Нове на сайті:
Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів Два роки бореться з онкологією: молодий військовий з Тернополя Дмитро Линва потребує допомоги У 4 закладах Тернопільщини можна отримати безоплатну медичну допомогу при інфаркті Як врятувати кошенят в Тернополі, де немає жодного притулку для тварин Відомий журналіст про зневагу до Тернопільщини зі сторони Києва 22 дрони-розвідники передали від Тернополя на передову для окремої механізованої бригади сухопутних військ - Сергій Надал Волонтери «Допомоги армії від Тернополя» доправили передачі на фронт нашим захисникам» - Сергій Надал Сергій Надал повіз на фронт вантажний бус для тернопільських артиллеристів У 7 закладах Тернопільщини можна отримати медичну допомогу при пологах Надал поїхав у зону бойових дій та повіз дрони для захисників В Тернопільському ДСНС на одного інспектора-хабарника стало більше Через бажання мати ставок в заказнику тернополянин має проблеми В Тернополі справу ще одного "перевізника" передали до суду Захисники з Тернополя, які повертаються з фронту з пораненнями, отримують 10000 грн на реабілітацію - Сергій Надал Як на Тернопіллі "борються" з розкраданням бюджетних коштів при закупівлях

«2% людей – думають, 3 % - думають, що думають. А 95% людей радше помруть, ані ж почнуть думати...»

Колишній старший дільничий у смт. Гусятин, майор міліції Слівінський Артем розповів «Погляду», як його підставили на хабарі 500 доларів. Незабаром по даній справі відбудеться судове засідання  і чоловік запрошує на нього журналістів та небайдужих громадян. Там він планує відкрити схему взаємодії прокуратури, СБУ та суддей, завдяки якій вони, за його словами, підставляють «неугодних». 

-          20 лютого 2013 р. був звичайний робочий день. По обіді, на першому поверсі райвідділкуя за руку привітався з працівником СБУ, якого добре знаю, – пригадує хронологію свого затримання Артем Володимирович. – Одразу ж за ним вбігає іший працівнк СБУ, який притискає мене до стіни, просить показати посвідчення, потім проводить по коридору і там садить на стілець.

Там і тримають Артема Володимровича близько двох годин, не пояснюючи причину затримання.

-          Я не міг зрозуміти, що то твориться, ніхто не пускає ні в туалет, ні на двір, ні нічого. За дві години прийшов старший слідчий, викликали двох понятих – працівника ДАІ і таксиста, велася зйомка на камеру. Мене провели по коридору, зачитали заяву раніше судимого чоловіка, який проходив по кримінальних справах за шахрайство і який звинувачував мене у вимаганні 5000 грн за те, що я повпливаю на вищого по рангу слідчого, аби той не притягав заявника до кримінальної відповідальності.

Співрозмовник «Погляду» стверджує, що це була «липова» заява. І написали її лише для того, аби його навмисне підставити. Адже він навпаки перед цим збирав докази про вину заявника.

-          Що саме цікаве, в матеріалах кримінальної справи нема тієї заяви про 5000 грн, а звідкись з’явилась заява про 500 доларів.

Коли Артему Володимировичу зачитали заяву, у нього був шок, він заявив слідчому, що це провокація. Але представники внутрішньої безпеки навіть нічого не шукали, а одразу підійшли до килима в коридорі, відхилили його і знайшли там 500 доларів – десять купюр по 50 доларів.

-          Це все готували під мене. Саме цікаве, що говорять, що я ті гроші взяв у руки і кинув сам під коврик.

Знайдені купюри просвітили спеціальною лампою. Вони світилися зеленим кольором так, наче їх умочили в відро з фарбою. Також з допомогою спеціальної  лампи обстежили і руки затриманого. Знайшли лише дві крихітні цяточки на зап’ясті. Причому не зеленого, а білого кольору. Дані цяточки могли бути залишками штукатурки, бо затриманй спирався на стіну, також могли передатися з рук працівника СБУ, з яким Слівінський Артем здоровався напередодні.

