Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

За кількістю зелених насаджень на душу населення Тернопіль колись посідав третє місце в колишньому Союзі. Нині славу зеленого міста безнадійно втрачено. Багатоповерхівки з’являються у парках, скверах, відхоплюють шматки в дитячих майданчиків. Тернополяни жартують, що телевізори тепер купувати необов’язково: можна дивитися передачі через вікно у сусіда. Що казати, коли багатоповерхівки «садять» навіть на церковних подвір’ях.

— Із 115 питань, винесених на останню сесію міської ради, понад сто — земельні, — каже громадський активіст Андрій Любецький. — Таке враження, що, окрім поділу землі, владу більше нічого не цікавить. Забудова міста ведеться хаотично, Генеральний план — за сімома замками. На всі запити щодо законності будівництва відповіді однотипні: «Видано містобудівні умови», «Земля забудовується в межах цільового призначення» тощо.

Уже кілька років інтенсивно забудовують парк Національного відродження, а тепер міська рада має намір у парку імені Тараса Шевченка «посадити» приміщення громадського центру. Визначені межі парків приховують, тож невдовзі зелені зони можуть взагалі зникнути. Люди гуртуються, щоб протистояти їх знищенню.

— Ми зібрали понад 500 підписів проти будівництва багатоповерхівки на вулиці Пилипа Орлика, — каже представник її жителів Едуард Міляновський. — Багаторічні дерева вирубали, а на їх місці має вирости будинок. До речі, на землі, наданій для обслуговування храму св. Володимира й Ольги. Це зазначено на кадастровій карті. Храм, а також будинок для церковного причту там уже стоять, але до чого тут зведення житлового багатоповерхового будинку? На жаль, обґрунтованої відповіді у міськраді нам не дають, звертатимемося до суду.

Представники громадськості вирішили звернутися по допомогу до журналістів. Якщо й далі мовчки спостерігати, як нехтують думкою мешканців міста, то завтра можна прокинутися, як влучно зауважив член громадської ради з питань екології та ЖКГ міської ради Валерій Лазарюк, у місті за мотивами оповідань О’Генрі, жителі якого замість зелених насаджень бачили лише намальоване на стіні будинку дерево. Окрім того, вирубані під багатоповерхівку на вулиці Пилипа Орлика дерева було посаджено на насипному ґрунті, їхнє коріння його утримувало, а тепер є небезпека, що будинки можуть зсунутися у річку Серет.

Начальник управління містобудування, архітектури та кадастру міської ради Василь Бесага намагався заспокоїти представників громадськості. Мовляв, Генеральний план забудови міста є, його затверджено 2010 року, тепер роблять доповнення, завершать — оприлюднять на сайті. Та коли це станеться, від парків можуть залишитися «ріжки та ніжки»...

До речі, востаннє інвентаризацію зелених насаджень у Тернополі проводили ще 1982-го, хоч мали б це робити раз на десять років. Це вигідно тим, хто на свій розсуд і, мабуть, не без вигоди розпоряджається майном громади, повністю нехтуючи її думкою.

Мал. Олексія Кустовського

Любов Левицька, Голос України

        

 

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.