Нове на сайті:
Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях Нові багатоканальні швидкі зарядки «Bandera Power» для наших Захисників з Тернополя - Сергій Надал

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Міський голова розпорядився "засекретити" від публічного показу картографічні матеріали, в яких позначено, де будувати в місті можна, а де ні. Під категорію "інформація з обмеженим доступом" підпали навіть матеріали щодо меж парків

Численні скарги на забудову парків надходять у редакцію від тернополян. Водночас міські посадовці переконують, що у парках жодного будівництва немає.

Та журналістам чи громадськості, як виявилося, важко перевірити правдивість слів чиновників. Адже мерія "засекретила" межі парків та не хоче їх публічно показати.

Тернополі є парки?"

Через проблему вирубки зелених насаджень та забудови територій, які тернополяни вважають парками, фахівці, екологи, громадські активісти та журналісти зібралися в "Тернопільському прес-клубі" 3 квітня.

- Мене як тернополянина обурює, що зі 115 питань, які міська рада розглядає, більше ста - земельні, - каже громадський активіст Андрій Любецький. - Після них тернополяни через вікно бачать вирубаний парк та будівництво. На всі запитання до міської ради ми отримуємо відповіді, що будівництво ведуть законно. Всюди написано, що це передбачене генеральним планом міста. Та його мало хто бачив. Складається враження, що владі вигідно, коли генплан існує в кабінеті і до нього можна завжди щось домалювати.

Чи не найгостріша проблема склалася у Тернополі з парками, вважає чоловік.

- Ми конкретно питаємо владу, чи ведеться в парках міста будівництво? І отримуємо відповідь "у парках будов немає", - каже пан Любецький. - Напрошується запитання: А в Тернополі взагалі є парки? Бо ж усі бачать, де будують. Сьогодні вирішується питання будівництва у парку Шевченка. Я хочу запитати: "Ми хочемо мати парк Шевченка і озеро? Чи нам потрібна там міська рада, яка буде вирішувати 15 господарських питань?". Я вважаю, що другої будівлі міської ради нам не треба. А ту яка є, можна розпустити!

Присутні на зібранні представники влади повідомили, що Генеральний план тернополяни за півроку може й побачать.

- Генеральний план затверджений. Зараз доробляється його складова – історико-архітектурний опорний план, - каже начальник управління містобудування, архітектури та кадастру Василь Бесага. - Розробляємо нові плани червоних ліній, які відповідають новим нормам і законодавству. Вони будуть прийняті сесією у травні. Будуть проходити обговорення. Також розробляється план зонування території. Все буде завершено десь у вересні. усі складові генерального плану будуть оприлюднені на сайті міської ради.

"Інформаціяз обмеженим доступом"

Та обіцянка, може виявитись цяцянкою, а наразі генплан ховають від публічного ознайомлення. Так само як і межі парків. Тернополянам залишається вірити міській владі на слово. А там, як вважають чимало людей, не завжди говорить правду.

- На даний час затверджені межі парків імені Шевченка, "Топільче" та "Національного відродження", - каже заступник начальника відділу земельних ресурсів Віктор Білецький. - На стадії розробки документи по парках: "Загребелля" та Старому парку.

Ми запитали в посадовця, чи готова міська рада повідомити тернополянам, де саме ці межі.

- Згідно з розпорядженням міського голови картографічні матеріали є інформацією з обмежиним доступом, - відпові пан Білецький. - Я вважаю, що є інші матеріали, де ці межі можна побачити. Можна прийти в земельний відділ і їх побачити.

Так фотографувати їх чи копіювати, як ми з'ясували після додаткових запитань, не можна...

До речі не лише громадських активістів "болить" питання будівництва в парках міста. Чи бува там не будують, у міській раді цікавимось і ми. Востаннє зі схожим запитанням ми звертались до міського голови Сергія Надала ще 14 березня. У письмовому запиті попросили мера зокрема проінформувати нас про площі міських парків та їхні межі. Відповідь ми отримали з запізненням і не у повному обсязі. Таку роботу пана Надала ми оскаржили в прокуратуру. Окрім відповідей на поставлені запитання ми попросили правоохоронців притягти мера до адміністративної відповідальності.

Про те, що у міськраді щодо парків говорять не всю правду або у чомусь помиляються, свідчить і наше розслідування щодо ідеї забудови 50 соток біля "Орнави". Воно було опубліковане в одному з номерів  "RIA плюс"та на сайті. Згідно з Генпланом, на цій ділянці – зелені насадження. І у відповіді на наш запит про плани забудови заступник міського голови Вікторія Остапчук запевнила: ніхто нікому землю не надавав. Водночас гендиректор ПП "Продекспорт" Степан Рубай оголосив, що паркову зону у цьому місці вже скасували. А у "Схемі перспективного інвестиційного розвитку спортивно-відпочинкових зон міста", оприлюдненій в Інтернеті, на цій же ділянці під №26 - “Добудова критого льодового катку біля торгового комплексу “Орнава” (зберігаємо мову оригіналу — прим. 20 хвилин.).

        сергій надал, прес клуб, тернопіль, тернопільський тиждень        

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.