належні йому цукрові заводи постійно робляться збитковими і районні та обласні бюджети не доотримуюють мільйони гривень. Людям по селах за оренду землі попередні власники платили, у середньому, по 70 кг цукру, жому і меляси.

І.Гута цю плату зменшив до 36 кг цукру за тонну зданого буряка. Минулого року він пішов далі – селянам не видавався жоден документ ні по цукристості буряка, ні по дегестії, ні по кількості зданого буряка. Увесь буряк, який виростили і здали на заводи І.Гути селяни, було оформлено на підприємства «Мрії». Цим самим відшкодовано сотні млн. гривень ПДВ.

Сотні тисяч га земель запасу, резервного фонду, земель з історичними та археологічними пам’ятками використовуються «Мрією» без відповідних висновків, погоджень та укладених договорів (за вказівкою зверху або за «щедрим проханням»), що є причиною недоотримання місцевими сільськими бюджетами загалом близько 3 млн. грн. щорічно.

За офіційною інформацією, багатопрофільний агрохолдинг «Мрія», контрольований родиною Ющенко та українських бізнесменів Гутів, у 2008 році через зареєстровану на Кіпрі компанію Mriya Agro Holding Plc привернув 90 млн. дол. шляхом продажу на Франкфуртській біржі 20% акцій. Проте, мало хто знає, що під час підготовки до виходу компанії «Мрія» на франкфуртську торгову біржу шляхом масових фальсифікацій було спотворено дані про прибутковість фірми. Буквально за 3 роки через фірми-одноденки було перекинуто близько 5 млн. доларів США, що дало змогу за один тільки рік сфальшувати оборот компанії з 20 млн. до 200 млн. доларів, її прибутковість довести до 40 млн. доларів США на рік, а ціну самої компанії завищити в 2 рази. Для більшої ймовірності виходу на німецьку біржу І.Гута сфальшував і фактичну кількість земель, що перебували в користуванні компанії – з 68 тис. га (дані ЦСУ) до 120 тис. га. Кожен рік це число було своєрідним повзунком фальшування фактичної вартості компанії. Вже на кінець 2011 року по чотирьох західноукраїнських областях за «Мрією» було задекларовано 250 тис. га, хоча фактично зареєстровано 104 тис. га.

У такий самий спосіб було сфальшовано звітні матеріали для отримання у 2011 році кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку в розмірі 25 мільйонів доларів. У цьому випадку окрім існуючих активів під заставу компанія дала посіяний у 2011 році і ще не зібраний врожай 2013 – 2016 років. За це новий «колега по бізнесу» І.Гути директор ЄБРР по агро бізнесу Гілс Меттетал отримав у «подарунок» 1 млн. доларів США.

Окремо слід зупинитися на завищенні урожайності. Для прикладу, у 2010 році середня врожайність озимої пшениці та жита становила 15 цнт з га, а іноземним інвесторам І.Гута відзвітував про показник у 56 цнт з га. Таким чином збільшено товарооборот та прибутковість підприємства. А лише прописаною в звітах за кордон великою ціною на буряк в межах 1000-1200 грн. за тонну «Мрія» нібито отримує надприбутки.

     Іван Гута, Олексій Кайда, Тернопільський тиждень     

На фото: Олексій Кайда та Іван Гута у Васильківцях Гусятинського району

Коментарі  

 
+1 #1 Роман 81 12.11.2013 12:31
Абсурд усе крім розкладу з дорогами. А читати про те цо Мрія соняшник вирощує - смішно. Взагалі не вирощує. Сівозміна не передбачає. А ріпак і соя, пони полупрофи, взагалі є добрими попередниками і особливо не виснажують грунти.
Навіть дочитувати не став.
Заказна стаття.
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.