-          Як я міг взяти в руки помічені гроші, щоб пальці не світилися? Я одразу ж сказав слідчому, щоб посвітив руки і тому працівнику служби безпеки, з яким я вітався – може це він мені цю фарбу, яку знайшли в мене на зап’ясті, й передав.

Але слідчий не зреагував на прохання обстежити руки інших присутніх. А провів затриманого в кабінет для вилучення особистих речей. В Артема Володимировича стався серцевий напад. Карета швидкої забирає його у лікарню. Лікар хотіла покласти правоохоронця на лікування у відділ, але головному лікарю «дали команду» і він не дозволив. Старшого дільничного забрали назад у райвідділ, де, незважаючи на його запаморочення та біль у серці уже близько 8-9 вечора на нього чинили моральний тиск, аби він писав пояснення, як брав гроші: «Або ти пишеш і ми тебе відпускаємо під домашній арешт, а якщо не напишеш – то я тебе закрию». Чоловік відмовився, пояснюючи, що він грошей не брав і, що його просто підставили.

Близько опівночі винесли постанову по його затримання та вивезли його в Чортків у КПЗ. Там уже до нього приходив слідчий, пред’являючи звинувачення по зовсім іншій статті – уже не отримання хабара, а зловживання впливом з вимаганням. Пан Артем пояснює це тим, що їм не вдалося підставити його на хабарництві і вони «рятували ситуацію».

-          Правоохоронці мусили так викручуватися, адже уже породили фабульний показник і мусили тягнути до кінця.

Після цього були ще допити слідчого у Тернополі, але підписувати покази Слівінський Артем відмовився, бо було багато неспівпадінь. Але терміни затримання закінчувалися, тому прокуратура подала клопотання в суд, аби Артема Володимировича взяти під варту. Суд підтримав клопотання, при цьому навіть не вивчивши протокол огляду, повіривши раніше судимому заявнику більше, ніж правоохоронцю з 16-річним стажем роботи.

Так пан Артем кілька діб просидів за гратами, допоки його рідні не внесли заставу. Чоловік каже, що зараз вдома у нього почалися проблеми з дружиною, бо вона хвилюється за чоловіка, просить, щоб він уже краще підписав зізнання про отримання хабара, аніж постійно перебувати у стресі. Слівінський Артем каже, що уже навіть не знає, кому вірити. Розповідає, що коли його звільнили з роботи, то йому наче очі відкрилися – він зрозумів, що був лише гвинтиком у великому механізмі, наче під ковпаком – працював понад норму, без вихідних, окрім роботи нічого більше не помічав, і навіть уявити не міг, що колись його будуть допитувати зовсім не так, як цього вимагає закон.

Важливою фальсифікацію, яка на думку колишнього дільничного може свідчити на його користь є те, що підписи понятих у протоколі огляду – підроблені.

-          Вони навіть не постаралися знайти тих понятих, які були присутні при моєму начебто викритті та поставили підписи під протоколом власноруч, – каже пан Артем, – бо, видно, робили так часто і раніше і їм це сходило з рук. А я людина принципова і не буду відмовлятися від своєї позиції. У мене двоє дітей і я не хочу, щоб їм тикали, що їхній батько хабарник, бо це не так.

Також під час перехресного допиту в протокол не внесли запитання Артема Слівінського, які він задавав чоловіку, який написав заяву на нього. По відповідях було видно, що чоловік обманює, не розповідає правди. Але, оскільки не велося ніякого технічного запису очної ставки, то й доказів у пана Артема не збереглося.  Крім цього, із кримінальної справи кудись зник протокол допиту правоохоронця Слівінського, в якому було вписано зауваження. Саму ж справу, в якій обвинувачувався підставний чоловік у шахрайстві,прокуратура закрила за відсутністю доказів. Як каже пан Артем, система своїх не садить.

Його адвокати клопотали про проведення експерименту на предмет того, як можна було взяти мічені гроші, не заплямивши пальці. Також клопотали про експертизу знайдених під килимом купюр на наявність відбитків пальців Слівінського Артема. Також подавали клопотання, щоб справу взяв суд будь-якої іншої області, аби не було упередженого ставлення суддів. Але в усіх цих клопотаннях прокуратура та вищий суд відмовила. Під час проведення слідчих дій працівник прокуратури активно схиляв Слівінського відмовитись від одного із адвокатів, чим узагалі порушив право на захист.

