Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Місяць тому журналісти «Номер один» у публікації «Чому комунальне підприємство МШЕД доводять до банкрутства?!» підняли тему цілісності одного з найбільших комунальних підприємств Тернополя після того, як конкурс на виконання робіт по прибиранню вулиць Тернополя на суму майже 16 млн. грн. виграло нікому не відоме ТОВ «ТернопільКомуналСервіс». Викладене у публікації  зацікавило правоохоронні та контролюючі органи. У результаті перевірки виявилось, що конкурс був проведений з рядом порушень, а приватник подав на конкурс незареєстровану спецтехніку. І до того ж процедура звільнення працівників комунального підприємства відбувалася з порушенням трудового законодавства.

Члени конкурсного комітету надали незаконну перевагу приватнику

Нагадаємо, на початку 2013 року був проведений конкурс торгів, у якому ТзОВ «ТернопільКомуналСервіс» виграло лот №1 на виконання санітарного утримання вулично-дорожньої мережі міста на суму 15 млн. 996 тис. 691,74 грн., натомість КП «ТМ ШЕД» стало переможцем лоту №2 на санітарне утримання міських територій та інших об'єктів благоустрою з бюджетом 1 млн. 923 тис. 974, 96 грн. Для багатьох, у тому числі і для правоохоронних структур, було дивним, чим, окрім нижчої ціни, «взяв» членів конкурсного комітету приватник? Адже останній не мав відповідної техніки, приміщення орендував у свого «старшого брата» комунальника, та й навиків роботи у його працівників у даній сфері не було. І тут все почалося…

Прокуратурою міста Тернополя із залученням фахівців ДФІ в Тернопільській області проведено перевірку пропозицій учасників тендеру на відповідність їх вимогам документації з конкурсних торгів. Встановлено, що пропозиція КП МШЕД складена у повній відповідності до вимог замовника в особі управління ЖКГ, водночас у  пропозиціях іншого учасника торгів – «ТернопільКомуналСервіс» – виявлено порушення законодавства про державні закупівлі.

Так, учасники процедури закупівлі у складі пропозиції повинні надати довідку про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, інвентарю, приміщень для забезпечення повноцінного прибирання м. Тернополя. Проте, як виявлено в ході перевірки, у пропозиції ТОВ «ТернопільКомуналСервіс» міститься лише довідка про наявність обладнання та матеріально-технічної бази, при цьому була відсутня будь-яка інформація про наявність інвентарю та приміщень.

Також учасники процедури закупівлі у складі пропозиції повинні надати копії двох договорів про надання аналогічних послуг та копії актів приймання виконаних робіт згідно з цими договорами, що підтверджують досвід учасника у виконанні аналогічних договорів. Проте у пропозиції ТОВ «ТернопільКомуналСервіс» по лоту №1 надано лише один договір, який відповідає вимогам документації, а другий подано не у повному обсязі, без додатків, які є невід’ємною частиною договору. Також замовником пропонувалося, що до ціни пропозиції конкурсних торгів мають бути надані підтверджуючі розрахунки. Однак ТОВ «ТернопільКомуналСервіс» у складі пропозиції не надано розрахунків до ціни пропозиції, а саме: по лоту №1 «Інші види робіт» –  складування матеріалів проти ожеледиці на зупинках громадського транспорту в кількості 850 мЗ на загальну суму 80 тис. грн.; доставка робітників на роботу в кількості 960 маш./год. на загальну суму 70 тис. грн.; чергування техніки в зимовий період – 1 1520 маш./год. на загальну суму 160 тис. грн.; по лоту №2 «Інші види робіт»: ручна доочистка після механізмів дорожніми робітниками в кількості 2560 люд./год. на загальну суму 139776 грн.;

Положеннями ст. 29 Закону України «Про здійснення державних закупівель» встановлено вичерпний перелік підстав для відхилення пропозицій конкурсних торгів, зокрема, пунктом 3 частини 1 зазначеної статті Закону визначено, що замовник відхиляє пропозицію конкурсних торгів у разі, якщо вона не відповідає умовам документації конкурсних торгів. Але цього зроблено не було, більше того, 8 лютого по лоту №1 укладено офіційний договір із ТОВ «ТернопільКомуналСервіс».

