Нове на сайті:
СБУ викрила і продемонструвала ще одне"обличчя колаборціонізму" (фото) На Тернопільщині експерт погорів на хабарі Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал Ще 3 нових розвідувальних дрони передаємо на фронт - Сергій Надал У Тернополі СБУ повідомила про підозру черговій колаборантці Прокуратура на Тернопільщині повертає землі громадам вартістю понад 6,7 млн грн На Тернопіллі поліцейська привласнювала наркотичні засоби І знову прихильниця "руського міра" з Почаєва Засудженому за хабар чиновнику з Тернополя дали 5,5 років «Людина року-2023» на Тернопіллі… Вирубав дерева і заплатив за це На Тернопільщині викрито черговий канал переправлення через кордон чоловіків Землі заказника "Товтровий степ" намагаються повернути державі На Тернопільщині вже й за екскурсію по Дністрі вимагали хабар За матеріалами СБУ судитимуть проросійського бойовика, який грабував мирних жителів Херсонщини

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Якщо через міні-ГЕС рівень води у ставі понизиться на метр – буде екологічна катастрофа

Саме такі твердження висловлюють екологи міста на запитання про шкідливість будівництва міні-ГЕС на дамбі Тернопільського озера.

Ще 23 листопада 2012 року на сесії міської ради в одному з рішень йшлося про спорудження даного об’єкту. Тоді депутати дали дозвіл ПМП «Люкс» на виділення ділянки розміром 0,15 га, в районі дамби на річці Серет, для створення міні-гідроелектростанції.

Колись, у 2005 році, цю ідею піднімав попередній міський голова – Роман Заставний, але тоді він так і не втілив свій задум у життя.

Згодом це рішення скасували, але потім прийняли вдруге вже 5 лютого. «Творцями» майбутньої ГЕС стали науковці з Технічного університету імені Пулюя – Мирослав Зінь та Юрій Підгайний. Інвестувати їхній проект життя захотів місцевий бізнесмен Роман Дерень.

Збираються економити на освітленні парків Тернополя

Мета цієї міні-ГЕС – створити ще одне альтернативне джерело енергії. Принцип роботи дуже простий, пояснює нам Богдан Дідовець – кандидат технічних наук Київського технічного університету «КПІ».

На лопати гідротурбіни надходить сильний напір води, внаслідок цього, починають працювати генератори, які власне, й виробляють електоренергію. Мала гідроелектростанція, таку, яку хочуть збудувати в Тернополі, буде виробляти до 5-10 МВт потужності. Зрозуміло, що цього не вистачить аби освітлювати все місто, а тільки невеличку його частину, приміром, кілька багатоповерхівок, – пояснює Богдан Дідовець.

Відтак, освітлення і є чи не основною причиною, заради якої збираються встановити ГЕС. Один із розробників, Мирослав Зінь, у численних коментарях журналістам, розповідає, що цей проект допоможе освітити усі парки міста. Така ГЕС, за його словами, забезпечить електрикою тисячу паркових світильників або п’ятсот вуличних ліхтарів.

Ще одна міні-ГЕС – як туристичний об’ єкт

Депутат – «свободівець» Віталій Дробатюк, також хоче будувати мігі-ГЕС в парковій зоні Топільче. Вважає, що лише для освітлення цей проект не вигідний, мовляв, немає економічної доцільності. Стверджує, що якщо міні-ГЕС будувати виключно для освітлення парків, то затрачена сума не окупиться й за 30 років.

Сам депутат хоче будувати гідроелектростанцію як «культурний!» об’єкт, за роботою якого можуть спостерігати студенти, а також усі бажаючі, адже це,на його думку, дуже «цікавий» процес. Натомість, усі неохоче розповідають як багато місця займатиме не те, що дві, але й одна така станція. Адже навіть при створенні найкращої звукоізоляції, шум, так чи інакше, буде проникати.

Свої міні-ГЕС збираються встановити з обох боків річки: Роман Дерень на правій стороні, Віталій Дроботюк – зліва.

Спостерігати за роботою ГЕС з філіжанкою кави

На інтернет-форумах Тернополя б’ють на сполох: чи справді ПМП «Люкс» необхідно стільки землі в парку тільки для міні-ГЕС?! Нещодавно, стало відомо, що фірма спеціалізується на діяльності барів. Пан Роман запевняє, що жодних барів-ресторанів не буде. Відтак, навіть якщо й почнуть будувати такий заклад, то це суперечитиме чинному законодавству: річка Серет має захисну смугу довжиною 50 м і нічого, окрім гідроспоруд, тут будувати не можна. Вартість цього проекту – 700 тисяч доларів. Навіть не хочеться уявляти, що трапиться, коли усі ці гроші підуть на шкоду ставу й річкам. А ризик, що це станеться, дуже великий.

Допоки перелічують усі переваги від спорудження міні-ГЕС, інвестори мало говорять про шкідливість цього процесу. Якщо у ставі понизять рівень води на метр, або більше, то загине майже уся флора і фауна. Через постійні перепади води, навіть може відбуватись процес обміління ставу, річка Серет обміліє і почне гинути риба та ікра.

Якщо ж все пройде бездоганно, тобто без пониження рівня води, турбіна пропускатиме рибу, а дамбу й міст не зруйнують, то місто значно економитиме на електроенергії, а також зможе похвалитись своєю мініатюрною копією ДніпроГЕС, що у Запоріжжі.

Ольга Мозгова, Тернопільська липа

 

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.