-          Все, що я не прошу, все, що не пишу – все йде по старій схемі – бо це система. Я теж був в цій системі – просто ходив собі на роботу. Але тільки зараз очі мені відкрилися. Мені страшно, бо ж ти знаєш, що на твоїй стороні правда, доказуєш, а толку ніякого. Кажуть – не випендрюйся, а то загримиш.

За ловам пана Артема, півтора роки назад ті самі працівники СБУ затримали начальника дільничних і все було за тією ж схемою: та ж суддя, ті ж 500 доларів, гроші знайшли взагалі десь під деревом. Тоді звинувачений боровся, але втомився і здався, бо його переконали, що інакше він потрапить в тюрму. Якщо ж людина зізнається, то йому обіцяли умовне покарання і закриття справи.

- Два роки тому цей чоловік, що мене підставив, проходив заявником щодо вимагання в нього  5000 тис. гривень жителем смт.Гусятин. Тоді він з показником допоміг працівникам УБОЗу. Я сподіваюсь, що колись йому знайдеться своя стаття в кримінальному кодексі. По цьому ж плану вони думали і зі мною. Я вже змирився. Мені вже нема куди. Жінка свариться, бо я постійно бігаю, доказую. Всі би вже хотіли, щоб був спокій. І я вже був би радий. Але не можу я, бо ж не було того. Чому маю комусь робити добре? Щоб хтось собі галочку поставив? Вони ж мене позбавили всього, поламали життя заради показника.

Чому підставили саме пана Артема він не знає. Каже, що можливо хтось попросив, адже за 16 років роботи в правоохоронних органах, можливо, комусь і «перейшов дорогу». Каже, що на такій роботі не можна вгодити всім і його вирішили знищити по всіх лініях.

- Сам провокатор заробляє собі на життя шахрайством, де шляхом обману «вішає» на довірливих банківські кредити. Мабуть викриваючи його злочинну діяльність, я викликав на себе вогонь. Чи не відраховується на «чай» з цих заробітків відповідним службам? Вбачаю, що судді працюють у зв’язці з прокуратурою, що виключає об’єктивність розгляду справи і про дотримання законності говорити не приходиться. Боюсь, що на суді відбудеться те, що закерує прокурор, тому звертаюсь за підтримкою до ЗМІ, – каже чоловік.

До слова, судове засідання по цій справі відбудеться 16 липня в Гусятині.Пан Артем обіцяє відкрити чимало цікавих фактів фабули прокуратури, про які зараз не розповідає задля обережності. Він запрошує на судове засідання усіх об’єктивних представників ЗМІ, яким цікаво побачити, як викриваються “махінації” прокуратури. 

“Погляд” звернувся до прокуратури Тернопільської області за поясненням щодо ситуації із паном Слівінським. Отримали наступну відповідь:

Прокуратурою області закінчено досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно колишнього дільничного інспектора міліції одного з районів області за фактом одержання неправомірної вигоди в сумі 500 доларів США за вплив на прийняття позитивного рішення в його інтересах слідчим районного відділу міліції у іншому кримінальному провадженні, тобто вчинення злочину, передбаченого ч.3 ст.369-2 КК України.

Досудове розслідування, у ході якого встановлено всі обставини кримінального провадження, проведено об’єктивно, неупереджено та на законних підставах. Під час його проведення захист підозрюваного здійснювало 3 адвокати.

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні направлено до суду після того, як з матеріалами ознайомилися підозрюваний та його захисники.

Суд за результатами розгляду кримінального провадження надасть правову оцінку дій підсудного.

Додати коментар

Захисний код
Оновити

Погода, Новости, загрузка...

Карта сайту

Нас відвідали

Ukr.Net

Авто базар http://avtosale.ua/. Свіжі новини України і Світу в режимі реального часу.