– Таким чином, при проведенні закупівлі за кошти місцевого бюджету м. Тернополя послуг «Санітарного оброблення та аналогічних послуг» (утримання шляхово-мостового господарства міста) на суму 15996691,74 грн. комітетом з конкурсних торгів за відсутності усіх, передбачених документацією з конкурсних торгів документів, які підтверджують наявність інвентарю та приміщень, договорів про надання аналогічних послуг та копій актів приймання виконаних робіт, що підтверджують досвід учасника у виконанні аналогічних договорів, відсутність підтверджуючих розрахунків до ціни пропозиції конкурсних торгів надано незаконну перевагу одному з учасників – ТОВ «ТернопільКомуналСервіс», яке визнано переможцем та укладено договір на надання вказаних послуг. Зазначене порушення законодавства про державні закупівлі допущено з вини членів комітету з конкурсних торгів замовника (голови комітету М. Лесіва, секретаря комітету Т. Дерень та членів комітету: В. Мокляка, О. Соколовського, Н. Кравець, І. Рудницького, А. Клімчука), які підписали протокол оцінки пропозицій, – зазначила у відповіді працівникам КП МШЕД заступник прокурора м. Тернополя Галина Зарівна.

За результатами перевірки прокуратурою міста Тернополя Тернопільському міському голові внесено подання з вимогою забезпечити неухильне виконання законодавства про державні закупівлі під час здійснення процедур закупівель за кошти місцевого бюджету м. Тернополя та вирішити питання дисциплінарної відповідальності зазначених вище посадових осіб.

За прихильність до приватника порушено кримінальне провадження

А тим часом прокурорська перевірка та колективна заява трудового колективу КП «МШЕД», права якого було порушено членами комітету з конкурсних торгів, не залишилися поза увагою тернопільських міліціонерів.

– Посадові особи управління житлово-комунального господарства Тернопільської міської ради (члени комітету з конкурсних торгів – авт.) спричинили істотну шкоду інтересам місцевого бюджету, а також призвели до збитковості, погіршення фінансової стійкості, скорочення чисельності працівників КП «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» та фактично довели наше підприємство до банкрутства, – зазначається в заяві,підписаній 40 працівниками МШЕДу.

Як повідомив «Номер один» керівник сектору громадських зв’язків обласної міліції Петро Колісник, за даним фактом відкрито кримінальне провадження за підозрою у зловживанні службовим становищем (ст. 364, ч. 2). Проводиться досудове розслідування. Зазначимо, що санкція цієї статті передбачає покарання винних осіб позбавленням волі на строк від 3 до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та зі штрафом від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Основні закиди, які роблять працівники комунального підприємства своєму конкуренту, в тому, що у ТОВ відсутнє обладнання та матеріально-технічна база, а саме – спеціалізована техніка для забезпечення прибирання міста.

Щодо техніки, то з нею у приватника і справді проблеми. Як повідомили «Номер один» у Державній інспекції сільського господарства в Тернопільській області, ТОВ «ТернопільКомуналСервіс» згідно з договорами оренди використовує всього 13 одиниць техніки.

– З них 7 одиниць техніки зареєстровані в Луцькій Державній автоінспекції (ось звідки ростуть ноги у приватного ТОВ –авт.).  А 6 одиниць спецтехніки не зареєстровані ні в інспекції Держтехнагляду, ні в Державній інспекції сільського господарства та виїжджають на лінію без державних номерних знаків і свідоцтв про реєстрацію. У 2012 та в 2013 роках не проводився річний Державний технічний огляд вказаної спецтехніки, – зазначили в обласній Держінспекції сільського господарства.

А ще виявилось, що техніка, автомобілі, механічні засоби ТОВ «ТернопільКомуналСервіс» зберігаються на території КП МШЕД згідно з договором, який укладено з порушенням Закону України «Про оренду державного та комунального майна», без погодження з управлінням обліку та контролю за використанням комунального майна Тернопільської міської ради…

Керівництво МШЕД порушило ряд статей Кодексу законів про працю

Після того, як стало зрозуміло, що комунальне підприємство програло тендер приватнику, замовлення суттєво зменшилось, стало зрозумілим, що на працівників КП чекає масове звільнення.

Не зважаючи на те, що 6 грудня 2012 року відповідно до Закону України “Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)” розпорядженням Національної служби посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками та комунальним підприємством «Тернопільська міська шляхо-експлуатаційна дільниця» м. Тернополя,  керівником підприємства не вживаються відповідні заходи щодо  усунення порушень законодавства про працю. В ході засідань примирних комісій виявився факт масового вивільнення працівників підприємства із порушеннями законодавства, повідомила «Номер один» начальник відділення Національної служби посередництва і примирення в Тернопільській області Наталія Шершньова.

– А саме: адміністрація КП «Тернопільська МШЕД» не надала завчасно професійній спілці підприємства інформацію про кількість і категорії працівників, які підлягають звільненню, а також у 3-місячний термін з часу прийняття рішення про наступні звільнення, не провела консультацій із профспілкою підприємства про заходи щодо запобігання звільненню чи зведенню їх кількості до мінімуму або пом’якшення несприятливих наслідків будь-якого звільнення, що суперечить вимогам ч. 2 ст. 49 Кодексу законів про працю України, Відділенням НСПП надано відповідні рекомендації сторонам колективного трудового спору – зауважила пані Шершньова.

З огляду на виявлені порушення законодавства про працю головним державним інспектором Територіальної Державної інспекції з питань праці у Тернопільській області Ю. Шевчуком 15 лютого ц.р. керівнику КП МШЕД внесено припис з вимогою усунути виявлені порушення законодавства про працю, а також стосовно директора пана Козака складено протокол про адмінправопорушення, який скеровано для розгляду до Тернопільського міськрайонного суду.

А ще, як повідомила заступник міського прокурора Галина Зарівна, при перевірці виявлено також порушення вимог ст. 97,115 Кодексу законів про працю України, ст. 15 Закону України «Про оплату праці», а саме – факт невиплати у день звільнення трьом працівникам (машиністу, водію і трактористу) заробітної плати. За наслідками перевірки прокуратурою м. Тернополя в інтересах вказаних осіб заявлено три позови до міськрайонного суду про видачу наказів на стягнення сум розрахункових коштів, належних їм при звільненні.

Отож, як бачимо, справа про бюджетні мільйони на прибивання вулиць і тротуарів Тернополя зайшла настільки далеко, що тепер міська влада має добре поміркувати, як правильно вийти із ситуації, щоб і люди не постраждали, і кожна бюджетна копійка була потрачена за прямим призначенням…

Віталій Попович (“Номер один”)

КОМЕНТАР

Катерина Калуш, керівник прес-служби Тернопільської міської ради:

– Зауваження прокуратури, які були висловлені, носять несуттєвий характер. Це суто технічні помилки тендерного комітету, які жодним чином не впливають на визначення переможця тендеру. Разом з тим, міською радою враховано рекомендацію прокуратури щодо накладення дисциплінарної відповідальності на членів тендерного комітету. Зокрема, розпорядженням міського голови «Про застосування заходів дисциплінарного впливу» затримано на три місяці присвоєння чергового рангу посадової особи місцевого самоврядування членам комітету з конкурсних торгів управління ЖКГ, благоустрою та екології.

Коментарі  

 
0 #3 Павлик 25.03.2013 06:30
технічні помилки на результат все одно не впливають. Перемагає той, хто показав нижчу ціну. а тут все справедливо
Цитувати
 
 
-3 #2 ВіктОРР 24.03.2013 18:15
Якщо би тендер виграло КП "МШЕД", котре назвало вищу ціну, то прокуратура вже б в тюрму когось посадила! Чого прокуратура не заявила в голос, що виграє тендер виключно той, хто називає найнижчу ціну?! І якісь дрібні помилки в документах тут ролі не грають!
Цитувати
 
 
+6 #1 Тернополянин 24.03.2013 10:09
Прокурорські молодці!
Цитувати
 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.